Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ospa w moim akwarium  (Przeczytany 3701 razy)
nestoor
Bywalec

« : Styczeń 15, 2009, 18:28:03 »

Dzis zauwazylem ( najlepiej widac na zalobniczkach) biale wypukle plameczki ( malutkie) . Podejrzewam ze to ospa ... przeczytalem kilka watkow na forum. Podnioslem temperature do 29 stopni i wlalem 250 ml ichtiosan.

Za 3 dni zamierzam podmiane wody ( 20%) zrobic i dac drugą dawkę 250 ml. Mogę cos zrobic wiecej ?

Ps ktorym rybom/stworzeniom biorac pod uwage moja obsade najbardziej zagraza ospa rybia/lekarstwo?

Ps2 nie  zwiazane z tematem : mam jedno gurami marmurkowe ktore ( jedno z 3) wyglada jakby nie rosło ... majo je i wyglada troche jakby bylo "niedorozwiniete". To moze byc jakas choroba czy trefna sztuka?

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2009, 18:34:44 »

zaszkodzić może krewetkom ale nie ospa ale lek!!Nie leczona jest bardzo groźna dla każdej ryby !

PS.Co to b

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 15, 2009, 19:02:57 »

bojownik

112L
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2009, 09:03:43 »

dzis zniknelo wiekszosc kropek , jutro robie podmiane wody i daje znow lekarstwo

112L
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2009, 19:42:04 »

minal tydzien .... i narazie zadnych kropek nie widze

straty : 2 rybki gurami i otosek .... przy czym gurami bylo juz schorowane predzej a otosek padl wygladajac na zdrowego

112L
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2009, 20:01:57 »

Witam!

Jako że wątek wielokrotnie poruszany nie będę robił nowego tematu więc podpinam się pod ten.
Dziś z czystej ciekawości zacząłem czytać wątki o chorobach między innymi o ospie. Postanowiłem dokładnie przyjrzeć się swoim rybkom (3x gupik, 2x mieczyk, 4x neon, 1x kirysek) i tu ZONK!! Cry Cry Cry Cry Po dokładnych oględzinach neonków i mieczyków zaobserwowałem że maja one na sobie mikroskopijne białe kropki. Najwięcej jest ich na neonkach a najmniej na gupikach  Sad Sad Sad Sad Rybki zachowują się bardzo żwawo natomiast moje mieczyki od dwóch dni zrobiły się bardzo spokojne a jeden z nich ciągle chowa się pod liściami roślin i wychodzi jedynie na karmienia Sad drugi jest trochę żwawszy. Kirysek podobnie - ciągle sie chowa i tylko od czasu do czasu wychodzi na żery. Na nim nie zaobserwowałem plamek. Pozostałe rybki zachowują się bardzo żwawo.

Parametry wody są ok:

NO2 - 0 - 0,05 - tendencja spadkowa - zredukowane dzięki SERA NITRIVEC za radą jednego kolegi z tego forum Smiley
NO3 - nie przekracza 10
PH - 7,2
reszta też w normie Smiley Akwarium wygląda bardzo "zdrowo" - nic nie gnije, roślinki rosną ładnie a glony odeszły razem z NO2 Smiley

Poradźcie co mam robić?? Akwa jest od 30.12.2008 a rybki od trzech dni i już chorują HuhHuh  Cry Cry Cry Cry Cry HELP

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
ramzes27
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2009, 18:58:04 »

Dwa razy w akwarium miałem atak ospy, każdorazowo podniosłem temp. nieco powyżej 30stop. utrzymując tak przez dwa dni, za każdym razem pomogło, strat w rybach nie było! bez leków itp. Tylko nie wiem czy tak można podnosić temp w przypadku wszystkich gatunkow ryb. (moje ryby to: skalary, molinezje, mieczyki, gupiki)
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2009, 09:38:42 »

Tak też zrobiłem... temp podniesiona do prawie 30st. ale zapodałem też rybkom Sera Costa Med F. Narzie idzie ku lepszemu, strat nie przewiduję Wink

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: