Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podmiana wody  (Przeczytany 10442 razy)
Bea
Bywalec

« : Wrzesień 07, 2004, 20:00:09 »

Jak przygotowujecie wodę do pomniany? Jak odlewacie częśc wody z akwarium? Jak dolewacie nowej? Tak poprostu chlust...
Kurcze zdałam sobie sprawę, że nie wiem tak podstawowych rzeczy, a wy pewno macie swoje wypróbowane sposoby.
No i jak często i ile mam podmieniać? Mam filtr fan3.

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2004, 20:56:15 »

Mam akwarium prawie 100-litrowe, czyli wody tak z 90 litrów. Raz w tygodniu spuszczam wężykiem 10 litrów i uzupelniam letnią wodą z kranu. Wężyk mam igielitowy okolo 1 cm średnicy. Końcówka, która jest w akwarium to podobnej średnicy rurka ze sztywnego polietylenu 40 cm dluga. Spuszczając starą wodę odsysam mul z podloża. Nową wodę leję z 3-litrowej plastikowej miedniczki na dloń, tak żeby nie rozmyć dna i nie porywać roślinek plywających. Tak raz na miesiąc robię "burzę" w akwarium: skrobię szyby, myję gąbkę filtra, rurką do spuszczania wody wydmuch*ę zanieczyszczenia gromadzące się w trudno dostępnych miejscach, wzruszam podloże za pomocą pręta żeby nie gromadzily się w nim gazy i glony przy szybie przedniej i usuwam roślinki wyrastające po za swój rewir. Po jakimś kwadransie, jak brudy opadną na dno, odsysam z 15 litrów. Filtr mam Fan-2, tylko gąbkę wymienilem na znacznie większą ( wielkość bodaj że 10x20 cm - zrezygnowalem z obudowy) o drobnych porach.

Tańczący z rybkami
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2004, 06:13:59 »

Wodę należy podmieniać ok 15-20% co 2 tygodnie, spuszczać mozna za pomocą odmulacza do wiadra stojącego ponizej akwarium, wtedy przy okazji oczyszcza sie dno. Nalewać wodę można z wiadra usatwionego powyżej akwarium wężykiem, kierując strumień wody na szybę akwarium, chodzi o to aby strumień wlewanej wody nie uczynił spustoszenia na dnie. Woda przed wlaniem musi być odstana 2-3 doby. Można też ją przygotować pod względem twardości (Gh Kh) czyli zmiękczyć jeśli się ma odpowiednie środki.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2004, 19:42:12 »

Jeśli chodzi o wodę do podmiany to MUŚI ona mieć parametry takie same jak woda w akwarium tzn.przede wszystkim ph,twardość,i temp.Ja osobiście podmieniam 20 do 30% wody co tydzień o identycznych parametrach co w baniaku.Odmulam przy tym oczywiście dno uważając na korzenie roślin(jeśli takowe znajdują sie w zbiorniku).Dodaje oczywiście mikroelementy(preferuje MULTIMINERAL firmy TROPICAL).Jeśli masz możliwośc to preferuj wode np.ze studni nad wodą z wodociągow choc z tym też róznie bywa.Staraj sie np.dłużej przygotowywać wode ale nie dodawać chemi.Pozdrawiam
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2004, 20:06:04 »

Cytat: scolls
Jeśli chodzi o wodę do podmiany to MUŚI ona mieć parametry takie same jak woda w akwarium

U mnie woda w akwarium ma parametry wody z kranu, ale chyba nie najgorsze.

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2004, 21:43:01 »

Podmieniam około 40% wody raz w tygodniu, korzystam z dwóch baniaków 90 l, do jednego woda z kranu do drugiego po RO.Woda wodociągową mam nie najgorsza i dla uzuskania takich parametrów jak potrzebuje do każdego z baniaków nalewam tyle samo.Nastepnie podnosze temp. wody kranowej do takiej  wartości aby na wyjściu (z pompy) miała taka temperaturę jak woda w akwarium.Nawóz i dodatkowe makroelementy dodaje do wody z RO.Potem pozostaje już tylko napełnienie zbiornika, do obu baniaków wkładane są wężę ktore połączone sa za pomocą trójnika z pompą, małe zaciagnięcie, wtyczka do gniazdka i się leje, do akwarium oczywiście  Cheesy .

385 l - dyskowce
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2004, 06:11:28 »

Ja mam akwa 160L, i podmnieniam raz w tygodniu jakies 20%30% zamieniająć wodę na kranówkę - wiem że powinna być odstana ale przechowywanie prze nawet 24H około 50L wody to jest nie lada problem, a na akwa podmiany z kranówki nie robią dużej różnicy Wink ale nie polecam tego robić w akwa mniejszych niż 100L wtedy napewno zostanie juz zakłucona jakas równowaga i mogą być problemy
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2004, 12:40:50 »

ja w swoejej 112 stce staram się wodę podmieniać raz w tygodniu , najrzadiej raz na dwa tygodnie> Iloście podmienianej wody to 25l. Czeste zmiany są u mnie konieczne gyż mm przewage sporych ryb żyworodnych a wiadomo one brudzą , wraz z podmianą  odmulam dno, Wodę stosuję wodociongowa bo nie jest najgorsza a moje ryby i rośliny nie wymagają zmiękczania. Równowagę bilogiczną mam strannie utrzymaną , świadczy o tym wspaniały przyrost roślin brak glonów oraz to że żywe dafnie pomimo sporoej różnicy temperetur potrafia wyżyć dwa dni ,potem poprostu są już pozjadane Smiley
Wodę odstaiwam na około dwa dni w 5ciolitrowych butlach - koniecznie nie zakręconych Smiley przed wlaniem nie podgrzewam wystarczy że ma temp pokojową (20*) w akwa jest 25* , żeby nie zniszczyć kompozycji na dnie wlewam ją po dłoni na całą powierzchnmie akwa. Dokładnie tak samo jak padający w tropikach deszcz z tą różnicą że woda nie jest miękka.
Pozdrawiam

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: