|
Bea
|
 |
« : Wrzesień 07, 2004, 20:00:09 » |
|
Jak przygotowujecie wodę do pomniany? Jak odlewacie częśc wody z akwarium? Jak dolewacie nowej? Tak poprostu chlust... Kurcze zdałam sobie sprawę, że nie wiem tak podstawowych rzeczy, a wy pewno macie swoje wypróbowane sposoby. No i jak często i ile mam podmieniać? Mam filtr fan3.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2004, 20:56:15 » |
|
Mam akwarium prawie 100-litrowe, czyli wody tak z 90 litrów. Raz w tygodniu spuszczam wężykiem 10 litrów i uzupelniam letnią wodą z kranu. Wężyk mam igielitowy okolo 1 cm średnicy. Końcówka, która jest w akwarium to podobnej średnicy rurka ze sztywnego polietylenu 40 cm dluga. Spuszczając starą wodę odsysam mul z podloża. Nową wodę leję z 3-litrowej plastikowej miedniczki na dloń, tak żeby nie rozmyć dna i nie porywać roślinek plywających. Tak raz na miesiąc robię "burzę" w akwarium: skrobię szyby, myję gąbkę filtra, rurką do spuszczania wody wydmuch*ę zanieczyszczenia gromadzące się w trudno dostępnych miejscach, wzruszam podloże za pomocą pręta żeby nie gromadzily się w nim gazy i glony przy szybie przedniej i usuwam roślinki wyrastające po za swój rewir. Po jakimś kwadransie, jak brudy opadną na dno, odsysam z 15 litrów. Filtr mam Fan-2, tylko gąbkę wymienilem na znacznie większą ( wielkość bodaj że 10x20 cm - zrezygnowalem z obudowy) o drobnych porach.
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2004, 06:13:59 » |
|
Wodę należy podmieniać ok 15-20% co 2 tygodnie, spuszczać mozna za pomocą odmulacza do wiadra stojącego ponizej akwarium, wtedy przy okazji oczyszcza sie dno. Nalewać wodę można z wiadra usatwionego powyżej akwarium wężykiem, kierując strumień wody na szybę akwarium, chodzi o to aby strumień wlewanej wody nie uczynił spustoszenia na dnie. Woda przed wlaniem musi być odstana 2-3 doby. Można też ją przygotować pod względem twardości (Gh Kh) czyli zmiękczyć jeśli się ma odpowiednie środki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scolls
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2004, 19:42:12 » |
|
Jeśli chodzi o wodę do podmiany to MUŚI ona mieć parametry takie same jak woda w akwarium tzn.przede wszystkim ph,twardość,i temp.Ja osobiście podmieniam 20 do 30% wody co tydzień o identycznych parametrach co w baniaku.Odmulam przy tym oczywiście dno uważając na korzenie roślin(jeśli takowe znajdują sie w zbiorniku).Dodaje oczywiście mikroelementy(preferuje MULTIMINERAL firmy TROPICAL).Jeśli masz możliwośc to preferuj wode np.ze studni nad wodą z wodociągow choc z tym też róznie bywa.Staraj sie np.dłużej przygotowywać wode ale nie dodawać chemi.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2004, 20:06:04 » |
|
Jeśli chodzi o wodę do podmiany to MUŚI ona mieć parametry takie same jak woda w akwarium U mnie woda w akwarium ma parametry wody z kranu, ale chyba nie najgorsze.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2004, 21:43:01 » |
|
Podmieniam około 40% wody raz w tygodniu, korzystam z dwóch baniaków 90 l, do jednego woda z kranu do drugiego po RO.Woda wodociągową mam nie najgorsza i dla uzuskania takich parametrów jak potrzebuje do każdego z baniaków nalewam tyle samo.Nastepnie podnosze temp. wody kranowej do takiej wartości aby na wyjściu (z pompy) miała taka temperaturę jak woda w akwarium.Nawóz i dodatkowe makroelementy dodaje do wody z RO.Potem pozostaje już tylko napełnienie zbiornika, do obu baniaków wkładane są wężę ktore połączone sa za pomocą trójnika z pompą, małe zaciagnięcie, wtyczka do gniazdka i się leje, do akwarium oczywiście  .
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2004, 06:11:28 » |
|
Ja mam akwa 160L, i podmnieniam raz w tygodniu jakies 20%30% zamieniająć wodę na kranówkę - wiem że powinna być odstana ale przechowywanie prze nawet 24H około 50L wody to jest nie lada problem, a na akwa podmiany z kranówki nie robią dużej różnicy  ale nie polecam tego robić w akwa mniejszych niż 100L wtedy napewno zostanie juz zakłucona jakas równowaga i mogą być problemy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2004, 12:40:50 » |
|
ja w swoejej 112 stce staram się wodę podmieniać raz w tygodniu , najrzadiej raz na dwa tygodnie> Iloście podmienianej wody to 25l. Czeste zmiany są u mnie konieczne gyż mm przewage sporych ryb żyworodnych a wiadomo one brudzą , wraz z podmianą odmulam dno, Wodę stosuję wodociongowa bo nie jest najgorsza a moje ryby i rośliny nie wymagają zmiękczania. Równowagę bilogiczną mam strannie utrzymaną , świadczy o tym wspaniały przyrost roślin brak glonów oraz to że żywe dafnie pomimo sporoej różnicy temperetur potrafia wyżyć dwa dni ,potem poprostu są już pozjadane Wodę odstaiwam na około dwa dni w 5ciolitrowych butlach - koniecznie nie zakręconych  przed wlaniem nie podgrzewam wystarczy że ma temp pokojową (20*) w akwa jest 25* , żeby nie zniszczyć kompozycji na dnie wlewam ją po dłoni na całą powierzchnmie akwa. Dokładnie tak samo jak padający w tropikach deszcz z tą różnicą że woda nie jest miękka. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|