Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « WOW! nareszcie mam akwarium!:D ale ....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: WOW! nareszcie mam akwarium!:D ale ....  (Przeczytany 2492 razy)
iloveyou
Stały użytkownik

« : Wrzesień 07, 2004, 08:39:38 »

No więc tak.. kupiłam akwarium 52,5 litra - 6-kątne (nie wiem czy takie są ok. to znaczy są łądne ale jak rybki je tolerują?) z pokrywą. Filtr AquaEl FAN 1, grzałkę z termostatem, korzeń, termometri płatki dla rybek. Zaraz lecę kupić żwirek i roślinki;D . Zakładałam że będę miała 25 litrów i tak się nastawiłam na małe rybki (albo lepiej: na mało rybek) ale teraz.. niewiem.
Planuję mieć tak z 10 neonów inessa
                            4 kardynałki (jak dostanę w  sklepie)
                            5 gupikow (1 samica 4 samce)
                            molinezje (ile?)
no i teraz nie wiem jakie rybki moge  wrzucic... moze glonojada? albo kiryski? Wiem ze 52,5 litra to nie rewelacja, ale zawsze wieksze od 25 l. pozdrawiam wszystkich

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2004, 09:06:06 »

Lista jest ok, molinezje mogą być 2. Tylko mam zastrzeżenia co do jednej samicy gupika - samce mają przewagę liczebną, jeśli nie zależy Ci na młodych odpuść ją sobie.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2004, 11:09:01 »

Radze zmienić filtr na mocniejszy, najlepiej zewnętrzny, który nie zabiera miejsca wewnątrz akwarium. Fan 1 jest za słaby, może działąć ale musi być wspomagany przez drugą maszyne.

Gupiki lepiej kupić 5 samców, samica zostanie zmolestowana praktycznie na śmierć.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2004, 11:41:32 »

Tak samica będzie pewnie męczona zalotami przez samców. A molinezji bym tam nie wsazdał, lepiej powiekszyć stadko neonów i kardynałków. Jeśli neony to tylko innesa, bo czerwone musza mieć wodę powyzej 26*C a to kłóci się  z wymaganaimi kardynałków.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 08, 2004, 00:09:03 »

Zgadzam sie jeśli chodzi o filtr kup Fan-2 będzie ok.Jeśli chodzi o rybki lepiej kupić obsade na 1 samca 2do4 samic.W obsadzie 1 samica kilka samców gupiczka nigdy nie bedzie miała spokoju:-)To samo dotyczy molinezji i innych ryb żyworodnych.Pozdrawiam.
iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2004, 10:54:05 »

jejq ale jak juz je podlaczylam:/ na pewno mi nie przyjmie w sklepie uzywanego. Z reszta to nie ja kupilam tylko dostalam. Mam nadzieje ze jakos ten filtr da rade

Pozdraiwam =) Madzia

==============

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2004, 13:16:53 »

iloveyou, ja mam fan 1 w akwarium 64 l. i jest w sam raz (przynajmniej nie słyszę skarg :wink: ). jak filtr robi zbyt duży ruch wody to też nie jest dobrze. co więcej, na początku chciałem kupić filtr fan 2 ale pan w sklepie (nie chciał mnie nacinać, bo miał nadzieję, że do niego przyjdę po roślinki i pierwsze ryby) powiedział, że wystarczy mi fan 1, który jest... tańszy. to chyba dobry argument.

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2004, 11:51:31 »

mi sie eydaje ze działa ok. bez zarzutów i dobrze filtruje:)pozdro

Pozdraiwam =) Madzia

==============

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: