Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: sumik szklisty  (Przeczytany 8200 razy)
Mataertest
Bywalec

« : Styczeń 05, 2009, 20:04:15 »

Czy mógłbym kupic do 63 litrowego baniaka sumiki szkliste??  Huh Jak tak to ile sztuk 4-6??

A jak nie to czy mógłbym tam włożyc parkę lub harem(1+2) prętnika?? papa

luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2009, 20:21:48 »

NIE!!!!!!!!

Sumiki szkliste rosną do 10 - 12 cm .

Co do prętników to jak najbardziej tak .Czy harem czy  para niech wypowiedzą się inni.Ja trzymam w parze i nic się specjalnego nie dzieje Smiley

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2009, 20:28:45 »

Dla szklistych trochę za małe ,dorastają do 10 cm, potrzebują przestrzeni lubią lekki prąd wody, ustawiają się często przy wylocie filtra.Co do ilości jest to ryba ławicowa najlepiej się czuje w większej grupce, moim skromnym zdaniem minimum 15 sztuk.Oczywiście im więcej tym lepiej dla samopoczucia ryb i efektu wizualnego.Na pewno napiszą tu inni ze to za dużo ale ja uważam że tyle to minimum ,miałem te ryby w większej grupce więc wnioskuje to po ich obserwacji.
Co do prętników to może być.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2009, 20:45:49 »

Dadam że są już tam gurami dwuplamiste 6sztuk, harem bojownika, 2 otoski, 6 krewetek red nose, mieczyk i zmienniak dwubarwny. Grin

Czyli ile tych prętników?

Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2009, 20:46:48 »

W takim wypadku to raczej w ogóle.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2009, 20:47:47 »

Czyli?

PS: te gurami są jeszcze młode. Good !

KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2009, 20:50:21 »

Sumiki szkliste są dość trudne w hodowli. Czytałem na ten temat bo sam chciałem je mieć, ale zrezygnowałem (przynajmniej na razie)  Sad.
A co do wymagań. Muszą mieć długie i dość szerokie akwarium, przy czym wysokość nie jest już tak znacząca (wystarczy zwykła 370l, albo inne długie (minimum 100cm) i niższe). Urządzone musi być jak akwarium rzeczne, tzn. głowice z jednej strony akwarium powodują prąd wody, zaś na drugim końcu zamocowane są filtry lub inne urządzenia zasysające (pod podłożem jest instalacja z rurek (można spróbować jednocześnie zrealizować filtr denny tłoczący). Poszukam zdjęć, bo gdzieś natrafiłem na idealną realizację tego typu biotopu strumieniowego. Trudność w hodowli polega na tym, że te ryby jedzą tylko pokarm w toni wodnej, wpadający im z prądem w okolice pyska i to tak, że muszą go widzieć. No i trudno jest nauczyć je jeść pokarm inny niż żywy bądź spory mrożony (np solowiec). Niby do życia tego wszystkiego nie wymagają, ale jeśli chcesz się cieszyć ich pięknem to niestety to wszystko to minimum.

Prętniki do tego litrażu jak najbardziej. Gurami odpadają bo łatwo hamują wzrost i zaraz potem karłowacieją. Sam niestety zahamowałem moje gurami - trzymałem je w 75l i po 3 miesiącach przeniosłem do 240l - już nie urosły (7cm i na szczęście bez zmian chorobowych). Także tylko prętniki i najlepiej, jak to u labiryntowców, 1+2.

Tutaj masz jak zbudować takie akwarium rzeczne:
http://www.loaches.com/articles/river-tank-manifold-design
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 20:59:52 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2009, 20:54:06 »

Czyli?

PS: te gurami są jeszcze młode. Good !

Najlepiej byś zrobił wymieniając te gurami na harem prętnika, 63 to raczej za mało dla samych gurami, a co dopiero dla gurami + prętniki. Jak już chcesz tam trzymać gurami to na pewno nie w ilości 6 sztuk, jak urosną to będzie im bardzo ciasno. Takie moje zdanie Wink

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2009, 20:59:00 »

wiem bo to są jeszcze małe gurami z własnego odchowu i muszą jeszcze podrosnąc Good !
są w tym akwarium ponieważ jeszcze raz je rozmnażałem

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2009, 21:01:15 »

Sumiki szkliste są dość trudne w hodowli. Czytałem na ten temat bo sam chciałem je mieć, ale zrezygnowałem (przynajmniej na razie)  .
A co do wymagań. Muszą mieć długie i dość szerokie akwarium, przy czym wysokość nie jest już tak znacząca (wystarczy zwykła 370l, albo inne długie (minimum 100cm) i niższe). Urządzone musi być jak akwarium rzeczne, tzn. głowice z jednej strony akwarium powodują prąd wody, zaś na drugim końcu zamocowane są filtry lub inne urządzenia zasysające (pod podłożem jest instalacja z rurek (można spróbować jednocześnie zrealizować filtr denny tłoczący). Poszukam zdjęć, bo gdzieś natrafiłem na idealną realizację tego typu biotopu strumieniowego. Trudność w hodowli polega na tym, że te ryby jedzą tylko pokarm w toni wodnej, wpadający im z prądem w okolice pyska i to tak, że muszą go widzieć. No i trudno jest nauczyć je jeść pokarm inny niż żywy bądź spory mrożony (np solowiec). Niby do życia tego wszystkiego nie wymagają, ale jeśli chcesz się cieszyć ich pięknem to niestety to wszystko to minimum
.

jeżeli chcesz cieszyć się ich pięknem to wystarczy 70 litrów a nie 370[bez przesady Shocked] to nie są wieloryby sumik to ryba c mało ruchliwa i
MAŁA tylko sprawia pozory dużej jest to ryba długa ale za to cieniutka ciesze się ich pięknem są to bardzo ciekawe ryby praktycznie przez cały dzień siędza przy prądzie wody i tylko falują swoim ciałem  ale za to jak podaje pokarm to szaleją po całym akwarium faktycznie był mały problem z ich karmieniem bo przyjmują tylko pokarm zywy na szczeście mam blisko do zoologicznego i zawsze moge się w takowy zaopatrzyć.
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 05, 2009, 21:03:23 »

jak tam pisał kolega powyżej sumiki to ryby ławicowe więc nie masz iich troche za mało??

KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 05, 2009, 21:04:58 »

jeżeli chcesz cieszyć się ich pięknem to wystarczy 70 litrów a nie 370[bez przesady Shocked]

No te 370l to nad wyrost, wiem dla tego też napisałem, że może być inne min 100cm dł. Jednak 70l TO ZA MAŁO! Te ryby rosną do 15cm i powinny żyć w stadzie min. 8-12szt. Poszukam, bo czytałem o nich dobry art.

Tutaj:
http://fish.mongabay.com/species/Kryptopterus_bicirrhis.html
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?ID=10920
http://www.scotcat.com/factsheets/k_bicirrhis.htm

W takich warunkach udaje się je ROZMNOŻYĆ  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 21:17:30 wysłane przez KSnake » Zapisane

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 05, 2009, 21:06:50 »

dwight 18  zrozum 4 sztuki to nie stado!!!

człowieku nie pouczaj mnie bo narazie to jesteś za cienki w uszach wiem że 4 sztuki to nie stado ale tyle sztuk starczy masz to napisane na wielu stronach akwarystycznych i to nie przez jakiś buraków tylko przez fachowców.
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 05, 2009, 21:13:36 »

dwight 18 We wcześniejszym poście masz dwa linki. Poczytaj, bo to piękno które teraz obserwujesz może stać się wkrótce dramatem (czego Ci nie życzę).

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Styczeń 05, 2009, 21:16:06 »

jak mu się rozmnożą to będzie ich więcej. Cheesy

Co do tych prętników to mogę je kupic czy nie?

I jeszcze jedno bo zapomniałem napisac że w tym 63l baniaczku pływa jeszcze sum rekini, a i jeszcze 2 brzanki- te takie w czarne paski, pomarańczowe. Afro

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: