Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Krewetka Caridina cf. propinqua ''Orange''
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetka Caridina cf. propinqua ''Orange''  (Przeczytany 5145 razy)
Pethro
Super aktywny

« : Styczeń 05, 2009, 15:31:56 »

samiczka z jajami

zauważyłem że 2 moje krewetki noszą jajeczka .. ale dowiedziałem się że ich larwy wymagają słonej wody Sad czy ktoś ma te krewecie i udało mu sie je rozmnożyć ??

i 2 pytanie by nie zakładać osobnego wątku, jedna krewecia jest niebieska i nie wiem co to jest ale na babaulti mi nie wygląda  Huh Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 16:06:29 wysłane przez Pethro » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2009, 15:43:26 »

Osobiście nie słyszałam, żeby komuś udało się wyhodować młode orange.

Wiesz, są różne niebieskie krewetki karłowate, w Polsce słabo dostępne, ale widocznie Ci się poszczęściło. Na przykład może to być neocaridina cf. zhangjiajiensis 'blue pearl', albo blue bee, albo jeszcze jakieś inne. Najlepiej byłoby, jakbyś zapodał fotkę.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2009, 16:10:41 »

juz mam narazie zrobiłem foto pomarańczki bo akurat wylazła zza korzenia, trochę aparat przekłamuje bo jest pomarańczowa a wyglada jak czerwona Wink.

Jak niebieska wyjdzie to jej tez pstryknę. Ale na pewno nie jest to odmiana blue od wchite pearl, widziałem je i one sa inne Ta jest niebieskawo seledynowa i ma wzorek z bardziej ciemnymi niebieskimi detalami, ale jest przejrzysta jak "orange"

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2009, 16:28:40 »

A jakiego koloru ma oczy? Jesli żółte, to pasowałaby blue tiger
http://www.planetinverts.com/store/images/Blue%20Tiger%20Shrimp.jpg

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2009, 17:05:41 »

wygląda jak ta tylko ma czarne oczy i nie ma czarnego wzorka; ma ciemno-niebieskie kropeczki jak u orange
polowałem przy krewetkarium na nią godzine i nic nie chce wyjsc. Jutro postaram się ją upolować
dzięki MzT za pomoc  Cheesy

Mam zamiar spróbować swoich sił w rozmnozeniu tych orange skoro juz nosza jajeczka.. Ale nie wiem czy juz ją odłowic  Huh po czym rozpoznajecie że młode ladadzien będą się wykluwać u innych krewetek ? matka siedzi z tyłu moze masz jakies pomysły ? Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 17:12:28 wysłane przez Pethro » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2009, 18:20:45 »

Pojęcia nie mam  Roll Eyes U amano zmienia się kolor jajeczek - nowe są ciemne, starsze jaśnieją i mimo, że są maleńkie, można w nich wypatrzeć oczka. Może to jest właściwy moment.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2009, 22:46:43 »

no własnie w tym problem ze te krewetki są o wiele mniejsze od amano a ich jajeczka to jak pył Sad oczka to bym najwyzej pod mikroskopem wypatrzył Tongue ale są juz jasne  Huh jedną wyłowiłem do kotnika, bedę obserwował ją czy juz zgubiła jajeczka w tedy kolejny etap  Cool Postaram się przeprowadzic odchów jak krewetek amano.. mam nadzieje ze cos sie uda Grin
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2009, 23:00:33 »

trzymamy kciuki Grin

Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2009, 13:38:16 »

Ja też trzymam kciuki, sam mam orange, jakby Ci się udało to byłoby pomocne i może sam bym spróbował Wink

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2009, 10:30:16 »

wygląda jak ta tylko ma czarne oczy i nie ma czarnego wzorka; ma ciemno-niebieskie kropeczki jak u orange
polowałem przy krewetkarium na nią godzine i nic nie chce wyjsc. Jutro postaram się ją upolować
dzięki MzT za pomoc  Cheesy

Mam zamiar spróbować swoich sił w rozmnozeniu tych orange skoro juz nosza jajeczka.. Ale nie wiem czy juz ją odłowic  Huh po czym rozpoznajecie że młode ladadzien będą się wykluwać u innych krewetek ? matka siedzi z tyłu moze masz jakies pomysły ? Wink

a moze to to byc Caridina simoni tez jest przezroczysta i troche niebieskawa.. zobacz w moim temacie tam zrobione zdiecie krewetek na 2 stronie:http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19260.15
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2009, 10:53:57 »

Hehe, może ta niebieska to poprostu babaulti Grin

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2009, 16:27:56 »

wykluły mi się larwy moich kreweci, w przeciwieństwie do tego co czytałem o larwach amano te nie pływają przy powierzchni a trzymają się dna czasami nawet przyczepiaja sie do kostki napowietrzającej i scianek słoja w którym mieszkają Grin
chciałem je zacząć przenosić do słonej wody ale dopiero w poniedziałek ma byc sól morska w sklepie akwarystycznym w moim mieście Tongue Sad jak dotrwają w słodkiej wodzie do poniedziałku to będą dalsze wpisy ..  Roll Eyes
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2009, 16:43:40 »

możźe jakieś foty?? Grin Gratulacje

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: