Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: rozmnażanie i ciąża molinezij  (Przeczytany 6281 razy)
klaudunia
Nowy
*

« : Grudzień 31, 2008, 17:59:39 »

Witam!
Miałam jakieś 3 miesiące temu parę molinezij. Samca kupowałam w innym sklepie i samiczkę także. Po 5 godzinach świetnie zaakceptowały akwa i środowisko. Po 2 dniach zauważyłam że ryby nie zwracają na siebie uwagi a poprzednią samiec ciągle gonił samiczkę. Po tygodniu samica miała dużo większy bruszek niż przedtem. Domyśliłam się że była kotna!! Cheesy
Dokładnie po 22 dniach od kupna samica się okociła. Tydzień po tym zaczął się nowy miesiąc, w którym samica okociła się aż 3 razy. Wszystkie maluchy oddałam w dobre ręce.
Po 1 tyg. mama zdechła a za 3 dni tata wyskoczył z akwa Sad Teraz mam 2 parę molinezij i to już 1,5 miesiąca i nic. Niby się gonią i to ciągle ale nic to nie daje. Pomóżcie !!
Mogę dokupić jeszcze jedną parę?? Czy wtedy one mogą się połączyć w inne pary?? A jeśli są bezpłodne, czy to jest możliwe??
ogrodowiec
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2008, 20:24:56 »

Żeby ci powiedzieć czy możesz dokupić to najpierw napisz jakie akwa i jaka obsada wtedy coś doradzę. Molinezje chyba nie łączą się w pary jak skalary Huh, chociaż może zaistnieć takie zjawisko (natura lubi płatać figle). A co do tego czy są bezpłodne... hmm być może któraś z nich jest,  ale to rzadko się zdarza.
klaudunia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2008, 22:02:56 »

dzięki !!
Moje rybeczki to:
gupiki*4
danio*3
kardynalek*3
neon*4
molinezje*2
glonojad akwa 60 litrów z góry dzięki
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2008, 22:07:59 »

Obsada zła .
Nie możesz dać jeszcze  jednej pary bo ten litraż jest za mały nawet na jedną.
Danio , kardynałki , molinezje , glonojad nie nadaje się do tego akwa.

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2008, 22:12:32 »

Po pierwsze zacznij od nowa z obsadą a o molinezjach zapomnij.

250L słodkie
540L + 112L morskie
klaudunia
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 31, 2008, 22:18:31 »

ja sie nie chcę sprzeczać ale ja od zawsze mam taki skład i wszystko jest ok!! Ale  jak tak mówiecie to zobacze. A jaki skład proponujecie do np. 2 par molinezij do mojego akwa??
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2008, 22:46:10 »

Molinezje,danio,glonojad to ryby do akwarium 100L. Kardynałki to ryby zimnolubne więc nie możesz ich hodować z rybami ciepłolubnymi. A tak na marginesie to molinezje są rybami stadnymi tak jak te powyżej wypisane (oprócz glonojada).

250L słodkie
540L + 112L morskie
Oreł
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 01, 2009, 16:36:05 »

Mam pytanie.Mam 3 molinezje w akwarium.2 maja ogon taki jakby pół księżyc a jedna z normalnym ogonem.I jedna rybka pływa wciąż za jedną, i to wygląda jakby ją "całowała" w brzuch.I one jakby sie gonią.I czy ta rybka co jest "całowana" to ona jest w ten sposób zapładniana czy jak???I do tej pory nie wiem kto jest kto.

http://i39.tinypic.com/2vdlez8.jpg

TO jest foto.Mam 2 takie co są po lewej stronie, i jedna taka co jest po prawej
klaudunia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 01, 2009, 17:05:02 »

Tak ta ryba która całuje czyl samiec zapładnie w ten spozsób samiczkę a jaeśli chodzi o ogonek to; są one z innego typu ale nie wiem jak  bedzie z potomstwem, pewnie częśc bedzie miała taki ogon a część taki. Masz dwa samce i dwie samice. Te co mają ogon jak pół księzyca to są samice a te drugie to samce. Ja radzę dokupić jeszcze jedną albo dwie samiczki bo te dwa samce to tą jedną samiczke ci zamęczą pozdro Smiley
klaudunia
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 01, 2009, 17:06:05 »

Sorka żle napisałm masz 1 samiczkę i dwa samce Smiley
Neonek23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 01, 2009, 17:11:20 »

Molinezje,danio,glonojad to ryby do akwarium 100L. Kardynałki to ryby zimnolubne więc nie możesz ich hodować z rybami ciepłolubnymi. A tak na marginesie to molinezje są rybami stadnymi tak jak te powyżej wypisane (oprócz glonojada).

Słuchaj nie masz racji. Molinezje swietnie się trzymają. Moj kumpel ma akwa 30l cale zielone i ochydne i molinezje zyją juz z rok. Z glonojadem nie ma problemu. Nawet w akwarium 20 litrow moglby byc. Wiem, ze one osiagają rozmiar ok 15cm ale to po 10 latach Smiley Ja mam 3 glonojady przez 2 lata i ciagle są małe. Co do danio masz racje.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 01, 2009, 19:21:41 »

Molinazje i danio lubią pływać "100km/h" i w małym akwa źle się czują. A skoro Twoje glonojady nie rosną to są już maxymalnego rozmiaru bo skarłowaciały. Jak dalej uważasz że nie mam racji to spytaj się kogoś kto ma powyżej 2 tyś. postów i wie coś o rybach i nie sugeruj się tym co sprzedawca Ci po wie lub nie doświadczony akwarysta.

klaudunia:

Całowanie samicy po brzuchu to zaloty a nie "zapładnianie". Jeśli chodzi o rozpoznanie to samiec ma gonopodium a samica jest większa od samca. A te 2 różne molinezje to dwie "odmiany" i nie wpowadzaj ludzi w błąd.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 01, 2009, 20:11:30 »

Słuchaj nie masz racji. Molinezje swietnie się trzymają. Moj kumpel ma akwa 30l cale zielone i ochydne i molinezje zyją juz z rok. Z glonojadem nie ma problemu. Nawet w akwarium 20 litrow moglby byc. Wiem, ze one osiagają rozmiar ok 15cm ale to po 10 latach Smiley Ja mam 3 glonojady przez 2 lata i ciagle są małe. Co do danio masz racje.

Widzę że twoja wiedza jest równa zeru.Molinezje świetnie się czują tak ? pytałeś je ? sądzisz że glonojad potrzebuje tyle czasu ? ja kupiłem jednego ,który miał z 4 cm a po roku miał ponad 10 cm.Potem ci urośnie i będziesz musiał oddawać bez sensu.Lepiej niech na taki litraż kupi sobie 5 otosków i będzie  Good ! nie będzie potem musiała ich oddawać jak urosną.

tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #13 : Styczeń 02, 2009, 13:54:01 »

Shifty a pytałeś się czy się źle czują? Wink
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 02, 2009, 14:00:38 »

Molinezje do zbiornika 100L. Jak byście wpuścili wieloryba do 5L to co uważacie że by mu było dobrze? Złapcie delfina nad morzem i wpuście go do basenu (pompowanego dla małych dzieci) i też będziecie uważali że mu jest dobrze?

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: