Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: welony i gupiki  (Przeczytany 10472 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2008, 19:59:15 »

a skalary, molinezje i żałobniczki?
Skalary i molinezje będą obskubywać płetwy welonowi.
Nie przesadzajcie z tą zimnolubnością welonów
konieczne jest dobre filtrowanie i napowietrzanie o temperaturze 15 - 25°C.
, większość źródeł podaje temp. graniczne dla welonów od 8 do nawet 30*C (osobiście uważam że 30*C to lekka przesada, ale 24-25*C to optymalna temp.)
Nie poleca się trzymania welonów z innymi rybami bo mniejsze staną się ich pokarmem a większe będą dręczyć welony. Welony ze względu na swoją pokręconą budowę są dość nieporadne i nie umieją się bronić ani szybko uciekać. W akwa z tymi rybciami nie może być zbyt gęsta roślinność ani jakieś zakamarki bo mogą się zapłątać albo gdzieś wcisnąć i nie będą umiały uwolnić się z tego.
Co do brudzenia to osobiście uważam że jeszcze bardziej brudzą zbrojniki.
Ogólnie welony to towarzyskie rybki ale najlepiej czują się w swoim towarzystwie i dobrze jest trzymać kilka welonków ale oczywiście w odpowiednim litrażu, tak jak napisał któryś z moich poprzedników na dwie rybcie ok. 80-100l w zależności od gatunku welonka.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2008, 20:27:19 »

na jakimś forum czytałam (ale nie pamiętam już na jakim) ktoś miał welony z żałobniczkami i mieczykami i było dobrze

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 29, 2008, 20:40:55 »

na jakimś forum czytałam (ale nie pamiętam już na jakim) ktoś miał welony z żałobniczkami i mieczykami i było dobrze

a co to znaczy dobrze? poza tym skąd wiesz że było dobrze?  nie zachowuj się jak rozpuszczony dzieciak zrozum że welony nie mogą być w jednym akwarium z rybami tropikalnymi takimi jak mieczyki czy żałobniczki.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #18 : Grudzień 29, 2008, 22:03:10 »

Sorry że spytam, masz zamiar trzymać te mieczyki i żałobniczki w 25l akwa razem z trzemama welonami? I jeszcze raz zapytam, umiesz czytać złotko?
Welony nie nadają się do trzymania z innymi rybami ze względu na specyficzną budowę, sposób bycia i potrzeby.
Ile ty masz lat? 5?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
ONIK
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Grudzień 30, 2008, 01:20:58 »

Nie rozumiem całego zamieszania a dwight 18 chyba trochę przesadza. Grin

Ja trzymam welonki, gupiki, kosiarki i zbrojnika.
Faktycznie welonki bardzo lubią małe gupiczki ” zjadać” Roll Eyes, ale ich ciągle jest tak dużo. Wink
Ale większe gupiki rewanżują się podszczypując welony. Ale to tyko szczegóły – welonki zmuszane są do  większej aktywności przez gupiki.

Proszę o fakty, dlaczego nie można trzymać obu gatunków, tylko proszę o konkrety a nie teksty „nie bo nie”  Smiley
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 30, 2008, 10:21:11 »

Można welony trzymać z rybami tropikalnymi, ale tylko na krótki okres czasu, dłuższe przebywanie welonów(i innych ryb zimnolubnych) w podwyższonej temperaturze jest dla nich niezdrowe.
netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Grudzień 30, 2008, 13:00:06 »

Sorry że spytam, masz zamiar trzymać te mieczyki i żałobniczki w 25l akwa razem z trzemama welonami? I jeszcze raz zapytam, umiesz czytać złotko?
Welony nie nadają się do trzymania z innymi rybami ze względu na specyficzną budowę, sposób bycia i potrzeby.
Ile ty masz lat? 5?

złotko umie czytać i nie zamierza ich trzymać w 25l i nie ma 5 lat

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Grudzień 30, 2008, 13:01:57 »

do dwight 18

dziękuję zrozumiałam, ale trochę spokoju nikomu nie zaszkodzi, nie? tylko się pytam nie zauważyliście

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 30, 2008, 13:08:09 »

Nie rozumiem całego zamieszania a dwight 18 chyba trochę przesadza.

Faktycznie welonki bardzo lubią małe gupiczki ” zjadać” , ale ich ciągle jest tak dużo.
Ale większe gupiki rewanżują się podszczypując welony. Ale to tyko szczegóły – welonki zmuszane są do  większej aktywności przez gupiki.

Proszę o fakty, dlaczego nie można trzymać obu gatunków, tylko proszę o konkrety a nie teksty „nie bo nie”

W ilu litrach trzymasz te wszystkie ryby? pewnie w 25 Wściekły to powiem ci tak:po prostu je męczysz welon to nie ryba do akwarium ogólnego!!!! chcesz wiedzieć dlaczego? a no przedwszystkim dlatego że jest to straszny brudas ma bardzo szybką przemianę materii i po prostu inne ryby źle się czują przebywając z nim.

Ale większe gupiki rewanżują się podszczypując welony. Ale to tyko szczegóły – welonki zmuszane są do  większej aktywności przez gupiki

Czy zdajesz sobie sprawę z tego że dla welona jest to męczarnia? jak ciebie ciągle by ktoś ciągnął za włosy to było by ci przyjemnie?
a zresztą nie ma co ci tłumaczyć i tak nie zrozumiesz...
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #24 : Grudzień 30, 2008, 21:50:46 »

złotko umie czytać i nie zamierza ich trzymać w 25l i nie ma 5 lat
To czemu się tak upierasz? W innym wątku pisałaś że masz 3 welony w 25l. Nie sądzisz że najpierw należałoby zapewnić im odpowiednie warunki (co najmniej 120l) a potem zastanawiać się czy nie dałoby się tam coś jeszcze wcisnąć? Już napisałam ci czemu nie powinno się trzymać welonów z innymi rybami. Pogódź się z tym, że welony nadają się do akwa jednogatunkowego albo oddaj je komuś kto może im zapewnić odpowiednie warunki.

Faktycznie welonki bardzo lubią małe gupiczki ” zjadać” , ale ich ciągle jest tak dużo.
Co za bzdura. Może weźmiesz jeszcze kija i zamieszasz nim w akwa, zobaczych jakie wtedy będą aktywne.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 21:53:01 wysłane przez Esmi » Zapisane

Neonek23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Grudzień 30, 2008, 21:56:21 »

zal tego wszystkiego^^^
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Grudzień 30, 2008, 22:12:48 »

zal tego wszystkiego^^^

Popieram temat praktycznie do jakiejś afery zmierza.

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Grudzień 30, 2008, 22:24:36 »

też tak uważam

WIĘC GO ZAKOŃCZMY

zrozumiałam i koniec tematu

dziękuję za wszystkie wypowiedzi

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

ONIK
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Grudzień 30, 2008, 23:45:19 »

Jesteście trochę przewrażliwieni na punkcie akwa ogólnego i trzymaniem welonów z innymi rybkami.
Wszystko zależy od warunków, w jakich trzymamy naszych pupilków, ja trzymam 3 welony, około 20 gupików, 3 kosiarki, oraz 1 zbrojnika w 200 litrowym akwa. Co do filtracji to filtr zewnętrzny załatwia sprawę. Dodatkowo nawożę Co2. Warunki w akwa stabilne. Największy dotychczasowy sukces to zakwitł mi kwiat nazywany potocznie „królowa nocy”  Grin

dwight 18 wiesz jak nazywa się fachowo ten kwiat? Wink

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Grudzień 31, 2008, 09:50:35 »

Jesteście trochę przewrażliwieni na punkcie akwa ogólnego i trzymaniem welonów z innymi rybkami.
Wszystko zależy od warunków, w jakich trzymamy naszych pupilków, ja trzymam 3 welony, około 20 gupików, 3 kosiarki, oraz 1 zbrojnika w 200 litrowym akwa. Co do filtracji to filtr zewnętrzny załatwia sprawę. Dodatkowo nawożę Co2. Warunki w akwa stabilne. Największy dotychczasowy sukces to zakwitł mi kwiat nazywany potocznie „królowa nocy” 

dwight 18 wiesz jak nazywa się fachowo ten kwiat?

Człowieku twoja wiedza o rybach jest zerowa mądrzysz się za siedmiu a g.... wiesz  welon to nie ryba do akwarium ogólnego!! nie wierzysz mi poczytaj w internecie.
a z tym kwiatem to tak potocznie nazywa się kwiat kaktusa.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: