Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna «  Tani filtr kubełkowy czy markowa kaskada? 96l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tani filtr kubełkowy czy markowa kaskada? 96l  (Przeczytany 4185 razy)
petrus
Nowy
*

« : Grudzień 26, 2008, 16:41:36 »

Zakładam swój pierwszy zbiornik - 96l biotop pd-wch Azja. Za filtr i grzałkę chcę zapłacić w sumie ok. 150 zl. Co wybrać?

Filtr kaskadowy Eheim Liberty 2041, 560l/h do akw. 130l + Grzałka Jager TSRH 100W z termoregulatorem (85 + 63 = 148 zl)

czy

Filtr zewnętrzny Penn-Plax Cascade 500 + Grzałka z termostatem
Weipro - 100W (130 + 27 = 157 zl)

W zbiorniku chcę trzymać bojownika, razbory klinowe i bocje pregowane. Konieczna jest szyba do przykrycia akwa czy wystarczy sama pokrywa z oświetleniem?

Dzięki za szybką odpowiedź  Marzyciel
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2008, 22:32:52 »

Na początek kup sobie kubełek np taki: http://www.allegro.pl/item511240648_minikani_120_aquael_zewnetrzny_filtr_kanistrowy.html a grzałkę możesz kupić dowolną np taką: http://www.allegro.pl/item510204848_grzalka_z_termostatem_atman_100w.html. Wyjdzie trochę drożej ale będziesz miał i kubełek i grzałkę ok.

Sama pokrywa wystarczy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
petrus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2008, 00:08:19 »

Dzięki Emi !
Nie chcę zakładać kolejnego wątku, mam jeszcze kilka pytań. Na konkurencyjnym forum doradzono mi bym kupił filtr wewnętrzny i założył zbiornik w stylu low-tech. Co nieco juz poczytalem i bardzo mnie ten temat zainteresowal, ale nie chce zapelaniac miejsca w akwa filtrem wewnetrznym. Czy filtr zewnetrzny moze sluzyc tylko jako filtr mechaniczny? Jakich wkladow filtracyjnych nie stosuje sie wtedy? Styl low-tech to duzo roslin, slabe lub srednie zarybienie. Srednie tzn. jakie? Jaki przelicznik przyjac? 1cm rybki na 1l bedzie wciaz ok? Czy to dobry pomysl by pierwsze akwa w zyciu bylo low-tech? Smiley
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2008, 13:26:46 »

Filt zewn. spolojnie może służyć jako mechaniczny.Różnica polega na tym że użyjesz innych wkładów(gąbki,wata do filtrów).Do filtracj biologicznej używamy ceramikę,biokulki,gąbki,żwirek amonowy,lawę wulkaniczną i inne ,zależnie co chcesz uzyskać Smiley
Rybki muszą być tak dobrane ilościowo żeby niebyło" zupy rybnej" i nieda się raczej tego przeliczać w cm ryb/litr wody.Z low techem różnie to bywa,dużo chyba zależy jakiej ziemi się użyje,ja sam osobiście przymierzam się do tego Smiley,bo nietrzeba robić dużo podmian i rośliny rosną podobno super bez co2 i przy słabym oświetleniu Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2008, 15:43:24 »

Powiedziałabym, ze w low techu ilość ryb dobiera się do ilości roślin. Jeśli roślin jest dużo to i ilość ryb powinna być odpowiednio duża aby móc te rośliny wyżywić (większość nawozów w toni wody pochodzi z tego co wyprodukują ryby [plus tego co przedostanie się z podłoża, plus pokarmu, który dostarczymy rybom - warto wsypać go czasem ciut więcej aby dostarczyć mikro i makroelementów roślinom - ofc w granicach rozsądku). Jeśli interesuje Cię akwarium LT proponuje zaopatrzyć się najpierw w książkę Diany Walstad ponieważ niestety temat ten został już tak zmodyfikowany na forach, ze każe akwarium w którym znajduje się nawet odrobina ziemi nazywa się akwarium low-techowym co jest niestety błędem. Akwarium low-tech można założyć także bez użycia ziemi.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: