Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Butla CO2 do akwarium-koszty  (Przeczytany 14977 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 24, 2009, 20:11:42 »

czyli trzeba kupić butle która została wyprodukowana z myślą o C02 Cry
Lepiej nie kombinuj. CO2 to gaz bezwonny, przy stężeniu 30% w pomieszczeniu jest śmiertelny. Nawet nie zauważysz, jak otrujesz całą rodzinę i zostaną Ci tylko rybki  Grin
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 24, 2009, 20:21:37 »

Bardziej bym się bał że butla nie wytrzyma i ją rozerwie Grin

Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 24, 2009, 21:11:19 »

Witam,
Butla do propan-butanu jest przeznaczona tylko do nabijania propan-butanem a butle do CO2 do CO2- to oczywiste, nie rozumiem kombinowania z zastosowaniem innej butli do innego gazu Wściekły Ryzyko rozerwania butli cisnieniowej dla kilkudziesięciu złotych oszczędności?
Jaaasiek- wypowiadasz się często z pozycji eksperta akwarystyki a tu pojechałeś po bandzie z pomysłem Smiley
I dla ścisłości CO2 nie jest gazem trującym sam w sobie, ale przez to, że jest cięższy od powietrza tworzy przy podłodze strefę beztlenową- zabójczą dla tego kto w niej będzie oddychał, bo straci przytomność bez żadnego sygnału ostrzegawczego ze strony organizmu- zwłaszcza we śnie.
Na pocieszenie powiem, że butla 1,5 kg ma 700 litrów CO2 więc całkowity wyciek jest groźny tylko w naprawdę małym pokoju.
Natomiast zastosowanie do przechowywania CO2 butli przeznaczonej do propanu grozi prędzej jej rozerwaniem jak napisał Mario27-28
pozdrawiam
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 24, 2009, 21:17:41 »

Brutus- spytałem się ponieważ totalnie nie znam się na technice CO2 (na nawożeniu też nie), jeżeli się na tym znasz to możesz mi powiedzieć jakie są niezbędne elementy do zestawu co2, wiem że musi być butla, dyfuzor, reduktor i wężyk a do jeszcze to nie wiem.

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 24, 2009, 21:23:42 »

OK, postaram się naświetlić Tobie ten temat: ( w kolejności połączenia- a i moim zdaniem są to niezbędne elementy, pominięcie każdego z nich ma swoje konsekwencje dla bezpieczeństwa użytkowania lub wygody używania systemu)
butla - jak już ustaliliśmy do CO2 z atestem,
reduktor - absolutnie niezbędny!
elektrozawór (chyba, że chcesz podawać CO2 przez całą dobę)
zaworek precyzyjny
licznik bąbelków
zaworek przeciwzwrotny
dyfuzor
wszystko oczywiście od zaworka precyzyjnego łączone na wężyku :-)
pozdrawiam
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 24, 2009, 21:27:02 »

Jeszcze reduktor by się przydał Smiley a jak chcesz bajery to zawór przeciwzwrotny, elektrozawór i gazujemy Smiley

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 24, 2009, 21:28:23 »

ok wielkie dzięki za pomoc. już wiem co i jak. papa

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
k0k0z
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 25, 2009, 19:19:14 »

Witam, widze że wątek o butlach się odświeżył, mam takie pytanie: Czy butla do painballa (przeznaczona pod co2) ma możliwość wykorzystana w akwarystyce? Chodzi tyle czy da radę podpiąć reduktor. Butle są o małych pojemnościach od 9-20oz (od 250g wzwyż) i mają zawór PIN, podejdzie pod to reduktor?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21482.0 <- 30L + Tuba 10L, proszę komentować ^_^
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 25, 2009, 21:45:07 »

Możesz opisać jak wygląda zawór PIN? Nie znam takiego rodzaju zaworu. Natomiast butle do paintballa przypominają mi do złudzenia stosowane lata temu butle do autosyfonów, czyli ich "szyjka" nie miała gwintu tylko wkręcało się je za pomocą specjalnego pokrętła na trzpień, a gruba folia aluminiowa, która zasklepiała butlę pełniła rolę uszczelki.
Nawet jeśli te butle o które pytasz mają gwint to bez specjalnej przejściówki nie obędzie się. Pytanie tylko czy takie przejściówki są dostępne.
pozdrawiam
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: