Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jadłospis  (Przeczytany 2103 razy)
nati_snk
Zainteresowany
**

« : Sierpień 25, 2004, 11:37:49 »

Czy ktoś mógłby się natrudzić i pomóc mi ułożyć jakiś rozsądny i różnorodny jadłospis dla: neonków, gupików, black-molly i glonojadków... Jakie płatki, tabletki, granulaty, może mrożonki :?:  :?:  :?: Nie mam pojęcia co mam kupić :!:  :!:  :!: POMOCY :!:  :!:  :!:

Steru
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2004, 11:51:56 »

Najlepiej zrobić mieszankę pokarmów i podawać w miarę możliwości jak najczęściej np.

- rano jak się już wybudzisz wsyp trochę płatków ale nie wszystko naraz, tylko po trochu żeby pokarm nie opadał, a ryby mogły sobie spokojnie pojeść, jak zobaczysz, że się kończy dosyp jeszczcze trochę.

- w porze obiadowej daj im np trochę żywego, chociażby rozwielitkę, larwy komara, wrotki oczlik albo np mieszankę kilku zywych. Warto jest podkarmiaż rybki żywym pokarmem zwłaszcza teraz kiedy jest on tak łatwo dostępny ale należy według mnie unikać karmienia tylko żywym bo w zimie ryby zrobią się grymaśne i trzeba je będzie przyzwyczajać do suchego albo mrożonki.

- na kolacje proponuję dać najpierw odrobinkę suchego, a później jeszcze dorzucić im trochę mrożonego pokarmu, rodzaj mrożonki wybierz coś z wymienionych na górze.

Rodzaj płatków czy mrożonki-żywego dobierz w sklepie. Niekiedy można dostać fajne mieszanki dla wszystkich rodzajów rybek, a czasem trafiają się pokarmy dla specyficznego gatunku. Żywy dobierz odpowiednio do wielkości rybek, które masz, jeśli są to dorosłe okazy poradzą sobie z każdym pokarmem, ale maluchy muszą mieć drobniejsze jedzonko.

Ja np karmie gupiki pokarmem dla bojowników i jakoś nie narzekają, ale podobno gupiki zjedzą wszystko Smiley Żywy mieszam, kupuje raz taki raz taki nie ma reguły, a rybki wydają się być zadowolone. Maluchy natomiast rosną jak na drożdżach i odpukać jestem bez strat własnych.
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2004, 12:09:31 »

Steru maa racje. Póki twoje rybki sa male dawaj im 3 male posilki. Tylko nie za duzo Ale potem kiedy rybki podrosna mozesz dawac 2 posilki i tez male.
Najlepiej dawac rano troche platków startych w palcach zeby byl;y miejsze i rybki mogly bez trudu polknac. A wieczorkiem cos zywego badz mrozonego.
Pozdro

Carpe diem Smiley
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2004, 13:35:19 »

może to głupie pytanie, ale jako jaki rodzaj pokarmu traktować dafnię, czyli suszone rozwielitki?

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2004, 19:27:07 »

Dafnia? no dafnia to owady (? Smiley ) wodne, suszone są kiepskie bo sama chityna, najlepiej podawać żywe, jednym z ich plusow są pożyteczne bakterie wspomagajace procesy trawienia.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2004, 21:27:50 »

moje rybcie nie lubią dafni... :?

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2004, 21:40:46 »

a moje uwielbiaja

Carpe diem Smiley