Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: szafka pod akwa 200l  (Przeczytany 3057 razy)
antek amator
Zainteresowany
**

« : Grudzień 12, 2008, 00:20:04 »

mam zamiar wybudowac sobie taka  szafke.tak wybudowac .a dokladniej mam taki plan :z pustakow  wymurowac prostokat zostawic  miejsce na drzwiczki w srodku zrobic sobie  gniazdko .swiatlo .z wierzchu zalac  to betonem w poziomie oczywiscie z zbrojeniem .i na ten poziom zamontowac blat .  zostawie tez  miejsce na wszystkie wezyki kable itp.z. a calosc obrobic w zaleznosci co bedzie pasowac bo remontuje caly pokoj wiec  sie za to zabieram.moze powiecie ze  lepiej szafke bo przeniesc mozna  itp .ale widzialem tak u kolegi i bardzo mi sie to podoba.  sobie to przeliczylem i koszta  nawet nizsze bo sporo materialu z pracy zoorganizuje Grin.co wy na to?moze ma ktos cos takiego?i jakos relacje  ?w sumie mam wszystko rozplanowane.ale  rady zawsze moga sie przydac.jak cos to moge fotorelacje przedstawic.jak ukoncze:P
akwa   jakies 200l.pozdrawiam
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2008, 07:15:16 »

Cos mi sie zdaje ze pomysl nietrafiony, o estetyce takiej szafki nie bede sie wypowiadac bo sa gusta i gusciki. Ale powiem o stronie praktycznej - to zalezy gdzie masz mieszkanie (ktora kondygnacja) i z czego jest podloga ( nie mysle o zewnetrznej warstwie), czy bierzesz pod uwage ciezar takiej szafki razem z akwarium ? Do tego jeszcze dochodzi bardzo mala funkcjonalnosc takiej bryly, ani tego przesunac ani zagospodarowac - grubosc scian w takim "meblu" niepotrzebnie zajmuje miejsce ktore mozna wykorzystac. A wytrzymalosc ? - taka sama lub lepsza mozna uzyskac z normalna szafka meblowa-wzmocniona, mam taka pod 275 L

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2008, 11:31:43 »

Nie wiem być może się mylę ale ja mam wrażenie że jednak ''szafka'' o której piosze antek będzie miała znacznie większą wytrzymałośc niż zwykła szafka pod akwa , mając taki ''mebel'' pod akwarium spałabym spokojnie Wink. Jeeśli chodzi o ciężar to nie ma się co martwić - pustaki są lekkie a wiele osób trzyma znacznie cięże akwaria w blokach i jest ok. Co do nieprzestawności to jest jakimś minusem ale chyba nie wielkim bo zalane raz akwarium 200l. i tak nie jest po to aby je przestawiać. I imo to własnie będzie to ładniejsze rozwiązanie -ale to jak gina pisze już kwestia gustu.

antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2008, 12:42:59 »

o wytrzymalosc  to nie ma co sie martwic  mysle ze i 500 l by wytrzymalo.a podloge mam betonowe  na niej byly deski i tez beda wymieniane czyli stalo by to tez na betonie .wytrzymalosc 100%!mieszkanie   hmm parter bo to dom jednorodzinny.i nie zgodze sie ze lepsza wytrzymalosc mozna  uzyskac wzmacniajac szafke.dokladnie jaka ala pisze po co ja przestawiac?a szafka ladnie orobiona  da super efekt calemu pomieszczeniu.myslalem moze o zywicy lub jakims tynku silikonowym.woda go nie tknie:)
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2008, 13:13:15 »

Tutaj wszystko zależy od talentu budowniczego i dobrego planowania ,zaplanuj wszystko tak żeby w przyszłości mieć miejsce na różne inne dodatki nap butle co2 której może teraz nie masz a potem będziesz chciał ,bo potem przerobić to będzie ciężko .Mówię to z własnych doświadczeń robiąc swoją szafkę nie planowałem kubełka a potem trzeba było wywalać przykręconą półkę .Mnie poszło to w miarę łatwo ale tobie może być gorzej . Mam nadzieję że rozumiesz co miałem na myśli ,życzę powodzenia i pochwal się jak skończysz .

Młode ampularie oddam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2008, 13:13:41 »

Fajny pomysł. Widziałam kiedyś gdzieś w necie taką podstawkę pod akwa obłożoną klinkierką, też fajny efekt. Może pokusisz się o połączenie drewna (blat) i cegieł lub kamienie elewacyjnych? Powodzenia i czekam na fotorelację!

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2008, 13:26:36 »

no zastanawialem sie nad  tym co Emi pisze nawet juz policzylem  cegly itp:P jeszcze wszystko jest na kartkach budowa rusza  od stycznia bo na swieta  sie za to brac  mi sie nie usmiecha.zastanwia mnie tez opcja drzwiczek piszac  o nich bardziej chodzilo mi o wygluszeni pracy kubla  i brzeczyka ?niz zamykanie szafki.ale nie wiem czy nie musi byc nad tafla  wody.zwlasza ze jesli pojdzie klinkier to sam w sobie ladnie wyglada.a co do miejsca na  sprzety to chyba  o wszystkim pomyslalem.czekam na wsakozwki na co zwrocic uwage.pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: