Splender
Stały użytkownik

|
 |
« : Sierpień 19, 2004, 15:14:55 » |
|
Mam pytanie a mianowicie jak bezpiecznie odłowić gniazdo bojownika (już z ikrą) niestety narazie nie mam warunków założenia akwarium tarliskowego mogę jedynie na niedługi okres czasu odłowić ikrę i troszkę podchować larwy. Może ktoś stał już przed podobnym dylematem?? z góry bardzo dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2004, 18:44:25 » |
|
Gniazdo raczej zostaw w spokoju jeśli chcesz mieć młode.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2004, 18:56:55 » |
|
bojownik opiekuje się gniazdem i młodymi, więc zostaw tak jak jest... Jedyne co możesz zrobić to odłowić innych mieszkańców, ale niekoniecznie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Splender
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2004, 22:59:36 » |
|
ale właśnie w tym tkwi problem... gdybym chciał je zostawić w tymże akwarium musiałbym obniżyć stan wody co automatycznie wiąże się z koniecznością wyłączenia grzałki a młode są bardzo wrażliwe na wachania temperatury.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2004, 23:07:30 » |
|
To masz problem. Coś mi się zdaje, że nie odniesiesz tym razem sukcesu w rozmnażaniu bojowników.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2004, 07:17:23 » |
|
Chyba łatwiej jest założyć osobne akwarium tarliskowe, gdzie byłby niski stan wody. Na pewno podczas tarła nie powinno być innych ryb. Z tego co wiem to samiec opiekuje się młodymi tylko przez pierwsze kilka dni - potem lepiej go zabrać.
A grzałkę można przecież wsadzić ukośnie, a zresztą większość zwykłych grzałek można używać poziomo pod wodą - i do tego zewn. termostat.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Splender
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2004, 08:41:57 » |
|
ale czy obniżenie stanu wody o około 2/3 w włożenie grzałki do tej ilości wody nie spowoduje jakiegoś zagotowania wody czy coś takiego??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2004, 09:03:55 » |
|
Dlatego powinna mieć regulację temperatury, albo ew. mniejsza grzałka.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2004, 10:39:57 » |
|
wlasnie mam podobny problem, moj pretnik karlowaty robi demolke wsrod roslin bo go naszlo by zbudowac sobie gniazdo. w sumie to mam ten plus ze moge obnizyc poziom wody do 15 - 20 cm (a tyle powinno wystarczy - aktualnie mam 28cm) . Nie wiem jak zareagowal by na zmiane akwarium (obok stoi tarliskowe - nawet puste) tylko nigdy nie wiem jak rozpoznac.. czy juz maja ochote na male fiku miku.. czy jeszcze nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Steru
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 21, 2004, 14:37:35 » |
|
Miałem podobny problem ale postanowiłem zostawić gniazdo samcowi i zobaczyć co się stanie. Jak się okazało po około 30 godzinach od złożenia ikry wszystkie jaja przepadły. Samiec opiekował sie nimi tak nieudolnie, że w końcu przenosił same jajeczka w pysku zamiast dobudowywać pianę i zabezpieczać ikrę przed wypadaniem z gniazda. Teraz przygotowuje ryby na drugie podejście, podszykowałem odpowiednio akwarium i wyłowiłem wszystkie rybki, które mogłyby mieć wpływ na strukturę gniazda, np kiryski.
Życzę powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2004, 09:53:20 » |
|
Gniazdo rzeczywiscie najlepiej zostawic rodzicowi wtedy jest większa szanasa na doczekanie się młodych !
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
|