iloveyou
Stały użytkownik

|
 |
« : Sierpień 18, 2004, 15:59:21 » |
|
Moja koleżanka od miesiąca ma akwarium. Moim zdaniem popełnia wszstkie "grzechy" akwarystyczne... - ma akwarium 15 litrów :/ a w nim 5 rybek (3 DANIO, 2 MIECZYKI) - tylko jedną roślinkę i żwirek - nie ma filtra ani grzalki - wodę wymienia raz/ dwa na miesiąc i to nieostaną z kranu - rybki karmi tylko karmą w płatkach , żadnych urozmaiceń - gdy kupiła rybki od razu wrzuciła je do wody .... mogląbymj tak jeszcze wymieniać w nieskończoność:( niestety ona nie da się przekonać i nie da sobie nic powiedzieć. Namówiłam ją tylko na akwarium 25 litrów... Dziwię się ze te rybki jeszcze żyją;( JejQ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sobieski89
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2004, 16:16:03 » |
|
A czy ona jest niepelnosprytna :?: a moze poprostu niechce lub nierozumi, tlumacz az do skutku :twisted:
|
|
|
|
|
|
30l.- 8 neonek, 4 gupiki, 3 rozbory, kirysek, zbrojnik niebieski Kotnik- 4 małe gupiki
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2004, 17:12:10 » |
|
pewnie się pomyliłaś, w czymś takim ryby żyć nie mogą... to na pewno nie ryby, pewniej jakieś wodne robaki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2004, 17:14:14 » |
|
Widziałeś te ryby?  może są to plastikowe stworki..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2004, 17:20:21 » |
|
Może ryby animowane z filmu "Gdzie jest Nemo". Narysowała na szybie.
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
-Bartek-
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2004, 17:24:20 » |
|
Heh chyba to trochę ubarwiony opis moim zdaniem, nie wierze, że te rybki żyją przy jednej roślince (chociaż jest prawdziwa?), bez filtra i podmian wody! Jak długo ma już ten zbiorniczek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2004, 17:27:58 » |
|
Danio i mieczyki mogą przeżyć, ale co to za życie ? Po prostu ktoś początkujący ma akwarium, a Wy go krytykujecie. Może pomożecie najpierw ? Magda - wytłumacz koleżance, może to coś da.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2004, 17:30:58 » |
|
Biedne rybki :cry: Trzeba ją natychmiast nawrócić :!: Długo się nimi nie nacieszy. Wiadomo, że na początku nikomu nie wychodzi, ale jeśli ona sama nie chce się nauczyć jak postępuje się z rybami. Przecież to nie karpie, a i karpie trzeba szanowć i dbać o nie. Ja bym nie mógł patrzeć jak jakaś istotka cierpi.
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2004, 17:41:05 » |
|
Ja bym nie mógł patrzeć jak jakaś istotka cierpi. Dokładnie!!! iloveyou, koniecznie trzeba koleżance to wytłumaczyć. Napewno nie zdaje sobie sprawy z tego że krzywdzi swoich podopiecznych(choć napewno próbowałaś jej to powiedzieć), ale są ludzie ambitni, którzy chcą sukces osiągnąć sami bez niczyjej pomocy. Może postaraj się jej wbić do głowy, że ryby ŻYJĄ i CZUJĄ, tak jak każda istota na ziemi i ciekawe jak ona by się czuła, gdyby sama była jedną z tych rybek. Może to podziała.... :roll: Życzę powodzenia!! Może też podrzucić jej trochę fachowej literatury, bo książki akwarystyczne nie dość że uczą to jeszcze są bardzo ciekawe :wink:
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2004, 18:04:40 » |
|
Ja bym nie mógł patrzeć jak jakaś istotka cierpi. Dokładnie!!! iloveyou, koniecznie trzeba koleżance to wytłumaczyć. Napewno nie zdaje sobie sprawy z tego że krzywdzi swoich podopiecznych(choć napewno próbowałaś jej to powiedzieć), ale są ludzie ambitni, którzy chcą sukces osiągnąć sami bez niczyjej pomocy. Może postaraj się jej wbić do głowy, że ryby ŻYJĄ i CZUJĄ, tak jak każda istota na ziemi i ciekawe jak ona by się czuła, gdyby sama była jedną z tych rybek. Może to podziała.... :roll: Życzę powodzenia!! Może też podrzucić jej trochę fachowej literatury, bo książki akwarystyczne nie dość że uczą to jeszcze są bardzo ciekawe :wink: Ostrawo poszłaś Jak ja byłbym na jej miejscu i przeczytał to wszystko co tu napisaliśmy (choć to nie jest obraźliwe) to chyba bym się troche zawstydził, a oprócz tego coś jeszcze, ale nie wiem co. A więc tak na wszelki wypadek to pisze jakby ta młoda hodowczyni to przeczytła. Przecież my chcemy tylko dobra rybek oraz pomóc mniej doświadczonym akwarzystom wzbogacić swoją wiedzę. A tymi żartami to nikt nie powinien się przejmować. To tylko takie wygłupy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-Bartek-
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2004, 11:17:27 » |
|
Dobra nie ma co się bulwersować takich początkujących w polsce są setki (a może tysiące?). Jakby ryby kupowali tylko akwaryści to by się to nie opłacało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|