Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pomocy - cieknie  (Przeczytany 3350 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Grudzień 01, 2008, 22:16:00 »

Witam

Robie sobie zbiornik  akwariowy 400 literkow. Zakupilem akwarium uzywane. W kilku mijescach nie trzymal silikon, wiec go wycialem. Boki na nowo zafugowalem, teraz kolej na spod, niestety po wycieciu silikonu, okazalo sie ze akwarium w kilku miejscach na dnie przecieka. Moje pytanie brzmi, czy kladac nowe fugi zatkam te dziury, otwory te sa dziwne, tak jakby bylo cos w tych miejscach podlozone, przypuszczam, ze jakies dystanse, by szyby za bardzo nie zblizyly sie do siebie. Czy kladac np 2 warstwy silikonu, silikon do silikonu przyklei sie?

Pozdrawiam
OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 15:30:04 »

silikon do silikonu się nie przyklei  Afro
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2009, 17:23:07 »

Spuść wodę z akwarium.
Wysusz wnętrze akwarium.
I uszczelnij je od wewnętrznej strony.
Mój kolega tak robił i dzięki temu miał problem z głowy.

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2009, 10:23:09 »

możesz na nowo wszystko posklejać i pouszczelniać  Grin

miłej zabawy Grin
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2009, 17:23:39 »

Najlepiej zawieś to do kogoś kto klei akwaria i na nowo Ci całe sklei. Jak nie to kup klej do szyb samochodowych to takie coś jak silicon tylko 100 razy bardziej wytrzymałe
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2009, 14:04:00 »

Ale może zaszkodzić rybciom Wściekły
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2009, 14:13:11 »

oczywiście do akwarium tylko ssylikon akwarystyczny
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2009, 07:45:17 »

Ja używałem wzykłego do robienia tła strukturalnego... Nie wydaje mi się aby ten klej do szyb samochodowych reagowałz wodą trzeba by było poczytać na necie ale wytrzymałośc to ma naprade świetną
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2009, 23:14:57 »

Jeżeli  jest sylikon przeznaczony do akwarystyki, to jego używamy.
A skąd wiesz, że ten sylikon samochodowy nie ma żadnych
szkodliwych substancji. Na twoim miejscu poczytałbym,
co wchodzi s skład sylikonu pierwszego i drugiego.

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2009, 10:52:02 »

Z mojej praktyki wynika że w zalezności od tego jaki masz dystans pomiędzy szybami to możesz spróbowac roznych metod. Jeśli przestrzeń jest bardzo mała w granicach 1 mm to możesz na końcówkę do silikonu załozyc igłę np jedynkę i spróbowac uszczelnić. Albo nawet lepszym rozwiązaniem jest kupić strzykawkę 10 ml, do niej wlać silikon i poźniej przez igłę. Jeśli przestrzeń jest większa niż 2 mm to spróbój wcisnąć w nią silikon od razu z tuby.
Nie podałeś ile to kilka wynosi. Jesli to są dwa lub trzy miejsca, na różnych szybach, i na dodatek są one niewielkie to możesz uszczelniać jednak jeśli jest ich więcej to już jest spore ryzyko. Pamiętaj że to jest 400 litrów. Przy pokoju 3x4 m to jest warstwa ok 3,5 cm jeśli dobrze liczę.
Także polecam aby całe akwa rozebrać na skladniki pierwsze. oczyścić szyby z silikonu do szkla, odtłuścić i skleić na nowo. Zajmie Ci to trochę czasu ale będziesz miał peność że nic raczej nie powinno puścić jeśli to zrobisz dobrze. Tak czy owak polecam jednak aby udać się z tym do kogoś doświadczonego.
Pamiętaj że to 400 litrów, jak akwa puści to remont murowany, sąsiedzi mogą stać się niemili i wiele innych przkrości w sumie za zaoszczędzenie kilkudziesięcu złotych. Tuba silikonu kosztuje coś koło 17 zł (akwarystyczny) a na takie akwa pójdzie Ci jedna no może jedna i trochę. Jakby co to pisz. Zawsze postaram się pomóc

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: