mymlon
Stały użytkownik

|
 |
« : Grudzień 01, 2008, 22:16:00 » |
|
Witam
Robie sobie zbiornik akwariowy 400 literkow. Zakupilem akwarium uzywane. W kilku mijescach nie trzymal silikon, wiec go wycialem. Boki na nowo zafugowalem, teraz kolej na spod, niestety po wycieciu silikonu, okazalo sie ze akwarium w kilku miejscach na dnie przecieka. Moje pytanie brzmi, czy kladac nowe fugi zatkam te dziury, otwory te sa dziwne, tak jakby bylo cos w tych miejscach podlozone, przypuszczam, ze jakies dystanse, by szyby za bardzo nie zblizyly sie do siebie. Czy kladac np 2 warstwy silikonu, silikon do silikonu przyklei sie?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OPUVA
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 15:30:04 » |
|
silikon do silikonu się nie przyklei 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2009, 17:23:07 » |
|
Spuść wodę z akwarium. Wysusz wnętrze akwarium. I uszczelnij je od wewnętrznej strony. Mój kolega tak robił i dzięki temu miał problem z głowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2009, 10:23:09 » |
|
możesz na nowo wszystko posklejać i pouszczelniać  miłej zabawy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
perfectmen87
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2009, 17:23:39 » |
|
Najlepiej zawieś to do kogoś kto klei akwaria i na nowo Ci całe sklei. Jak nie to kup klej do szyb samochodowych to takie coś jak silicon tylko 100 razy bardziej wytrzymałe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2009, 14:04:00 » |
|
Ale może zaszkodzić rybciom 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eryk@
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2009, 14:13:11 » |
|
oczywiście do akwarium tylko ssylikon akwarystyczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
perfectmen87
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2009, 07:45:17 » |
|
Ja używałem wzykłego do robienia tła strukturalnego... Nie wydaje mi się aby ten klej do szyb samochodowych reagowałz wodą trzeba by było poczytać na necie ale wytrzymałośc to ma naprade świetną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2009, 23:14:57 » |
|
Jeżeli jest sylikon przeznaczony do akwarystyki, to jego używamy. A skąd wiesz, że ten sylikon samochodowy nie ma żadnych szkodliwych substancji. Na twoim miejscu poczytałbym, co wchodzi s skład sylikonu pierwszego i drugiego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2009, 10:52:02 » |
|
Z mojej praktyki wynika że w zalezności od tego jaki masz dystans pomiędzy szybami to możesz spróbowac roznych metod. Jeśli przestrzeń jest bardzo mała w granicach 1 mm to możesz na końcówkę do silikonu załozyc igłę np jedynkę i spróbowac uszczelnić. Albo nawet lepszym rozwiązaniem jest kupić strzykawkę 10 ml, do niej wlać silikon i poźniej przez igłę. Jeśli przestrzeń jest większa niż 2 mm to spróbój wcisnąć w nią silikon od razu z tuby. Nie podałeś ile to kilka wynosi. Jesli to są dwa lub trzy miejsca, na różnych szybach, i na dodatek są one niewielkie to możesz uszczelniać jednak jeśli jest ich więcej to już jest spore ryzyko. Pamiętaj że to jest 400 litrów. Przy pokoju 3x4 m to jest warstwa ok 3,5 cm jeśli dobrze liczę. Także polecam aby całe akwa rozebrać na skladniki pierwsze. oczyścić szyby z silikonu do szkla, odtłuścić i skleić na nowo. Zajmie Ci to trochę czasu ale będziesz miał peność że nic raczej nie powinno puścić jeśli to zrobisz dobrze. Tak czy owak polecam jednak aby udać się z tym do kogoś doświadczonego. Pamiętaj że to 400 litrów, jak akwa puści to remont murowany, sąsiedzi mogą stać się niemili i wiele innych przkrości w sumie za zaoszczędzenie kilkudziesięcu złotych. Tuba silikonu kosztuje coś koło 17 zł (akwarystyczny) a na takie akwa pójdzie Ci jedna no może jedna i trochę. Jakby co to pisz. Zawsze postaram się pomóc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|