Tomcajs
Zainteresowany

|
 |
« : Listopad 20, 2008, 07:50:08 » |
|
Witam Może ktoś spotkał się już z problemem pękających rurek w filtrach Tetry - prawdę mówiąc jestem rozczarowany nie minął rok i to już druga awaria powodująca całkowite wygaszenie filtra i zachwianie równowagi biologicznej w akwarium. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8667993e4a6aad62.htmlProszę o pomoc - może da się tę rurkę zastąpić lepszym materiałem-- nawet metodą chałupniczą - albo jest jakieś inne praktyczne rozwiązanie - dodam jeszcze, że pęka ona przy dokręcaniu po założeniu węża, jeżeli nie dokręci się go z odpowiednią siłą na wylotowej rurce do deszczowni przecieka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c31d8a27afd0aa1.htmlZ góry dziękuję za pomoc 
|
|
|
|
|
|
112l Neonarium
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2008, 08:34:23 » |
|
To ja zadam moze glupie pytanie ... ale co ty robisz z rurkami ze ci pekają ... ja jak założyłem je do akwa tak siedza juz tam z rok albo i dluzej ... No chyba ze masz pecha i pekaja same od siebie ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 08:40:34 » |
|
Mam ten sam filtr od półtorej roku, wcześniej chodził u kolegi i nic takiego mi się nigdy nie zdarzyło. Jak często rozkręcasz te rurki? Zadzwoń do dystrybutora Tetry na Polskę do Warszawy (chyba http://www.ez.com.pl) i powiedz im z czym problem. Powinni Ci ten element wymienić (przysyłają do domu).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
BAdam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2008, 10:34:39 » |
|
Ja tez uzywam tego filtra od ponad roku i jestem z niego zadowolony, choc uwazam, ze faktycznie rozwiazanie tych rurek w polaczeniu z materialem z ktorego je wykonano (zboczenie zawodowe naterialoznawcy  ) jest dosc nieszczesliwe. Fotka jest dosc niewyrazna, ale wyglada mi na to, ze peklo od naroznika bo zostal on "rozgiety". Sam mam problem z ulozeniem rury ssacej pionowo na szybie akwa (112 l ) poniewaz kolanko nie miesci mi sie w otworze pokrywy i tak juz powiekszonym. Ja skrocilem rure ssaca poprostu obcinajac jeden z jej elemento. Jesli w tym tkwi problem, to moze takie dzialanie cos da. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
gg 3483835
|
|
|
Tomcajs
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2008, 11:55:59 » |
|
Dziękuję za zainteresowanie problemem. To mój pierwszy kubełek - może wynika to z mojej niewiedzy i nieumiejętności, ale nie jestem w stanie poświęcić temu tematowi więcej czasu - wiem jedno, że odkąd posiadam ten filtr moi wychowankowie czują się bardzo dobrze, czego nie byłem świadomy używając filtra kaskadowego i wewnętrznego - turbinowego. Dlaczego odkręcam te rurki - ponieważ zarastjąmi one glonami brunatnymi - przypominającymi nitkowaty szlam - podczas podmiany wody, kiedy deszczownia jest całkowicie odkryta zauważam - mniej więcej po okresie 1/2 roku wyraźny spadek wydajności filtra( do samego filtra zaglądam co 8 do 9 tygodni- wykonując niezbędne zabiegi związane z wymianą włókniny i oczyszczeniu wirnika, głowicy i przepłukaniu gąbek w odstanej wodzie po podmianie). Muszę odkręcić elastyczny wąż od przyłącza, aby włożyć tam wycior - nie znam innego sposobu - woda pod ciśnieniem nie sprawdza się - Nie stosuję prefiltra, a problem załamywania się rury ssącej przez obudowę - wyeliminowałem poprzez powiększenie (wycięcie) otworu w orginalnej obudowie. 
|
|
|
|
|
|
112l Neonarium
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2008, 12:03:22 » |
|
Hmm, nie za często czyścisz ten filtr? Osobiście do filtra zaglądam co ok pół roku a rury czyszczę tylko przy jakimś restarcie co ostatnio miało miejsce półtora roku temu przy okazji wymiany podłoża. Może warto założyć na wlotową rurę jakąś gruboziarnistą, cienką gąbkę jako prefiltr. Takie zwykłe gąbki można kupić w zoologicznym. Wtedy przy bardzo budzących rybach odpadnie Ci otwieranie kubełka przez pół roku, o czyszczeniu węży już nie wspomnę... Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym załamaniem się rury ssącej przez obudowę. Przecież tam też jest takie kolanko 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 12:05:31 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Tomcajs
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2008, 12:15:06 » |
|
Miałem już prefiltr z gąbki - ale gęstej - nie zdał egzaminu - teraz kupiłem piękną gąbkę o dużych porach - to miał być jej debiut - ale się nie udało. Wątpie znając życię, że cokolwiek uda mi się załatfić drogą negocjacji z dustrybutorem firmy Tetra - jak by nie było jest to uszkodzenie mechaniczne - spowodowane przeze mnie - a cena tego elementu waha się w granicach 40 zł ( nowy filtr ok 180?! )
Węże nie są na tyle elastyczne, aby można je było łatfo modelować - problem podejrzewam nie występuje w przypadku dużego zbiornika >200l , ale 100 l ma za małą wysokość i węże na małym odcinku oddalają się od zbiornika powodując przesuwanie końca rury ssącej do tylnej ścianki akwarium, jeżeli natomiast wykorzystamy wszystkie przyssawki do usztywnienia ryrki ssącej - może to spowodować niebezpieczne odchylenie węży, które po jakimś czasie spowoduje rozsczelnienie połączenia.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 12:27:09 wysłane przez Tomcajs »
|
|
112l Neonarium
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 20, 2008, 12:34:15 » |
|
Jak Seboos połamał zawory na wężach (też przecież jego wina bo łapska ma wielkie i połamał) to dystrybutor wysłał nam nowe bezpłatnie. W sklepie widziałam ostatnio te zawory za 60 zł. Nie stawiaj się już na straconej pozycji tylko powiedz, ze zakręciłeś i pękło. Filtr masz jeszcze na gwarancji więc nie ma się co łamać i może uda się to dostać w ramach gwarancji za darmo albo przynajmniej taniej.
A dlaczego tych węży nie skrócisz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAdam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 20, 2008, 12:57:10 » |
|
Węże nie są na tyle elastyczne, aby można je było łatfo modelować - problem podejrzewam nie występuje w przypadku dużego zbiornika >200l , ale 100 l ma za małą wysokość i węże na małym odcinku oddalają się od zbiornika powodując przesuwanie końca rury ssącej do tylnej ścianki akwarium, jeżeli natomiast wykorzystamy wszystkie przyssawki do usztywnienia ryrki ssącej - może to spowodować niebezpieczne odchylenie węży, które po jakimś czasie spowoduje rozsczelnienie połączenia.
Mam ten sam problem - przez to, ze pokrywa ogranicza ruch kolanka dol rurki ssacej odsuwa sie od tylnej scianki w kierunku przodu akwarium a zbyt sztywne weze powoduja slie skierowna dokladnie w przeciwnym kierunku co powoduje powstanie naprezen rozciagajacych na koncuwce kolanka i jego "rozrywanie". Sposob zabezpieczenia weza przed zsunieciem sie z konca rurki tez jest watpliwy i dla tego boje sie to demontowac do czyszczenia ograniczajac sie wylacznie do oczyszczenia deszczowni. Efekt - po ponad roku w wezach nazbieralo sie tyle swinstwa, ze po ostatnim zatrzymaniu kubelka w trakcie czyszczenia akwa, cale to swinstwo wpadlo do zbiornika przy ponownym zalaczeniu filtra 
|
|
|
|
|
|
gg 3483835
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 20, 2008, 14:37:21 » |
|
Dla mnie nie czyszczenie kubelka i tych rurek przez dluzej niz 3-4 miesiace to niemozliwa sprawa. W wezach zbiera sie tyle glonow brunatnych ze doslownie caly waz wyglada jak jeden brazowy pret. Cisnienie w deszczowni spada rowniez do minimum. Ostatnio przy czyszczeniu calosci bylo pelno brunatnego swinstwa. Wszystko udalo sie w miare wyczyscic i skrecic bez problemow. Problem w tym, ze chcialbym wiedziec co i jak robi Emi ze nie czysci filtra (rurek) czesciej niz pol roku? W jaki sposob prefiltr mialby uchronic przed powstawaniem tych glonow brunatnych w przewodach?
|
|
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 20, 2008, 14:52:19 » |
|
No nie wiem jak to jest ale u mnie się tez taki brązowy syf zbiera ale to raczej z formie cienkiego nalotu na wężu wewnątrz a nie glutów. Kolor węży mnie nie interesuje, nie mam akwarium otwartego nature ze szklanymi rurkami, żeby mi to przeszkadzało a w ogóle nie wpływa na przepustowość tych węży. To samo jest u paletek. Jak widzę, ze wydajność filtra spada albo filtr się zapowietrza to czyszczę wtedy końcówkę wlotową filtra tam gdzie siedzi gąbka i po 10 min jest już ok więc to z rurami czy z samym filtrem nie ma nic wspólnego.
Jakie masz wkłady w tym filtrze? Może masz ich za dużo i słaby przepływ pozwala na osadzanie się syfu w tych wężach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomcajs
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 20, 2008, 15:35:04 » |
|
Niegdyś akwarium stało w pokoju powiedzmy od południa i brunatnych szlamowatych nitek było dużo mniej - teraz stoi od północy, a w miejscu, gdzie są rurki ssące i wylotowe mam ciemniej w akwarium - ze względu na ich mieszkańców i jestem pewien, że to też powoduję ich bogactwo w magistrali wodnej... Mam jeszcze jedną uwagę - nawet kiedy filtr jest całkowicie czysty przepływ wody przez deszczownie nie jest oszałamiającu - może zrobiłby wrażenie w 20 l akwarium ...
|
|
|
|
|
|
112l Neonarium
|
|
|
BAdam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 20, 2008, 15:55:15 » |
|
Mam jeszcze jedną uwagę - nawet kiedy filtr jest całkowicie czysty przepływ wody przez deszczownie nie jest oszałamiającu - może zrobiłby wrażenie w 20 l akwarium ...
Z tym sie nie zgodze! W moim 112l zbiorniku fala na powierzchni byla tak duza, ze zrobilem dodatkowy rzad otworow pomiwdzy oryginalnymi
|
|
|
|
|
|
gg 3483835
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 20, 2008, 16:13:21 » |
|
E u mnie tez w oryginale bylo duze cisnienie. Z czasem cisnienie spadalo i spadalo. Po wyczyszczeniu znowu dobrze dmucha. Wklady w Tetra Tec 700 standardowe. Mi nie chodzi o walory estetyczne, ze jest brazowo, tylko chodzi o to ze poprostu te rurki sie zapychaja, a raczej ich srednica maleje.
|
|
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
Tomcajs
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 21, 2008, 13:44:45 » |
|
To mam problem - kiedyś byłem nawet w sklepie, aby spytać o ten przepływ i wydajność, ponieważ od razu wydawało mi się, że jest on za słaby, ale jak zwykle powiedział, że jest wszystko ok, a ja znając życie pomyślałem, że jak zwykle pojemności i wydajności są zawyżone na filtrze. Zresztą nigdy nie miałem takiego filtra tylko kaskady i myślałem, że tak ma być - dziwiło mnie bardzo, jak szanowni koledzy na Forum pisali o regulacji przepływu i wirze w akwarium - bo ten temat kompletnie mnie nie dotyczył - czuję, że mam uszkodzony model, ale jak to sprawdzić, a już o udowodnieniu dystrybutorowi nie wspomnę  Zdecydowałem się na kontakt meilowy z Dystrybutorem - napiszę Wam co z tego wyniknie... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 14:01:21 wysłane przez Tomcajs »
|
|
112l Neonarium
|
|
|
|