KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« : Listopad 13, 2003, 18:21:58 » |
|
W sobote wybieram się do zoloogicznego i mam zamiar kupić do Akwa (25l, 30-40 narybku) Zbrojnika lub Kiryska... bo nadnie zaczyna zostawac pokarm... którego z tych osobników mi polecacie... i jaką odmiane...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2003, 19:19:59 » |
|
MOŻESZ KUPIĆ ZBROJNIKA, KIRYSKI NIE LUBIA BYĆ SAME, LUBIA ŻYĆ W GRUPACH CONAJMNIEJ 4-5 OSOBNIKÓW.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2003, 19:30:37 » |
|
taa a zbrojniki nie są rybami do takiego zbiorniczka, minimum 50l. Nie lepiej zdejmować z dna wężem, przecież tym może sie ryba otruć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2003, 19:39:08 » |
|
Karm ryby mniejszymi porcjami, a raz na tydzien przy podmianie wody odmul dno.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2003, 20:36:39 » |
|
a co by nie wciągnąć przy okazji narybku na wężyk naciągnij np. gazę.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2003, 22:19:00 » |
|
hmm czyli nic niekupywać... no to mówicie rureczka :roll: ok... młode pielęgniczki już podrosły mają koło 1,5 cm i raczej niewciągne ich przy czyszczeniu dna...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 14, 2003, 17:36:49 » |
|
To sie troche pobawisz z wężykiem,ja mam małe skalary(3 tygodnie) i też musze sie bwaić... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2003, 21:26:49 » |
|
Myślę że w takim małym akwarium do sprzątania dna z resztek pokarmu Ampularia by się nadawała. Jeśli rybki mają już 1,5cm to nie będzie im zagrażała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2003, 21:30:49 » |
|
Ampularia :?: :?:
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2003, 21:37:07 » |
|
Ampularia to gatunek ślimaka. To najpopularniejszy mięczak akwariowy więc bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2003, 13:16:58 » |
|
Myślę że w takim małym akwarium do sprzątania dna z resztek pokarmu Ampularia by się nadawała. Jeśli rybki mają już 1,5cm to nie będzie im zagrażała. Właśnie, nie pomyślałem... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2003, 13:30:47 » |
|
Powiedzcie coś o Ampularii. Jak Wam się chowają? Czy są jakieś zagrożenia, zarówno dla ich samych jak i dla ryb? Jakie wymagania? O ślimakach wiem tylko tyle, że musiałem zawsze z nimi walczyć, ale były trochę inne. Mam też takie wielkości 2 mm o które już pytałem co to jest, ale niech już sobie będą. Ryby sobie je podskubują.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2003, 16:17:33 » |
|
Ja miełem ampularie jakieś 3 lata temu w niczym nie przeszkadzała, zjadała resztki pokarmu.
teraz zamierzam kupić kilka swiderków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2003, 16:57:50 » |
|
Radze kupić jedną sztuke ampularki bo niedaj boże będzie para i potem nie pozbierasz sie z ilością kokonów na szybach i pokrywie. Własnie dzisiaj oddałam do sklepu ponad 400 małych ampularii, nie zauwazyłam kokonu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2003, 17:37:54 » |
|
ampularie są obojnakami , czyli każdy osobnik jest zarówno samcem jak i samicą ,jednak żeby doszło do zapłodnienia dwa osobniki muszą wymienić między sobą materiał genetyczny. Z tego też względu żeby rozmnażać te mięczaki trzeba mieć co najmniej 2 sztuki. Ampularie w przeciwieństwie do niektórych innych ślimaków wodnych nie rozmnażają się partenogenetycznie,także kupując jednego osobnika na pewno nie będziemy mieli po miesiącu plagi ślimoli w akwarium. Są to stwożenia łatwe w hodowli i pielęgnacji ,jednak bardzo wrażliwe na chemię (zwłaszcza leki bazujące na miedzi). Są wrażliwsze od większości ryb na zły stan chemiczny wody więc mogą być doskonałym sygnalizatorem tego ,że w akwarium dzieje się coś złego. Są wszystkożerne. Jedzą wszelki pokarm dla ryb,mrożone ochotki , wodzienia (potrafią go zbierać z powieżchni !!! no chyba że ryby je ubiegną,ampularie nie należą do najszybszych stwożeń),serca wołowe,gotowanego kalafiora,po prostu wszystko. Ich wadą jest to ,że ją niebezpieczne dla narybku (niepływającego) i ikry. Wygłodzone ampularie niestety niszczą delikatne rośliny (kabomba,nurzaniec,mech jawajski).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|