Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zbrojnik_-_Kirysek  (Przeczytany 17982 razy)
KAMILO
Stały użytkownik

« : Listopad 13, 2003, 18:21:58 »

W sobote wybieram się do zoloogicznego i mam zamiar kupić do Akwa (25l, 30-40 narybku) Zbrojnika lub Kiryska... bo nadnie zaczyna zostawac pokarm... którego z tych osobników mi polecacie... i jaką odmiane...

GG 2968825
Tlen Kor3
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2003, 19:19:59 »

MOŻESZ KUPIĆ ZBROJNIKA, KIRYSKI NIE LUBIA BYĆ SAME, LUBIA ŻYĆ W GRUPACH CONAJMNIEJ 4-5 OSOBNIKÓW.

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2003, 19:30:37 »

taa a zbrojniki nie są rybami do takiego zbiorniczka, minimum 50l.
Nie lepiej zdejmować z dna wężem, przecież tym może sie ryba otruć.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2003, 19:39:08 »

Karm ryby mniejszymi porcjami, a raz na tydzien przy podmianie wody odmul dno.

pozdrawiam
asmi
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2003, 20:36:39 »

a co by nie wciągnąć przy okazji narybku na wężyk naciągnij np. gazę.

gg:1384140
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2003, 22:19:00 »

hmm czyli nic niekupywać...
no to mówicie rureczka :roll: ok...
młode pielęgniczki już podrosły mają koło 1,5 cm i raczej niewciągne ich przy czyszczeniu dna...

GG 2968825
Tlen Kor3
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 14, 2003, 17:36:49 »

To sie troche pobawisz z wężykiem,ja mam małe skalary(3 tygodnie) i też musze sie bwaić... :wink:

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2003, 21:26:49 »

Myślę że w takim małym akwarium do sprzątania dna z resztek pokarmu Ampularia by się nadawała. Jeśli rybki mają już 1,5cm to nie będzie im zagrażała.

KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2003, 21:30:49 »

Ampularia :?:  :?:

GG 2968825
Tlen Kor3
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2003, 21:37:07 »

Ampularia to gatunek ślimaka. To najpopularniejszy mięczak akwariowy więc bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2003, 13:16:58 »

Cytat: lukas
Myślę że w takim małym akwarium do sprzątania dna z resztek pokarmu Ampularia by się nadawała. Jeśli rybki mają już 1,5cm to nie będzie im zagrażała.

Właśnie, nie pomyślałem... :wink:

gg 2299553
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2003, 13:30:47 »

Powiedzcie coś o Ampularii.
Jak Wam się chowają? Czy są jakieś zagrożenia, zarówno dla ich samych jak i dla ryb? Jakie wymagania?
O ślimakach wiem tylko tyle, że musiałem zawsze z nimi walczyć, ale były trochę inne. Mam też takie wielkości 2 mm o które już pytałem co to jest, ale niech już sobie będą. Ryby sobie je podskubują.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2003, 16:17:33 »

Ja miełem ampularie jakieś 3 lata temu
w niczym nie przeszkadzała, zjadała resztki pokarmu.

teraz zamierzam kupić kilka swiderków.

gg 2299553
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2003, 16:57:50 »

Radze kupić jedną sztuke ampularki bo niedaj boże będzie para i potem nie pozbierasz sie z ilością kokonów na szybach i pokrywie. Własnie dzisiaj oddałam do sklepu ponad 400 małych ampularii, nie zauwazyłam kokonu.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2003, 17:37:54 »

ampularie są obojnakami , czyli każdy osobnik jest zarówno samcem jak i samicą ,jednak żeby doszło do zapłodnienia dwa osobniki muszą wymienić między sobą materiał genetyczny. Z tego też względu żeby rozmnażać te mięczaki trzeba mieć co najmniej 2 sztuki. Ampularie w przeciwieństwie do niektórych innych ślimaków wodnych nie rozmnażają się partenogenetycznie,także kupując jednego osobnika na pewno nie będziemy mieli po miesiącu plagi ślimoli w akwarium.
                      Są to stwożenia łatwe w hodowli  i pielęgnacji ,jednak bardzo wrażliwe na chemię (zwłaszcza leki bazujące na miedzi). Są wrażliwsze od większości ryb na zły stan chemiczny wody więc mogą być doskonałym sygnalizatorem tego ,że w akwarium dzieje się coś złego.
                       Są wszystkożerne. Jedzą wszelki pokarm dla ryb,mrożone ochotki , wodzienia (potrafią go zbierać z powieżchni !!! no chyba że ryby je ubiegną,ampularie nie należą do najszybszych stwożeń),serca wołowe,gotowanego kalafiora,po prostu wszystko. Ich wadą jest to ,że ją niebezpieczne dla narybku (niepływającego) i ikry. Wygłodzone ampularie niestety niszczą delikatne rośliny (kabomba,nurzaniec,mech jawajski).

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: