|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 18, 2003, 20:44:40 » |
|
Lukasie to czemu we wszystkich "mądrych" stronkach i książkach o wodnych ślimakach jest pokazane jak rozróżniać samca o samicy?
Ja miałam samice nie obojniaka, specjalnie mięczaki oznaczyłam (z czystej ciekawości) i zauważyłam że zawsze na samicy siedział samiec, samcoli było paru ale samica zawsze miała balast w postaci któregoś nigdy odwrotnie. Drugie przeciw, miałam przykra niespodzianke i straciłam tą samiczke od tego momentu niemam kokonów, oba samce żyją sobie spokojnie. Noo jak to jest???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 18, 2003, 20:55:45 » |
|
ampularie są obojnakami , czyli każdy osobnik jest zarówno samcem jak i samicą Pierwsze slysze :shock: Zebys to napisal np. o swiderkach to glosu bym nie zabieral.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 20, 2003, 22:52:23 » |
|
No to daliście mi do myślenia. Pierwsze słyszę żeby ampularia była rozdzielnopłciowa , ale za punkt honoru stawiam sobie sprawdzenie tego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 21, 2003, 00:00:42 » |
|
Szukałem,szukałem i.....................nic nie znalazłem na temat rozdzielnopłciowości Ampularii. :? Jeżeli ktoś z was ma jakieś wiarygodne materiały na ten temat to piszcie. Bo ,być może ,jestem w błędzie. Jeśli chodzi o moje osobiste doświadczenia z tymi ślimakami to gościły one w moim akwarium kilkakrotnie. Za każdym razem kupowałem 2 sztuki i za każdym razem miałem potomstwo,trochę nie chce mi się wierzyć że za każdorazowo trafiałem na samca i samicę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 21, 2003, 10:06:32 » |
|
Widocznie miałeś szczęście, ręcze głową żę te ślimaki sa rozdzielopłciowe.
Gdzieś czytałam stronke o ampularkach tylko nieznam adresu :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 21, 2003, 10:10:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 21, 2003, 14:44:33 » |
|
no to wkońcu Ampularki są obojnakami czy nie :?:
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 21, 2003, 15:48:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 21, 2003, 16:15:47 » |
|
Rozdzielnopłciowość ampularii to kolejny przykład rozpowszechnienia błędnych informacji na temat tych ślimaków. Wbrew temu, co sądzi większość ludzi, nie wszystkie ślimaki to organizmy hermafrodytyczne (obojnaki), czego przykładem są rozdzielnopłciowe ampularie i wiele innych ślimaków. Wiedza ta jest bardzo istotna, jeśli chcemy rozmnażać nasze ślimaki, lub po prostu chcielibyśmy temu zapobiec. Niestety, określenie płci ampularii jedynie po ich wyglądzie zewnętrznym jest trudne w przypadku większości gatunków, wyłączając momenty kopulacji i składania jaj. czyli Ampularki nie są obojnakami...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 23, 2003, 02:09:44 » |
|
całą sobotę zamiast uczyć się do kolokwium przeglądałem literaturę fachową , no i ................. Sarmik zwracam chonor, Ampularia jest mięczakiem rozdzielnopłciowym. Widać miałem cholerne szczęście Ps: Sarmik jak wkleiłaś zdięcia na forum ? Ps2: Jak rozróżnić płeć u ampilarii?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 23, 2003, 09:28:58 » |
|
 A płci nie potrafie rozpoznać :roll: są to jakieś nieznaczne różnice w muszli bodajże samica ma rant bardziej odchylony, ale nie ręcze głowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 23, 2003, 21:03:48 » |
|
Lukas... admin mówił żeby zdjeć niewklejać... podaj link to to samo...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
|