Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pomocy pokrywa nie świeci  (Przeczytany 11763 razy)
katarina
Zainteresowany
**

« : Listopad 03, 2008, 17:16:10 »

witam mam akwarium 112l z orginalną pokrywą i tu problem moja pokrywa przestała świecić kupilam żarówki 18W nowe ale nadal nic to nie dalo pomocy  Cry poraddźcie
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2008, 17:19:58 »

... kupilam żarówki 18W nowe ale nadal nic to nie dalo pomocy  Cry poraddźcie
Chyba chodzi Ci o świetlówki.
Sprawdź i ewentualnie wymień tzw. startery - może one nie działają (źle włożone do gniazda, lub uszkodzone). Koszt jednego to około 3 zł. Także sam statecznik może być uszkodzony.
A jak pokrywa na gwarancji to do sklepu oddać i niech dadzą inną.

katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2008, 17:29:51 »

a gdzie znajdują sie te startery lub statecznik i czy one są standardowe
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2008, 18:03:07 »

Startery znajdują się pod pokrywą.odkręć taki koreczek i wtedy wyjmiesz starter.Są standardowe i kosztują grosze.Wyłącz lampę z prądu dla bezpieczeństwa.Jak to nie pomoże to na gwarancę oddaj.Ja swoją w starym akwa.40l reklamowałem 4razy(coś się przepalało w środku) i za każdym razem wymieniali mi na nową i znowu działo się to samo,coś się przepalało w środku.Ta obecna Wormarka działa bez problemowo odpukać i niewim dlaczego tamta ciągle się psuła,a ta nie.Może to zależy od producenta(tamta napewno nie była Wormarka).

katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2008, 18:17:52 »

pokrywa dawno nie ma gwarancji ma ponad 2 lata i to pierwszy raz się zepsuło,  odkręciłam oby dwa koreczki ale nie widać żeby coś tam było przepalone no i obydwie świetlówki nie świecą. Ostatnio coraz dłużej czekałam aż zapalą sie te świetlówki czy to ma jakieś znaczenie
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2008, 18:27:14 »

Na oko niezobaczysz czy startery są przepalone.Wymień je na nowe(kupisz w każdym sklepie elektrycznym).Jeśli świetlówki odpalały się coraz dłużej to raczej jest to wina starterów.Jak wymienisz to powinno być dobrze.Swietlówkę zostaw jedną starą i wymień ją za kilka tygodni,bo możesz mieć wysyp glonów jak zamontujesz dwie nowe naraz.Jak nazywają się te  świetlówki?

katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2008, 16:28:42 »

witam właśnie wymieniłam startery pokrywa dalej nie świeci a gdzie umieszczony jest orginalnie statecznik? Cry
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2008, 17:56:12 »

Do statecznika dostaniesz się od góry.Trzeba odkleić tą listwę z trorzywa która biegnie wzdłóż pokrywy.
Zanim wymienisz statecznik sprawdź jeszcze włącznik,bo może to on nawalił i dlatego nieświeci.

katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2008, 21:40:10 »

witam dziękuje za pomoc pokrywa naprawiona  Grin
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 07, 2008, 16:15:46 »

No to super Cheesy Good ! A można wiedzieć co jej było?

katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 08, 2008, 15:00:04 »

witam to jednak startery były zepsute jeszcze raz je wykręciłam i pokrywa zapaliła się Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: