Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wkłady do filtra aqua clear mini  (Przeczytany 2559 razy)
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« : Sierpień 09, 2004, 21:17:27 »

hej  
mam mały problem...
właśnie kupiłam filtr kaskadowy Aqua Clear Mini...
do tego gąbkę i wkład filtrujący ze żwirku amonowego... bo z węgla nie było w sklepie... Sad
no i jak włożyłam ten żwirek amonowy do kubełka to woda w akwa zaczęła się robić biała... taka mleczna... czy tak powinno być... ?
narazie go wyjęłam i została sama gabka... ale ja już nie wiem... w sumie to chyba nie powinno to przeszkadzać skoro jest dla ryb słodkowodnych... ale nie chcę mieć mleka zamiast wody...
pomóżcie... co ma zrobić z tym wkładem... wyrzucić go w cholerę a może po jakimś czasie użytkowania woda przestanie być mleczna i wróci do krystalicznie czystej... Huh tylko ile to może trwać Huh

poza tym...
czy mogę używać jakiś innych wkładów poza tymi które są dostępne do tego filtra???
może jakieś pomysły i propozycje Huh jakie są najlepsze... ?

thanx

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2004, 21:59:52 »

Ja mam ten filtr wypełniony niemal w całości lawą Eheima(Ehfilav) ułożoną luzem(bez żadnego worka itd). Na dno mam włożone pół firmowej gąbki od tego modelu a na rurkę zasysającą okrojoną gąbkę od FANA-1. Działa bez problemu w akwa 25l.
ps. Wywal w diabły ten żwirek amonowy i daj jakiś wkład biologiczny (chociażby żwirek MHK)

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2004, 09:33:55 »

Krusti, nie piszesz czy akwa nowe czy zmiana filtru. w pierwszym przypadku akwa musi dojżeć i wtedy woda się wykrystalizuje.
w drugim jeśłi podmieniłaś filtry od razu to nowy też jest "jałowy". nastąpiło zachwianie równowagi biologicznej i również wytworzył się pierwotniak. samo przejdzie jak filtr dojżeje Smiley

węgiel sobie daruj, bo używa się go tylko w celu wyciągniecia z wody chcemi po leczeniu.

gg:1384140
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2004, 10:27:13 »

akwarium ma już jakieś 1,5 miesiąca....
mam filtr wew. aqua szuta turbo w3 z gąbką i ten filtr działa w akwa...
bo tak myślałam że wsadzenie samego nowego filtra to nie najlepiej...
lepiej żeby jakiś czas pochodziły 2 filtry... (jak długo?)

ogólnie to przy zakładaniu akwa nie miałam żadnych problemów...
zadnej mlecznej czy zielonej wody...
używałam nitriveca i woda była krystaliczna....
potem kupowałam roślinki... systematycznie... od początku miałam 2 zbrojniki niebieskie bo te przyszły razem z kupnem akwa...  dopiero po jakiś 3 tyg. kupiłam inne rybki... tak więc nie miałam żadnego problemu z wodą...

Duch - czy zamiast tej gąbki od FANa 1 moge wziąc taką normalną szarą gąbkę od filtrów wew. (bo akurat mam taką w domu)  i ją jakoś okroić i upchać w tej rurce... czy ona ma za mikroskopijne otowry?

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2004, 14:32:18 »

Cytat: kristi_wawa

Duch - czy zamiast tej gąbki od FANa 1 moge wziąc taką normalną szarą gąbkę od filtrów wew. (bo akurat mam taką w domu)  i ją jakoś okroić i upchać w tej rurce... czy ona ma za mikroskopijne otowry?

Gąbka nie ma znaczenia....chodzi jedynie o to aby zatrzymywała zanieczyszczenia mechaniczne przez co wkład biologiczny w kaskadzie dłużej pozostaje "czysty". Gąbka z FAN-1 poprostu idealnie pasuje.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2004, 14:46:37 »

1,5 meisiaca to jeszcze swieze akwarium i pierwotniaczki mogą się pojawić, również sadze ze przydałby sie tam jakiś wkład biologiczny.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2004, 21:58:55 »

oki...
w takim razie postaram się kupić tą lawę... może wiecie ile to kosztuje?
aaa no i jeszcze jedno... co ile taką lawę trzeba wymieniać na nową?

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2004, 22:31:05 »

Cytat: kristi_wawa
oki...
w takim razie postaram się kupić tą lawę... może wiecie ile to kosztuje?
aaa no i jeszcze jedno... co ile taką lawę trzeba wymieniać na nową?

W necie kupiłem litrowe opakowanie za coś koło 24pln. Do wypełnienia kaskady wystarczy 1/2opakowania. Lawę IMO wystarczy czyścić (1/3-1/2 tego co jest w filtrze) co 2-3miesiące. Wystarczy ją wygotować a w miejsce "zabranego" wkładu włożyć świeży :wink:(ten wygotowany zostawić na następną "podmiankę") . W ten sposób takie opakowanie starczy IMO na conajmniej 1,5-2lata użytkowania.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2004, 23:11:07 »

oki Smiley
jutro lecę do sklepu po lawę
dzięki wielkie za wszystkie informacje Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: