Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Zamierzam założyć akwarium- POMÓŻCIE
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Zamierzam założyć akwarium- POMÓŻCIE  (Przeczytany 8176 razy)
iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 13, 2004, 11:00:58 »

Jakoś mieczyki mi się za bardzo nie podobają... napisz cosik więcej o nich. Jeśli chcesz pogadac o rybkach (a właściwie coś mi doradzic) to pisz: GG-1169095. Pozdrooofki.

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 13, 2004, 14:07:08 »

Magda - zacznij od gupików. To najlepsze ryby do nauki. Są piękne, kolorowe, spokojne, a zobaczysz ile będziesz miała radości jak je pierwszy raz rozmnożysz.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Sierpień 13, 2004, 19:36:46 »

No właśnie. Przecież nie musisz mieć 1 pary. Możesz hodowac tylko gupiki, jednak trzeba mieć jeszcze ryby typu kirysa i glonojada. Fajnie się patrzy na gupiki kiedy prowadzą życie towarzyskie (bardzo towarzyskie :lol:). Tylko jak byś miała z np. 5 par gupików to byłby problem z kotnikami, bo przecież jak wszystkie jednocześnie by zaczęły rodzić. Wszystko trzeba dokładnie przemyśleć. Ja proponuje jeszcze sporawo neonków. Jeśli byś się zdecydowała na ich kupno to pamiętaj, że powinno być ich dużo bo to ryba stadna (myśle że z 8 by wystarczyło). Naprawde bardzo fajne rybki. I nie są agresywne.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Sierpień 15, 2004, 08:33:18 »

Najlepiej dokupic do samca mieczyka z 2-3 samice  Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpień 17, 2004, 13:35:31 »

Właśnie wróciłam ze sklepów zoologicznych (byłam w dwóch). Ceny są wyrównane. No więc tak: Akwarium... albo 25 l albo 45 l.  25 litrów -30 zł /45 litrów - 60 zł. Filtr do 25 l 35 zł/ grzałka z termostatem- 34 zł/ pokrywa ok. 30 zł (35 bodajże) . RYBKI:
bardzo spodobały mi się neonki inessa Smiley ! Piękne są. Zdziwiły mnie natomiast RAKI WODNE - jeden z nich zjadał małego mieczyka! Boże ;(
A co myślicie o sumach ? Jeden z nich tak śmiesznie przyssał się do szyby:) hih. Czy taki sumek moze4 zyć w temperaturze 25*C? Oto mój taki na razie wymyślony zestaw rybek: (zalezy od akwarium ale gdybym miala 45 l):
- 4 gupiki ( 1 samica 3 samce)
- 8 neonów inessa
- 1 parka mieczyków czerwonych
- 1 parka guramin
- 2 zbrojniki niebieskie
- 1 kosiarka (lub 2 )
- no i myślę o 2 ślimaczkach wodnych, ale nie wiem jeszcze.

Co o tym myślicie? Piszcie piszcie Smiley {Pozdrooofki.

Pozdraiwam =) Madzia

==============

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Sierpień 17, 2004, 14:03:54 »

Ja wziąłbym 1 zbrojnika i jedną kosiarkę. Nie wiem co z gurami. Miałem je, ale nie wiem czy na początek nie byłoby dobrze narazie wstrzymać się z nimi. Takto wygląda wszystko OK. Ja mam kirysy czarnoplame i zawsze myślałem że to są sumy. Czy chodzi ci o takiego szarego z czarnymi plamami i 4 wąsami (są także takie same tylko że czarne)? Bo jak tak to te ryby są bardzo wytrzymałe, towarzyskie i mogą przebywać w temp. 25 stopni C.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Sierpień 17, 2004, 14:14:22 »

tylko nie kup przez przypadek kosiarke falszywych

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Sierpień 17, 2004, 14:45:03 »

Cytat: Riczi
No właśnie. Przecież nie musisz mieć 1 pary. Możesz hodowac tylko gupiki, jednak trzeba mieć jeszcze ryby typu kirysa i glonojada. Fajnie się patrzy na gupiki kiedy prowadzą życie towarzyskie (bardzo towarzyskie :lol:). Tylko jak byś miała z np. 5 par gupików to byłby problem z kotnikami, bo przecież jak wszystkie jednocześnie by zaczęły rodzić. Wszystko trzeba dokładnie przemyśleć. Ja proponuje jeszcze sporawo neonków. Jeśli byś się zdecydowała na ich kupno to pamiętaj, że powinno być ich dużo bo to ryba stadna (myśle że z 8 by wystarczyło). Naprawde bardzo fajne rybki. I nie są agresywne.

Ja nie przeławiam do kotnika, jest dużo roślin w akwa Smiley
A właśnie - im więcej roślin, tym lepiej, bynajmniej nie tylko ze względu na bezpieczeństwo narybku i estetyki.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Sierpień 17, 2004, 17:37:30 »

kosiarki - są stadne i nie ma sensu kupowania jednej. Minimum trzy. Poza tym rosną dość spore, więc 45l to za mało.
gurami - spore rybki, za duże do 45l
mieczyki - parka to maksimum, choć też powinny mieć większe akwa
zbrojnik niebieski, gupik, neonki - tu w porządku.
ślimaki - kup dwie ampularie
sumy - musisz podać konkretny gatunek. Nie kupuj jak nie wiesz co to jest, bo możesz sobie łatwo jakiegoś drapieżcę kupić.

Jak odróżnić kosiarkę od kosiarki fałszywej - znajdziesz w archiwum tego forum.
-Bartek-
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 17, 2004, 19:55:21 »

Jak chcesz coś pokroju gurmi (czyli ryb labiryntowatych) to spróbój z prętnikami. Są w wielu względach podobne do gurami i rosną dużo mniejsze a niektóre odmiany wyglądją bardzo ładnie (np. karłowaty, najpowszechniejszy). Jeżeli pod słowem sum faktycznie kryje się Kiryśnik Czarnoplamy to moim zdaniem 45 l. to może być troszkę mało bo rośnie z niego wielka krowa Wink. Jak masz drobne rybki to trzymaj się tego. Na dno proponuje ci oczywiście Kiryski których jest wiele gatunków i będziesz miała duży wybór.

Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpień 17, 2004, 19:59:53 »

Cytat: -Bartek-
Jeżeli pod słowem sum faktycznie kryje się Kiryśnik Czarnoplamy to moim zdaniem 45 l. to może być troszkę mało bo rośnie z niego wielka krowa Wink.

Moja babcia też tak kiryśniki nazwała. Powiedziała tak: "Co to za wielka krowa tam pływa?" :lol:

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Sierpień 17, 2004, 20:26:05 »

Cytat: -Bartek-
. Na dno proponuje ci oczywiście Kiryski których jest wiele gatunków i będziesz miała duży wybór.

Tyle, że nie wszystkie kiryski nadają się dla początkujących...
iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Sierpień 18, 2004, 08:33:59 »

Aha... oki:) WIęc albo zrezygnuję z połowy rybek albo qpię większe akwarium;). Spoxik. A jakie jedzenie jest najlepsze bo o tym jeszczenie pisaliśmy...

Pozdraiwam =) Madzia

==============

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Sierpień 18, 2004, 08:45:17 »

przydalyby ci sie jakies mrozonki, i oczywiscie jakis gotowy

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Sierpień 18, 2004, 17:47:56 »

Ja daje TetraMin Pro, ponieważ ma wiele witamin, a nawet zauważyłem, że moje ryby bardziej lubią ten od zwykłego TetraMin (przynajmniej tak mi się wydaje). Jeszcze z Tropicala Bio vit - jest to pokarm roślinny, podaje go, aby ryby zaspokoiły swoją chęć skubania roślinek. Vita bin - są to tabletki, które przykleja się do szyby, podaje je szczególnie plecostomusowi (strasznie je lubi) oraz ślimakom (jak się poda pod mordke też wciągają jak mogą). No i 3x w tygodniu mrożone larwy czerwonej ochotki - moje skalary strasznie za nimi przepadają (z resztą trzeba się zastanowić za czym one nie przepadają :lol: ), przed karmieniem trzeba je dobrze wypłukać (jak się nie wypłuka to ryby mogą nabawić się jakiejś choroby). Posiłek daje 3x dziennie. Moim zdaniem lepiej ryby troszke bardziej przegłodzić niż troszke bardziej przekarmić.
Jakby co to ze wszystkich pokarmów jestem zadowolonych tylko lepiej tego Vita binu nie nadużywać, bo wydaje mi się, że troche brudzi wode.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: