iloveyou
Stały użytkownik

|
 |
« : Sierpień 09, 2004, 14:21:22 » |
|
Hejka:) Zacznę od tego że jestem tu nowa, więc witam wszystkich rybiarzy i nie tylko. Nie będę przynudzać więc to co najważniejsze:
*jak duże powinnam mieć akwarium? *na jaki mam przygotowac się wydatek? *jaka rybka na początek? myślałam o gupikach, mieczykach i złotych rybkach.. co o nich myślicie? podobno złota rybka nie potrzebuje filtra.. . Czy te rybki moga żyć razem? *jakie roślinki, kamienie i piasek? *jak oświetlić *i wszstko co chcielibyście dodać, polecić, zasugerować
Liczę na was ! mam nadzieję że wspólnie damy radę założyc piekne akwarium;) Pozdrowionka i czekam na odpowiedzi!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2004, 14:45:12 » |
|
Wielkość akwarium - największe na jakie możesz sobie pozwolić, ale pod warunkiem, że po paru tygodniach nie przejdzie Ci ochota. Akwarystyka jest dla ludzi cierpliwych. Na początek proponuję Ci akwarium ok. 100-150 litrów - wydatek ok. 200 zł. Będziesz również potrzebować grzałkę, filtr (również do welonek  ) oraz oświetlenie. Podejrzewam, że wydasz w sumie coś około 500 zł. Najpierw kup samo akawrium, potem wróć tu na forum i dalej ktoś doradzi Ci jaki filtr itd. Rybki wpuszczamy dopiero na samym końcu !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2004, 15:30:50 » |
|
Jeśłi chodzi o akwarium to im większe tym lepiej utrzymasz równowage biologiczną. Rybki to zależy od ciebie moją najlepszą rybką jest guramin więc ja choduje ale zanim to zrobiłem zaczełem od mniej wymagających rybek np: gupik. filtr zależy od wielkości aqa. Oświetleni od roślin jakie chcesz chodować i ryb.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2004, 16:12:30 » |
|
Wszystko zalezy od punktu pierwszego.Powiedz jakie akwarium chcesz kupić (chociaż orientacyjnie, bo nie wiemy czy to bedzie 50, 100 czy wiecej litrów) i ile mniej wiecej chcesz wydać.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2004, 14:24:57 » |
|
Zdobądź takze rozeznanie wśród sklepowych ofert cenowych, bo czasem wystarczy przejechać 3 przystanki autobusem dalej i akwarium wraz z osprzętem jest o 20-30% taniej !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2004, 21:21:18 » |
|
Jacek: chyba gurami, a nie guramin ?  często widzę, że piszecie niepoprawnie "guraminy"...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2004, 22:51:08 » |
|
Jacek: chyba gurami, a nie guramin ?  często widzę, że piszecie niepoprawnie "guraminy"... Czasem też widać gubiki i głupiki :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 11, 2004, 12:29:18 » |
|
tak więc reasumując, sprawdź ile masz kasy a później kup akwarium. moim zdaniem pierwsze akwa wystarczy max150l. chyba, że jesteś pewna, że to będzie twoje hobby na dłuższy czas. wtedy im większe tym lepsze. wtedy może nie dopadnie Cię moj problem, że pomysłów coraz więcej a miejsca już nie ma. jeśli chodzi o rybki to mogę Ci polecić swój zestaw, jest fajny i niezbyt trudny w hodowli: - kilka gupików - kilka molinezji - kilka kardynałków (nie mniej niż 4) - parka ramirez - parka gurami - bojownik - zbrojnik niebieski - ampularie
a jeśli chciałabyś coś zmienić to zrezygnuj z kardynałków np. na rzecz neonów inessa. możesz też dodać np. bocje wspaniałe, kiryski, otoski czy kosiarki jako służby pożądkowe. (nie można o tym zapominać przy planowaniu obsady, choćby żadne z "czyścicieli" Ci się nie podobały. akurat zjadające ślimaki bocje są śliczne:)) kamyczki i rośliny zależą od Twojej inwencji. zrób swoje akwarium tak, żeby Ci się podobało a roślinki weż najładniejsze spośród najmniej wymagających. oświetlenie (obudowa) jest droższe niż akwarium wiec możesz spróbować (przy poradzie jakiegoś starszego akwarysty) jakoś to zastąpić czymś własnej konstrukcji. ja mam np. szklaną pokrywę osadzoną na gumkach umieszczonych na brzegach akwa, żeby było trochę przelotu powietrza (choś to raczej przy mniejszych akwariach - moje ma 64l. a jeśli miałabyś pieniądze na pokrywę to na pewno byłoby trochę estetyczniej. złota rybka nie potrzebuje filtra podobnie jak gurami czy bojownik, ale filtr i tak musisz go mieć bo bez wątpienia nie ograniczysz się do tych ryb. poza tym oczywiście grzałka z termostatem. wielkość filtra w zależności od akwarium, nie za mały ale też nie za duży. sam mam akwarium dopiero 5,5 miesiąca, ale pare błędów już zrobiłem i kilku rzeczy się nauczyłem. pozdrawiam i życzę wytrwałości, akwarystyka to fajne hobby.
|
|
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
Bobba Fett
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 11, 2004, 20:33:19 » |
|
Możesz zacząć tak jak ja, baniak AquaEl Pearl 80 (ma 100 l.) plus pokrywa - u producenta kupiłem poniżej 300 zł, filtr Hydor Crystal Duo R05II (jest cichy) 95 zł, grzałka Jaeger 100 W 79 zł, oświetlenie AquaGlo 20W i Philips 18W. Do tego trzeba jeszcze dodać preparaty do wody (bio starter, i jakiś uzdatniacz wody). Wszystko trochę ponad 500 zł. Pamiętaj o korzeniu, jest przydatny, zmiękcza wodę i stanowi źródło celulozy dla zbrojnika (glonojada) i korzystaj z tego i innych forów. No i oczywiście nie załamuj się po pierwszych niepowodzeniach, które są nieuniknione. Ja osobiście nie polecam Ramirez, są przepiękne ale bardzo wrażliwe i umnie się jakoś nie uchowały pomimo trzech podejść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 12, 2004, 09:11:55 » |
|
Wielkie dzięki wszystkim którzy zechcieli mi pomóc:) Akwarium... hmm... chciałam zrobić sobie sama (mam szklane płyty jeszcze kupię klej - myślę że wyniesie mnie to taniej niż kupione w sklepie). Chciałabym w miarę małe, dla kilku rybek, ale jeszcze się zastanowię.Dzisiaj idę do skepu zoologicznego więc zorientuję się w filtrach, grzałkach (ps. jak je się montuje? i jaka jest dobra temperatura dla tych rybek polecanych przez MERRITTA. Ja bym chciała tak z 5 gupików (ale to zalezy jak duże będę miała akwarium), bojowniki i zbiorniki niebieskie. Słyszałam też o rybce DANIO (prosiłabym o radę czy nadaje się do zycia z gupikami i zbrojnikami, a moze to jest inna nazwa jednej z wymienionych ras? sorki ale ja akurat nie za bardzo się znam na rybkach dla tego was forumowiczów proszę o pomoc... przecież macie tyle doświadczenia:) I jakie mi polecacie roślinki "najładniejsze z najtańszych" ? Aha. czy aby wyłożyć akwarium na spodzie muszę kupić specjalny piasek czy moze być taki "zwykły" a na wierzchy wygotowane kamyczki? Proszę o rady to dla mnie naprawdę bardzo ważne:) Pa * I pozdrawiam was wszystkich!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 12, 2004, 10:44:41 » |
|
jakiej temperatury wymagaja kardynałki? Czytałam że umiarkowanej (nie trzeba grzałki???) . Jakie rybki można ze soba mieszać??? To znaczy które są podobne pod względem wymagań temperaturowych (czy jak to am ująć). Bo skoro kardynalki wolą chłodna wodę a gupiki cieplejszą to raczej nie powinny mieszkać razem w akwarium, co nie? co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 12, 2004, 11:23:28 » |
|
temperatura wody dla rybek, które Ci poleciłem to ok 25 stopni. tu właśnie pojawia się problem z kardynałkami (do 22st.), dlatego wspomniałem o neonach inessa. z tym, że moje kardynałki rosną i są ruchliwe nawet w tej wyższej temperaturze. co do roślinek to raczej najładniejsze z tych mniej wymagających niż najtańszych, choć to często się pokrywa bo te najmniej wymagające są raczej najbardziej pospolite. mieszać można ryby, które nie są agresywne. generalnie takie ryby na początek nie są Ci potrzebne (większość pielęgnic czy sumików). z danio, o ile się orientuję, nie będzie problemów. filtr i grzałka mają przyssawki. montujesz je gdzieś w rogu. grzałka z termostatem teoretycznie powinna trochę wystawać z wody ale w praktyce niekoniecznie. filtr cały schowany, wylot powietrza najlepiej chyba ustawić po przekątnej akwarium. kamyczki na dno mniejsze, co ułatwi ukorzenianie się roślin, a na górę większe. do tego za grosze są w zoologikach jakieś ładne skałki z których coś możesz ułożyć. ja się jak na razie za piach nie łapię bo jest chyba sporo trudniejszy w konserwacji.
|
|
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 13, 2004, 01:21:50 » |
|
iloveyou - pamiętaj, że to Ty decydujesz o wyborze rybek. Akwarium ma się Tobie podobać !!! Poczytaj sobie o różnych biotopach i zdecyduj. Mieszanina gatunków nie odzwierciedla rzeczywistości, choć nie twierdzę, że to źle. Sam mam rybki z Azji i Ameryki Płd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 13, 2004, 08:47:23 » |
|
Wiem...wiem... ale po prostu chcę dobrać rybki jak najlepiej. Każdy gatunek jest na swój sposób piękny, każdy ma swoje wady i zalety. Jestem początkująca więc najlepiej będzie mi zacząć od rybek typu gupik, mieczyk, platka... . Potem, gdy już troszkę sie "wprawię" to postaram się sama decydować i wybierać. Na razie uważnie słucham waszych rad i sugestii. Dzięki wam wszystkim za to  Cmok :* PS. Nazywam się Magda  Więc możecie tak do mnie pisać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Riczi
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 13, 2004, 09:13:08 » |
|
Jeśli chcesz mieczyki, to pamiętaj że kupuje się tylko 1 pare albo dużo, ponieważ ataki będą się rozkładały na całą grupę. Ja miałem kiedyś 1 pare mieczyków czerwonych i 1 zielonych. Czerwony samiec zaczepiał młodego zielonego, a jak ten podrósł to załatwił czerwonego. Więc straciłem jednego samca, bo miałem tylko 2 pary mieczyków.
|
|
|
|
|
|
Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
|
|
|
|