Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry wody...które?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry wody...które?  (Przeczytany 4779 razy)
Krystian
Nowy
*

« : Sierpień 08, 2004, 09:09:51 »

Ostatnio wpadlem na swietny pomysł. Mam znajoma ktora pracuje w sanepidzie:] Mam dzis zaniesc jej 1 litr wody z mego aqwa i ma mi ja zbadac ale jeszcze musze przekazac jej jakie paramety ma wybadac..
    Zastanawialem sie nad : Ph , NO3 , Gh , Fe, Kh oraz zawartosc fosforanow i magnezu. Dobrze mysle??? Prosilbym bardzo o pomoc i skorygowanie bądz podpowiedzenie jakie prametry wody nalezaloby wybadac.

100L aqwa - 2x skalar zaglowiec, 2x glonojad, sum australijski, 3x sum indyjski, 5x bystrzyk... gnijace roslinki Sad i juz prawie wcale nie ma glonow, bo kosiarka daje im popalic :]
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2004, 09:58:17 »

Jest cala masa zwiazkow fruwajaca w wodzie, ale moze byc.

pozdrawiam
asmi
Krystian
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2004, 07:03:11 »

Postaralem sie juz i zanioslem wode do badania...pozstaje tylko czekac wytrwale na wyniki.
Mam miec odczyt : Ph,Fe,twardosci ogolnej, NH3,NO3, fosforanow i moze O2. Mam nadzieje ze to wystarczy i ze wkoncu uda mi sie znalezc przyczyne żółkniecia a potem gnicia moich roslinek.....bo glonow to mam pod dostatkiem :p Musze zakupic sobie Kosiarke ale w tych przemyskich sklepach sa same "podroby".

100L aqwa - 2x skalar zaglowiec, 2x glonojad, sum australijski, 3x sum indyjski, 5x bystrzyk... gnijace roslinki Sad i juz prawie wcale nie ma glonow, bo kosiarka daje im popalic :]
jactra
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2004, 15:27:20 »

Według mnie podstawowe to pH, Gh, kH i NO3.
Jeśli NO3 będzie w normie (do 40) to i NH3 powinno być stabilne.
NH3 w ustabilizowanym akwa nie powinno być wyczuwalne , ale za pomocą standardowych testów  :!:
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2004, 14:12:43 »

A badania na obecność wszelakich bakteri to nie dałoby sie załatwić ?? Skoro to już laboratorium Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Krystian
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2004, 16:27:59 »

Po dlugich oczekiwaniach mam wyniki badania wody:)
Ph : 7,9
twardosc ogolna 179 [mval/dm3]
fosforany : 6,3 [mgO2/dm3]
amoniak : 0,2 [mgN/dm3]
tlen : 9,0 [mgN/dm3]
azotany : 17,7 [mgN/dm3]
Fe : poza odczytem - bardzo male

Troszke jest tych wynikow:] ale jak na nie patrze to chyba  nie sa ciekawe... duzo fosforanu i malo zelaza. Tak mi sie wydaje.
Mam wiec prosbe jesli znacie sie na tym to napiszcie co sadzicie o tych wynikach i jak sie pozbyc np fosforanow...dodam ze w filtrze mam wklad z wegla aktywowanego i żwirek amonowy. A co do badania na wszelkie bakterie to poprosze nastepnym razem. Z gory dziekuje za pomoc.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2004, 16:43:10 »

Przesadzasz z tym węglem - to się stosuje 24 do 48 godzin aby usunąć np. pozostałości po lekach. Poza tym ten wkład ma tą wadę, że po pewnym czasie zwraca wszystkie związki z powrotem do wody i nie ma żadnej filtracji.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2004, 18:38:45 »

Wyniki nie najlpsze, jeśli dobrze napisałeś jednostke TWO (mva/l a nie mmol), to masz stasznie twardą wode, ~64`n, pH również za wysokie, chyba ze masz malawi.Azotany jeszcze nie sa takie złe, zwłaszcza gdy masz sporo roślin, natomiast fosforany za wysokie optymalny poziom miesci sie w  ~1ppm .Żelazo to nie problem, wiekszość nawozów je zawiera ewentualnie możesz uzupełniać jakimś chealtem

385 l - dyskowce
Krystian
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2004, 20:11:13 »

woow po przeczytaniu waszych opini chyba zrezygnuje z hodowli rybek.. ;-) sam problem i nie znam sie na najwazniejszyc sprawach.
Co do jednostki twardosci wody napisalem tak jak mam na orginalnej karcie wynikow wody do picia. Twardosc ogolna to na pewno 179 [mval/l] a czy to sie jakos inaczej tlumaczy na inna jedn. to nie wiem.  Poza tym zawsze wlewam wode wodociagowa wiec ona raczej nie jest twarda w porownaniu z woda ze studni.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2004, 21:22:47 »

Cytat: Krystian
Poza tym zawsze wlewam wode wodociagowa wiec ona raczej nie jest twarda w porownaniu z woda ze studni.

No nie wiem,
13 - 18`n to woda twarda
19 - 30`n bardzo twarda
powyżej 30`n nadzwyczaj twarda
a ty masz 64`n poraz pierwszy słysze o tak twardej wodzie, dlatego miałem watpliwości co do poprawnej jednostki.
1mmol/l = 5,6`n
1mval/l = 2,8`n.
Nie musisz odrazu rezygować, na wszystko jest sposób, jak do tej pory radziłeś sobie z woda ?

385 l - dyskowce
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2004, 09:41:03 »

Przed załamywaniem rąk radzę jednak kupić jakiś akwarystyczny test na twardość i jeszcze raz ją zmierzyć Smiley

Z poza tym czy czasem woda nie paruje szybko w Twoim akwa i nie dolewasz często kranówki ?
Jeśli tak to przykryj akwa szybką i wymieniaj np. 1/4 wody co tydzień.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Krystian
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2004, 10:03:57 »

Moze jednak zakupie ten test na twardosc wody...
Co do dolewania wody to w sumie dolewam tak co 2 tyg ja zmieniam 20-30% wody ale i tak szybko nie ubywa i na szybie nie ma takiego kamienia jakby to mialo byc przy twardej wodzie, sa tylko takie lekie smugi kamienia, ktore mozna łatwo usunac.
Mam pokrywe na akwarium...zeby sumy nie wyskoczyly bo troche brykaja. Ryby jako tako zawsze trzymaly mi sie przy zyciu i nie zdychaly tylko zawsze mam ten sam problem...roslinki. Robia sie zolte potem a potem gnija:(
Kiedys jak zaczynalem z akwarystyka i mialem male aqwa 20L a w nim maly zameczek i sama "trawke" rosla tak dobrze ze musialem ja wyrzucac. Potem jak zalozylem 100L ciagle cos nie tak z roslinami:(

Krystian
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 23, 2004, 10:07:13 »

Dodam ze w aqwa mam 2 korzenie kupione w sklepie juz pare razy wygototowane. Jest tez twarda lupa z kokosa, ktora kiedys sam przygotowywalem nio i pare wiekszych kamieni.

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 23, 2004, 13:26:04 »

Co do roślin to napisz jakie masz oświetlenie, no i jakie rośliny.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Krystian
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 23, 2004, 14:43:06 »

Na pokrywie zamotowane mam 2 biale,swietlowki, kazda po 18W. Czyli daje mi to 0.36W/L.
Co do roslin to mam Żabienice, Anubiasa niskiego, "trawe" i jakas jeszcze inna odmiane trawy tylko ma krotsze,sztywne liscie.
Jest jeszcze jedna ale nie mam pojecia co to za roslina.
Wydaje mi sie ze kazdy posiada te rosliny i nie ma wiekszego problemu z ich utrzymaniem...chociaz moga zdarzyc sie wyjatki takie jak JA ;-)

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: