|
djdzej1000
|
 |
« : Październik 28, 2008, 00:07:32 » |
|
Czy mogę do akwarium 30x30x20 dać na podłoże: - ok 5-6 cm ziemi z kretowiska - na ziemię ok 2-3 cm żwirku gr.2-5 mm ? W akwa będą pływać albo slimaki albo krewecie reed cherry Na oświetlenie wybrałem świetlówkę 25W na wysokości ok 1 m nad akwa. Akwa jest przykryte szybą '' zwyłą '' dlatego 1 m powinien wystarczyć by nie pękła.
Co do roślin to myślę nad takimi: - Hemianthus Micranthemoides - Hemiantus Zwyczajny - Bacopa Monnieri - Bakopa Drobnolistna
To na początek co sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 28, 2008, 01:49:53 » |
|
myślę ze wystarczt 2 cm gleby pod zwirem, na więcej szkoda miejsca w kostce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 28, 2008, 10:08:24 » |
|
Dodam tylko, ze ziemi powinno być 2 razy mniej niż żwiru na wierzchu więc dla 2 cm ziemi przydałoby się 4 cm żwirku na wierzchu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2008, 17:10:43 » |
|
Na oświetlenie wybrałem świetlówkę 25W na wysokości ok 1 m nad akwa. Akwa jest przykryte szybą '' zwyłą '' dlatego 1 m powinien wystarczyć by nie pękła.
Możesz to jakoś wytłumaczyć? Jaką świetlówka chcesz to oświetlac? zwykłą liniową? czy kompaktową ? a może chodzi ci o żarówkę? jak by nie było to odległosć 1metra od szyby wydaje mi się idiotyczna. Ja wiele razy stosowałam wariant - akwarium przykryte szybą i zawsze było oświetlone świetlówka która leżała bezposrednio na szybie dotykając jaj ( jedno takie akwarium funkcjonuje u mnie na dzień dzisiejszy także) ośiwietlałam w ten sposub też kiedyś za pomocą kilku żarówek zwykłych 40w i również dotykału one bezpośrednio szyby. Wydaje mi sie że jak zrobisz ten metr odstępu to światło rozejdzie sie wszędzie a chodzi chyba o to aby oswietlało wnętrze akwaium a nie pokoju?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2008, 19:37:32 » |
|
Dzięki Emi to od Ciebie dostałem fajny link i postanowiłem zrobić akwa roślinne.
Ala to zwzkla szyba od okna i zrobila kkkrrrrrr hee.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 28, 2008, 19:40:09 » |
|
nie bardzo rozumniem co zrobiła? ja tez mówię o zwykłej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 28, 2008, 19:44:12 » |
|
pekla. Sorrki za pisownie ale klawiatura mi szwankuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 28, 2008, 20:09:34 » |
|
hym.. nie wiem ja to testowałam naprawde wiele razy ... teraz mam takie rozwiązanie w krewetkarium 20l i szyba jest zwykła wycieta ze starego okna... wszystko działa bez zarzutu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 28, 2008, 20:28:19 » |
|
Mało prawdopodobne jest pęknięcie szyby bo świetlówki nie wytwarzają na tyle ciepła. Z tą szybą to jest tak że im cieńsza szyba tym mniej podatna na pękanie w skutek natychmiastowego ochładzania lub ogrzewania a wiąże się to z prostymi prawami fizyki - rozszerzalność temperaturowa ciał stałych. Jeżeli mylę się to proszę o poprawę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 28, 2008, 23:35:06 » |
|
speedeecat zajmujemy się tu innym tematem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 28, 2008, 23:37:33 » |
|
No co Ty nie powiesz? Spamujesz czy robisz ze mnie... ofiarę swojego spamu? Twoja uwaga też nie na temat więc nie czepiaj się.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 23:39:51 wysłane przez speedeecat »
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 29, 2008, 06:19:05 » |
|
Zarowke mialam zwykla  , , a krewecie nie skacza tak jak niektore rybki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 29, 2008, 08:31:19 » |
|
a krewecie nie skacza tak jak niektore rybki  Oj i tu się mylisz ... potrafią skakać i to całkiem nieźle pomimo, że rzadko się to zdarza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 29, 2008, 18:14:07 » |
|
Sorki,(jak sie nie wie to sie nie pisze - to o mnie w sprawie tych kreweciek  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|