szalka
Nowy

|
 |
« : Listopad 13, 2003, 08:10:24 » |
|
Moje roslinki tez ciagle maja jakis osad i nie wiem jak sobie z tym poradzic Dlaczego ten osad na roslinkach sie robie i jak sobie z tym poradzic. A po za tym dlaczego moje roslinki nie rozrastaja sie ? Szalka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2003, 15:06:16 » |
|
Może masz za słabe oświetlenie?Jakie masz światło?ile godzin świeci ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2003, 15:41:24 » |
|
jeśli chodzi o rozrastanie... sposobem na to jest poprostu oświetlanie Akwa około 14 godzin dzienie... no i żeby światło niebyło za ostre bp wtedy Akwa obrośnie glonami...
P.S ja właczam oświetlenie 14 godzin dzienie niewiem jak innym ale mi to pomoga, roślinki rosną do dużych rozmarów...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2003, 18:07:36 » |
|
no i jakieś nawożenie by się przydało dla wspomożenia rozwoju
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2003, 18:11:00 » |
|
Z nawozów to PMDD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2003, 18:38:58 » |
|
ja niedaje żadnych nawoznów... a roślinka rośnie do duzych rozmiarów... (Limnophila aquatica)... światło jej wystarczająco pomaga... nigdy niedawałem żadnych nawozów... czy jakieś nawozy nadają się do tej roślinki... :?:
Szalka jakie masz roślinki...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2003, 21:46:39 » |
|
Kamilo masz Limnophilie aquatice ?Wszedzie jej szukałem...Skad ją masz ?Ze sklepu akwarystyczmnego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2003, 22:22:30 » |
|
heehe... kupiłem ją w zoloogicznym... :wink: a uwas w zoloogicznych przyjmują zamówienia... :? bo jak tak to zamów u gościu i ci przywiezie...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
szalka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2003, 07:06:32 » |
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedz. W moim akwarium swiatla ostatnio nie brakuje poniewaz akwarium stoi w pokoju u moich dzieci a one ostatnio domagaja sie zeby im nie gasic swiatla wiec przez ostatnie dni swiecilo sie w akwarium na okraglo. Niestety pojawil sie problem z glonami na szybach. Czy na to mozna jakos zaradzic, zeby nie rozrastaly sie w takim tempie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2003, 07:43:24 » |
|
akwarium stoi w pokoju u moich dzieci a one ostatnio domagaja sie zeby im nie gasic swiatla wiec przez ostatnie dni swiecilo sie w akwarium na okraglo. Niestety pojawil sie problem z glonami na szybach. Czy na to mozna jakos zaradzic, zeby nie rozrastaly sie w takim tempie? NIestety cos za cos. Jak dzieci chca swiatlo miec w nocy to zapal im lampke nocna, a swiatlo w akwarium gas. Wlasnie dlatego masz glony. Dobrze by bylo jakbys miala w baniaku roslinki szybkorosnace. One wyjadaja glonom zarelko z wody, m.in. fosforany.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2003, 12:27:40 » |
|
dobrym sposobem na pozbywanie sie glonów jest czyścik magnetyczny... ja tez miałem problemy z glonami ale pewna osoba poradziła mi żebym użył właśnie tego czyścika... i problem z glonami miałem zgłowy...
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 14, 2003, 19:00:12 » |
|
dobrym sposobem na pozbywanie sie glonów jest czyścik magnetyczny... .. Zgadza sie, ale tylko szyb. A co z zaglonionymi ozdobami w akwa takimi jak chociazby korzen? Tak wiec jest to tylo jeden ze sposobow.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
KAMILO
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 16, 2003, 15:07:46 » |
|
no tak z ozdub się nieda... może masz jakiś sposób ściągania glonów np. z korzeni :?
|
|
|
|
|
|
GG 2968825 Tlen Kor3
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 16, 2003, 22:16:11 » |
|
ja zawsze pozostawiam glony na korzeniach i kamieniach. Całość wygląda bardziej naturalnie a i ryby mogą sobie podgryzać taki zielony dywanik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szalka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 17, 2003, 07:08:52 » |
|
No dobrze na kamieniach to moze ladnie beda wygladac glony ale na przyklad na muszelkach juz nie bardzo. Jak oczyscic muszelki z glonow. Zawsze robie to szczoteczka ale nie udaje mi sie wyczyscic tak do konca. Czy ktos ma jakies pomysly lub swoje sposoby. Szalka :roll:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|