Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « problem z filtrem - nie chce napowietrzacz dlaczego ? [problem rozwiazany]
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z filtrem - nie chce napowietrzacz dlaczego ? [problem rozwiazany]  (Przeczytany 25444 razy)
jozin
Nowy
*

« : Październik 21, 2008, 13:37:47 »

Witam. ja mam taki problem z filtrem a mianowicie - kupilen nowy filtr - glowice cyrkulacyjna ATMAN AT i gąbke do niego.
schemat dzialania filtra wyglada tak:

problem polega na tym, ze filtr "NIE NAPOWIETRZA WODY" tzn wiem, że ruch wody juz powoduje napowietrzanie ale nie wydobywaja sie z dyszy zadne bąbelki. filtr jest nowy, zadne przewody nie sa zapchane i podlaczona jest ta przejsciowka z wezykiem ( niebieski kolor ) ktora ma niby napoietrzac wode... prosze powiedzcie mi jak mam to podlaczyc gdzie mam dac ten wezyk....chce zeby z fltra wydobywaly sie babelki teoretycznie rozumiem ze powinno to dzialac tak ze szybki ruch wody w dyszy powoduje podcisnienie ktore zasysa przez niebieski wezyk powietrze.... w rzeczywistosci przez wezyk wylatuje czasami woda i chlapie w kolo. filtr dziala, jest nowy, przewody nie sa pozatykane , gabka do filtra rowniez jest nowa...

uprzedzajac odrazu pytania dlaczego nowy watek ? bo w tamtym jest taki balagan i syf ze moje pytanie zostalo zignorowane - nie wiadomo kto komu i na co odpisuje..
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2008, 22:07:27 wysłane przez jozin » Zapisane
MoskiTe
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2008, 16:15:04 »

No to ja ci na szybko odpowiem Cheesy
http://img.org.pl/obrazek/coYkZCmxdL7.jpg

nie może być filtr zanurzony
jozin
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2008, 17:31:05 »

No okay, sprobowalem i niby cos tam pierdzi . jesli wyciagam filtr ponad poziom wody to zasysa on wode przez gabke, strasznie halasuje i robi wodospad. zreszta, zamieszczam zdjecie instrukkcji. jest obrazek co prawda slabo widac ale filtr ma byc ewidentnie zanurzony caly w wodzie! to jak to ma niby dzialac nic nie kumam juz... prosze pomozcie jakies pomysly ??

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Październik 21, 2008, 17:37:43 »

jakies pomysly ??
może zadzwoń do producenta?

jozin
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2008, 19:30:24 »

no dobra moze w takiem razie powiedzcie mi chociaz na jakiej zasadzie powstaja bombelki powietrza w innych filtrach ?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2008, 19:46:59 »

woda wypływając z filtra zasysa powietrze przez rurkę  (zasysa to nie jest właściwe słowo, ale nie wiem jak to fachowo napisać)
podłączyłeś ten filtr pod wodą?
może rurka jest w jakimś miejscu zatkana?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
jozin
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 21, 2008, 21:21:58 »

no niech bedzie ze zasysa tylko czemu moja nie zasysa ? rurka nie jest zapchana sprawdzalem. Konkretnie to tak jak pisalem wczesniej - przeplyw strumienia wody powoduje podcisnienie ktore "zasysa" (lubie to slowo) powietrze. to tak jak kominek.... ruch powietrza nad kominem powoduje ze komin "ciagnie".

jak widac mechanizm jest banalnie prosty i oczywisty nic tu nie moze sie zepsuc/ nie dzialac wiec problem tkwi w tym ze zle cos podlaczylem, ulozylem... no sam niewiem.

------------------------------------------------------------------------------------

Oj moji drodzy akwarysci szkoda ze nikt nie polaskawil sie sprawdzic w swoim filtrze tego..... problem rozwiazalem i znam przyczyne braku bąbelkow Smiley)
Otoz wystarczylo... zdjac DYSZE Smiley Dysza sprawia ze woda wyrzucana jest pod duzym cisnieniem - to sprawia ze wewnatrz rurki wylotowej jest wyzsze cisnienie niz z bez dyszy i owe cisnienie niweluje podcisnienie wytworzone przeplywem strugi cieczy w rurce do napowietrzania. po zdjeciu dyszy woda swobodnie przeplywa przez rurke wylatowa i pieknie napowietrza Smiley)

tylko teraz z tymi bąblami jest troche glosniej Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2008, 22:06:51 wysłane przez jozin » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: