Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony ? czym to zwalczyc ?  (Przeczytany 2790 razy)
Aladar
Nowy
*

« : Sierpień 04, 2004, 15:04:42 »

Witam jestem poczatkujacy mam akwe 25L od lutego tego roku.
1. glonojady 2szt
2. gupiki parka
3. platynki parka
4. molinezje 2 szt
5. mieczyki parke + 1 szt
6. zabe 1szt
7. troche małych slimaczkow ;( nie moge sie ich pozbyc Smiley

z roslinek to moczarka bardzo dobrze rosnie i jeszcze jakies 3 gatunki ale nie znam sie moze potem zrobie zdjecie to poprosze o rozpoznanie

pytanie w temacie jak sie pozbyc tych glonow i co zrobic aby ich nie było sa na roslinkach i kamyczkach takie małe  ciemnozielone kulki
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2004, 16:26:44 »

Po pierwsze Twoje akwarium jest stanowczo za małe na tą obsadę. Przykładowo mieczyki należy trzymać w zbiornikach minimum 80-100 litrów. W zasadzie na glony idealnie nadają się kosiarki, otoski i ampularie, ale w Twoim wypadku dodawanie rybek nie ma najmniejszego sensu. Pozostaje chemia, ale zapewne stracisz glonojady. Ogranicz może oświetlenie (teoretycznie powinno być ok. 12 godz. dziennie). Możesz zrobić również całkowite zaciemnienie na jakieś 2-3 dni. W takim małym akwarium możesz również bardzo dobrze usuwać glony ręcznie. Pamiętaj, że chemia to ostateczność. Ja np. w ogóle jej nie stosuję do zwalczania glonów.
Aladar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2004, 19:17:21 »

własnie w piatek odbieram akwe 56L wiekszego nie moge miec bo nie mam gdzie postawic Sad (takie mam warunki domowe) czyli kupic rybke ale jakie najlepiej ?? i czy moze byc parka i jakie warunki ppotrzebuja ?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2004, 20:02:59 »

Jeśli chodzi o rybki glonożerne do 56L to dobrym rozwiazaniem byłyby otoski ( otocinclus affinis ), a najlepei to chyba ślimaki ampularie. No i w większym akwarium bedzies zmiał mneijszy problame z glonami bo rybki będą "mniej" brudziły, nie zapominaj o regularnej podmianei wody wraz z odmulaniem. Nie bez znaczenia jest także filtracja - filtr o dużej powierzchni filtracyjnej, najlepiej filtry zewnętrzne ale to już koszty.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Aladar
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2004, 17:23:10 »

a ile taki filtr kosztuje do akwy 56L ??
i czy te rybki sa agresywne
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2004, 17:38:37 »

Otoski są bardzo spokojnie i nie wadzą nikomu. Za filtr do 56 litrów zapłacisz ok. 40 zł. Osobiście polecam jednak Fluval 2 Plus Hagena, ale jest dwa razy droższy. Filtr zewnętrzny to już wydatek od 150 zł wzwyż.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2004, 18:14:30 »

A ja na glony polece czestsze podmiany wody zwlaszcza przy takim akwarium o czym napisal tez Tomslv.

pozdrawiam
asmi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: