Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: roślinki pływające  (Przeczytany 2296 razy)
szklana
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 30, 2008, 18:36:08 »

siems możecie mi podać nazwy pływających roślinek łatwych w hodowli Good !
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2008, 18:59:38 »

wgłębka wodna Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2008, 20:16:37 »

Pistia, limnobium, salvinia, hydrocotyle

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2008, 20:18:18 »

Limnobium gabczaste lub pista.Oodobno nie powinno sie ich trzymac w akwach z pokrywa bo kapajaca na nie woda bedzie im przeszkadzac ale problem ten mozna rozwiazac np kladac pokrywe pod skosem by woda zlatywala po pokrywie.
Nie jestem pewien ale chyba moczarke tez mozec rzucic sobie na wode no ale nie wyglada moim zdaniem to za ladnie Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2008, 06:31:51 »

Pistia nie jest wcale taka czuła na kapiącą wodę, no chyba że trafi pod deszczownię. Zamieściłem kiedyś na forum (tylko nie pamiętam na którym) jako przykład pistii pięknie rosnącej w oroszeniu, zdjęcia spod pokrywy mojego akwarium. tak że może być i w płasko przykrytym, byle miała ciepło i jasno.

Tańczący z rybkami
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2008, 08:40:06 »

Pistia i limnobium bardzo lubią stojącą wodę - jak w akwarium jest mały prąd wody. Wtedy rosną pięknie. Do pływających zaliczyłabym też azollę, rogatka, przesiąkrę, najasa, żabiściek, orzecha wodnego, rzęsę, różdżycę poza wyżej wymienionymi.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2008, 07:15:31 »

A ja polecam rzęsę, jeżeli chcesz miec szybki efekt zaciemnienia akwarium, mogę dać nawet zdjęcie:  Cheesy

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 06, 2008, 10:13:42 »

Broń Boże  Grin

Uwaga przez zakupem rzęsy (lemna minor)! Tego paskudztwa się pozbyć nie da z baniaka  Wściekły

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 06, 2008, 21:12:03 »

U mnie rolę rośliny pływającej z powodzeniem pełni rogatek - Ceratophyllum.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 06, 2008, 21:24:42 »

Broń Boże  Grin

Uwaga przez zakupem rzęsy (lemna minor)! Tego paskudztwa się pozbyć nie da z baniaka  Wściekły
Jest taka roślinka, która się nazywa spirodella wielokorzeniowa. Na oko wygląda jak rzęsa, ale od spodu różni się od niej całkowicie: jest czerwonawa i zamiast jednego długiego korzonka ma pęczek korzonków mierzących co najwyżej 1,5 cm. Również znacznie słabiej się mnoży, zarówno w środowisku naturalnym jak i w akwarium. Dwa lata temu znalazłem ją w Jeziorze Charzykowskim (Bory Tucholskie) i po sąsiedzku w Brdzie. W okolicach Chojnic nie znalazłem ani jednego oczka wodnego, zarośniętego całkowicie spirodellą, natomiast zarośnięte rzęsą lub mieszanką spirodelli z olbrzymią przewagą rzęsy - niejedno. W tym roku znalazłem też i w okolicach Wrocławia jedno bajorko z odrobiną spirodelli. Polecam, kto chce mieć "rzęsę" a nie mieć problemów. Postaram się jutro wrzucić jakąś fotkę, żebyście widzieli, że taka roślina istnieje  Cheesy i jak wygląda

Tańczący z rybkami
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: