Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy te roślinki nadają się do mojego akwa?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy te roślinki nadają się do mojego akwa?  (Przeczytany 2275 razy)
kubako
Nowy
*

« : Wrzesień 26, 2008, 13:06:29 »

Witam,
w niedzielę zalałem zbiornik 112l. Na podłoże dałem ziemię ogrodniczą uniwersalną (10l) + 3kg keramzytu, na to moskitiera a na to 20kg żwiru rzecznego 3-5mm. Temperatura w zbiorniku to ok. 22-24C (nie będę używał grzałki) - planuję welonarium... Oświetlenie to standardowe 2x18w w pokrywie od Wromak'a. Nie zamierzam stosować co2.
Myślałem nad takim zestawem: http://allegro.pl/item446792051_zestaw_45_roslin_od_virtualpx.html. W jego skład wchodzą:
BACOPA KAROLIŃSKA 3 szt.
BACOPA MONIERI 2 szt.
CERATOPHYLLUM DEMERSUM 1 szt.
HEMIANTUS ZWYCZAJNY   3 szt.
HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA 3 szt.
HYGROPHILA DIFFORMIS 1 szt.
HYGROPHILA POLYSPERMA 4 szt.
Rotala rotundifolia 6 szt.
LAGARYSPHON MADAGASKARSKI 2 szt.
LIMNOBIUM LAEVIGATUM 7 szt.
LIMNOPHILA SESSILIFLORA 5 szt.
LUDWIGIA PERUVIANA lub GLANDOLUSA 3 szt.
SAGITARIA SUBULATA 3 szt.
VALISNERIA SPIRALIS 2 szt.

Zrobiłem małe rozeznanie i z tego co się orientuję, nie są to roślinki bardzo wymagające (przynajmniej większość). Doradźcie mi jak ewentualnie je rozłożyć w akwa (co na przód, co na boki). Sam nie mam doświadczenia i nie wiem jak co się może rozrosnąć.

akwa 112l proste (80x35x40)
oświetlenie 2x18w
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2008, 13:18:38 »

Jeśli planujesz welonarium to muszę Cię zmartwić - większość roślin, które tu wymieniłeś zostanie przez welony zniszczona / zjedzona. Moim zdaniem musisz szukać roślin "niesmacznych" i wytrzymałych, których welony nie "przerobią na siano"

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2008, 13:20:14 »

Jeśli tam mają być welony to może być jedna z droższych karm dla ryb w Twoim życiu. Jeśli zrobiłeś akwarium na ziemi to musisz mieć dużo roślin ale jeśli tam będą welony to delikatne gatunki nie są wskazane. Jeśli chcesz połączyć welony z roslinami to muszą to być wytrzymałe gatunki jak vallisneria, sagittaria subulata, ceratophyllum, mikrozorium, anubias, cryptocoryne i wpuścić welony dopiero wtedy jak akwarium będzie już dobrze zarośnięte. Delikatniejsze gatunki roslin mogą być przez welony wykopane i zniszczone.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kubako
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2008, 13:35:35 »

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. W takim razie zaopatrzę się w proponowane roślinki. A teraz spytam prosto z mostu - ile tego powinienem kupić? Zakładam, że kupię roślinki, które mi poleciła Emi w Kasandrze. Ile sadzonek powinienem zakupić?

oświetlenie 2x18w
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 26, 2008, 13:42:28 »

A jak to akwarium ma wyglądać? Smiley

Jeśli chodzi o czysto praktyczne podejście dotyczące ziemi w podłożu to jak najwięcej. Możesz posadzić ok 5-10 sadzonek vallisnerii, ok 10 sadzonek sagittarii, 10 gałązek ceratophyllum (zostaw na razie jako pływające bo i tak nie zapuści korzeni), 1-2 mikrozorium i anubiasa (to do montowania na korzeniu, nie bardzo mają wpływ na dojrzewanie akwarium ale ryby się do nich nie dobierają) no i z 10 sadzonek cryptocoryne. Możesz spróbować też z żabienicami, może nie zjedzą Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2008, 03:49:47 »

Moja przerośnięta welonka zjadła mi ostatnio nawet mikrozorium także ja bym na twoim miejscu w ogole sie zastanawiał czy na pewno chcesz hodować te rybki a nie jakies mniejsze nie robace tyle szkód w akwarium .. Wink

niezapomnij kupować im pokarmy bogate w spirulinę bo katastrofa gwarantowana
kubako
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2008, 18:20:24 »

A czym konkretnie Ty karmisz welona?

oświetlenie 2x18w
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 05, 2008, 18:54:37 »

A czym konkretnie Ty karmisz welona?

chrupkami płatkami ze spiruliną rzęsą wodną i innymi roślinkami które mi sie za mocno rozrosły w akwrium a nie schodzą mi na Allegro
ale zauwazyłem ze jak naje sie rzęsy to raczej innych juz nie łyka Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: