Minal kolejny tydzien od walki z glonami. Przepraszam, ze wracam upierdliwie z tym samym tematem...ale ciagle mam z akwarium problem.
Po wszystkich czynnosciach zaradczych (ostatnio zakup świetlowki Philips 865, swiatlo wlaczone na 8h) po paru dniach widocznej poprawy - zauwazylem znaczny rozwoj nowych pedow z zaglonowionych roslin. Az tu nagle wszystko przystopowalo i znow zauwazylem znaczniejszy rozwoj glonow. Co wiec dzialac dalej? Gdzie tkwi problem??
1. zastanawiam sie czy w tym przypadku zastoj nie byl spowodowany brakiem odpowiednich zwiazkow odzywczych dla roslin. Bimbrownia dziala, PH waha sie pomiedzy wartosciami 6,8-7 ziemia jest zyzna wiec przestalem nawozic. Ale nie wiem wciaz co z potasem. Mam przygotowany w butelce rozpuszczony siarczan potasu (wlasciwie nie K2SO4, a K2SO3 - firmy K+S KALI GmbH - 50% K2O, 45% SO3) i zastanawiam sie czy nie wejsc z regularnym nawozeniem. Tylko jak czesto i w jakiej ilosci w ml. Proporcje przygotowalem nastepujace: 1l wody demineralizowanej + 40g siarczanu potasu
2. zastanawiam sie czy problemem nie sa tutaj Fosforany. Wlasciwie staram sie karmic rybki raz dziennie i w niewielkich ilosciach, by nie przekarmiac mieszkancow...i nie spowodowac nagly wzrost amoniaku. Ale wlasciwie nie wiem czy w wodzie wodociagowej nie ma juz duzej ilosci Fosforanow. Moze zakupic test na PO4 i zbadac warunki panujace w moim srodowisku??
3. caly czas tez mysle co do zasadnosci uzycia tej swietlowki na przedzie akwarium. Chodzi o Sylvanie Aquastar. Zauwazylem, ze duzy rozwoj glonow wystepuje wlasnie na przedzie akwarium. Ba najbardziej jest to widoczne na zwirku opierajacym sie na przedniej szybie akwarium. Wlasciwie na szerorosc swietlowek widac, jak na dloni jak zwirek sie zazielenil sie wglab prawie do Substratu. Hmm...co myslicie???
A jesli juz sie pobawic o zmiane swietlowki to na jaka??
Aktualnie moje oswietlenie wyglada nastepujaco:
------- tył akwarium --------
1. PHILIPS MASTER TL-D Super 80 18W/865
2. PHILIPS MASTER TL-D Super 80 18W/830
3. SYLVANIA AQUASTAR 24W
----- przód akwarium ------
Info szczegolowe o swietlowkach:
ad 1.
Temp. barwowa 6500 K
Strumień świetlny 1300 Lm

ad 2.
Temp. barwowa 3000 K
Strumień świetlny 1350 Lm

ad 3.
Temp. barwowa 10000 K
Strumień świetlny 1120 Lm

Wymieniac wic, czy nie??
4. praktycznie codziennie starm sie wycinac roslinki z glonami, tak aby bylo ich w zbiorniku...jak najmniej. Czy moze powinienem usunac radykalnie wszystkie "zaglonowione" rośliny z akwarium?? Może to by cos pomoglo
5. a moze mam za malo roslinek w akwarium i zakupic wiecej wywlocznikow i cabomby??
PS: parametrami woda sie nie zmienia. O PH pisalem, KH, GH i NO2 nie notuje zmian. Natomiast NO3 skacze z wartosci 10 - po podmianie...do wartosci 25 przed podmiana??
PS2: rarujcie

bo przyznam sie bez bicia, ze zapalu mam coraz mniej w tej kwestii