Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 8831 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 30, 2008, 10:44:12 »

Wystarczy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kenneth
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 30, 2008, 13:06:03 »

Świetlowka Philips 865 juz zamowiona - na jutro mi ja sciagna Smiley
Zastanawiam sie jeszcze czy ta na pierwszym planie (Sylvania Aquastar 10000K) tez nie powoduje zbyt duzego rozrostu glonow? Wg spectrum ma duzo niebieskiej barwy. A czy niebieskie światło przypadkiem nie pomaga w pojawieniu się cyjanobakterii??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 30, 2008, 13:12:12 »

I Aquastar i Aqua-glo mają sporo niebieskiej i czerwonej barwy więc wpływają na dobry rozwój roślin... i glonów. Czy niebieska barwa światła wpływa na rozwój cyjanobakterii to nie wiem.

Pozdrawiam,
Emi

kenneth
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Październik 07, 2008, 20:25:17 »

Minal kolejny tydzien od walki z glonami. Przepraszam, ze wracam upierdliwie z tym samym tematem...ale ciagle mam z akwarium problem.

Po wszystkich czynnosciach zaradczych (ostatnio zakup świetlowki Philips 865, swiatlo wlaczone na 8h) po paru dniach widocznej poprawy - zauwazylem znaczny rozwoj nowych pedow z zaglonowionych roslin. Az tu nagle wszystko przystopowalo i znow zauwazylem znaczniejszy rozwoj glonow. Co wiec dzialac dalej? Gdzie tkwi problem??
1. zastanawiam sie czy w tym przypadku zastoj nie byl spowodowany brakiem odpowiednich zwiazkow odzywczych dla roslin. Bimbrownia dziala, PH waha sie pomiedzy wartosciami 6,8-7 ziemia jest zyzna wiec przestalem nawozic. Ale nie wiem wciaz co z potasem. Mam przygotowany w butelce rozpuszczony siarczan potasu (wlasciwie nie K2SO4, a K2SO3 - firmy K+S KALI GmbH - 50% K2O, 45% SO3) i zastanawiam sie czy nie wejsc z regularnym nawozeniem. Tylko jak czesto i w jakiej ilosci w ml. Proporcje przygotowalem nastepujace: 1l wody demineralizowanej + 40g siarczanu potasu
2. zastanawiam sie czy problemem nie sa tutaj Fosforany. Wlasciwie staram sie karmic rybki raz dziennie i w niewielkich ilosciach, by nie przekarmiac mieszkancow...i nie spowodowac nagly wzrost amoniaku. Ale wlasciwie nie wiem czy w wodzie wodociagowej nie ma juz duzej ilosci Fosforanow. Moze zakupic test na PO4 i zbadac warunki panujace w moim srodowisku??
3. caly czas tez mysle co do zasadnosci uzycia tej swietlowki na przedzie akwarium. Chodzi o Sylvanie Aquastar. Zauwazylem, ze duzy rozwoj glonow wystepuje wlasnie na przedzie akwarium. Ba najbardziej jest to widoczne na zwirku opierajacym sie na przedniej szybie akwarium. Wlasciwie na szerorosc swietlowek widac, jak na dloni jak zwirek sie zazielenil sie wglab prawie do Substratu. Hmm...co myslicie???
A jesli juz sie pobawic o zmiane swietlowki to na jaka??
Aktualnie moje oswietlenie wyglada nastepujaco:
------- tył akwarium --------
1. PHILIPS MASTER TL-D Super 80 18W/865
2. PHILIPS MASTER TL-D Super 80 18W/830
3. SYLVANIA AQUASTAR 24W
----- przód akwarium ------

Info szczegolowe o swietlowkach:
ad 1.
Temp. barwowa   6500 K
Strumień świetlny    1300 Lm

ad 2.
Temp. barwowa   3000 K
Strumień świetlny    1350 Lm

ad 3.
Temp. barwowa   10000 K
Strumień świetlny    1120 Lm

Wymieniac wic, czy nie??

4. praktycznie codziennie starm sie wycinac roslinki z glonami, tak aby bylo ich w zbiorniku...jak najmniej. Czy moze powinienem usunac radykalnie wszystkie "zaglonowione" rośliny z akwarium?? Może to by cos pomoglo
5. a moze mam za malo roslinek w akwarium i zakupic wiecej wywlocznikow i cabomby??

PS: parametrami woda sie nie zmienia. O PH pisalem, KH, GH i NO2 nie notuje zmian. Natomiast NO3 skacze z wartosci 10 - po podmianie...do wartosci 25 przed podmiana??
PS2: rarujcie Wink bo przyznam sie bez bicia, ze zapalu mam coraz mniej w tej kwestii
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Październik 07, 2008, 20:43:21 »

Co do swiatla nie bede sie wypowiadal ,bo nie znam tych swietlowek .Zbic No3 ,Po4/jezeli jest/ , nie napowietrzac/juz bylo pisane/ ograniczyc przeplyw wody przez filtr do niezbednego minimum ,ograniczyc ruch wody /zadnych wartkich pradow/,nie plukac filtra .Zastosuj przerwe w oswietleniu 3-4 godz /dzien czyli np. swiatlo od 8 do 12 -przerwa -i od 15 do 20-ej .
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 20:53:16 wysłane przez owlman » Zapisane
kenneth
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Październik 07, 2008, 21:25:52 »

Co do swiatla nie bede sie wypowiadal ,bo nie znam tych swietlowek .Zbic No3 ,Po4/jezeli jest/ , nie napowietrzac/juz bylo pisane/ ograniczyc przeplyw wody przez filtr do niezbednego minimum ,ograniczyc ruch wody /zadnych wartkich pradow/,nie plukac filtra .Zastosuj przerwe w oswietleniu 3-4 godz /dzien czyli np. swiatlo od 8 do 12 -przerwa -i od 15 do 20-ej .
Dzieki owlman za sugestie. Co do NO3 czy te skoki pomiedzy 10-25 w ciagu tygodnia od podmiany do podmiany sa na tyle duze by pomyslec o dodatkowym zbijaniu? Wczesniej mialem w zbiorniki zywice na NO3 z Zooleka, ale teraz jej nie uzywam, a moze lepiej cos na NO3 do filtra?? PO4 postaram sie zakupic testy...wiec sprawdze.
Przeplyw wody przez filtr do niezbednego minimum??? Co to znaczy??
Ruch wody juz ograniczylem, filtra na razie nie tykam.
Przerwe w oswietleniu zbiornika w ciagu dnia postaram sie zastosowac

A co z oswietleniem, roslinkami??
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Październik 07, 2008, 21:44:13 »

Mysle ,ze za duzo kombinujesz /zmieniasz/ z oswietleniem . Rosliny tego nie lubia .No3 ograniczysz przez wolniejszy przeplyw wody przez filtr /rozwoj bakterii w zlozach/,podmiany -oczywiscie na wode bez No3 /zbadaj kranowe-jezeli takowej uzywasz/. Jezeli nie tykasz filtra ,to jak ograniczyles ruch wody ? Mi nie chodzi o ruch tafli .-to powinno byc minimalne .Jezeli twoj filtr to JBL cristal profi 250 to mozesz przymknac zaworek wylotowy . Ja mam takowy w 240-ce i chodzi na "pol gwizdka" .Z czasem odkrecam coraz wiecej.Ale to na przestrzeni kilku miesiecy .Uzyj nitrivec sery /nie przesadz/ lub denitrol jbl . Jakiekolwiek skoki parametrow sa zle. Masz jeszcze niedojrzale zloza filtracyjne .
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 21:46:07 wysłane przez owlman » Zapisane
kenneth
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Październik 07, 2008, 22:19:58 »

Co do swiatla to rzeczywiscie mysle, ze kombinuje...ale uwierz staram sie znalezc przyczyne problemu.
Co do NO3. Mialem gdzies testy wody wodociagowej, ale chyba zagubilem wyniki...jutro je zweryfikuje. Wydaje mi sie, ze w wodociagach mam pewien poziom NO3 - niski bo niski ale mam. Jak wiec zatem obnizyc ten stan...juz na wejsciu.
Ruch wodu - mialem na mysli ruch tafli. Wychodzi na to, ze miales cos innego na mysli. Jutro postaram sie przykrecic kurek wylotowy zgodnie z sugestia.
Wczesniej kilkakrotnie wspomagalem dojrzewanie filtra Sera Nitrivec (mam go jeszcze), ale przestalem gdyz sadzilem ze zloze filtracyjne juz w pelni dojrzalo. NO2 przestalo byc wykrywalne, natomiast NO3 tez spadlo do poziomu 10. Skoki na tym parametrze sa zauwazalne dla mnie "pi razy drzwi" do poziomu 25 (taka jest skala kolorow JBL 5in1 - blizej kolorem do 25, niz do 10). Myslisz, ze wypadaloby jeszcze wspomoc filtr Nitrivec'iem?? Standardowo 10ml dziennie, ale przez ile dni, zeby nie przesadzic?? Czy obserwowac w tym czasie poziomy NO2 i NO3??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Październik 08, 2008, 09:07:02 »

Wg mnie te NO3 jest ok. Zmierz poziom PO4 i dokup jeszcze trochę ziela. Dolej też potas.

Pozdrawiam,
Emi

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Październik 08, 2008, 09:46:44 »

Dolewanie potasu swoją drogą, zmierzyć i ewentualnie obniżyć poziom PO4 też, ale ja jeszcze przyjrzałbym się jak wygląda sprawa  żelazem. Żelazo bowiem to niezły "kąskek" dla glonów i jeśli występuje w nadmiarze glonki również będą pieknie rosnąć a rośliny przystopują bo będą żreć Fe aż się zatrują i ustanie ich wzrost na co tylko glony czekają. Jeśli jednak poziom żelaza jest w normie (najlepiej jakby był lekko wykrywalny) to znaczy, że stosunek NO3 do PO4 jest "rozjechany" a efektem są glony.

kenneth
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Październik 08, 2008, 09:56:16 »

Reasumujac zmuszony jestem do zakupu testu na PO4 i Fe??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Październik 08, 2008, 11:33:42 »

Możesz zanieść wodę do akwarystycznego i jak dobrze zagadasz to Ci zmierzą za symboliczną opłatą. Możesz także znaleźć w swojej okolicy jakichś rośliniarzy albo stowarzyszenie akwarystyczne i zgłosić się z wodą w celu sprawdzenia parametrów. Powinni pomóc.

Pozdrawiam,
Emi

kenneth
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Październik 08, 2008, 11:53:20 »

W moim miescie to raczej nic nie zalatwie...bo generalnie w temacie akwarystyki to jest d...pa. Sa co prawda 2 w miare porzadne sklepy, ale wlasciwie mozna je uzyc jedynie do zakupu rybek...nic wiecej. Jak juz pytam o cos konkretniejszego to robia wielkie oczy (np. dyfuzor z drewna lipowego, zeolit, siarczan potasu, konkretne swietlowki). Z roslinkami to tez slabiutko. Za to wszedzie 101 rodzajow pokarmow Sad

Testy bede musial chyba jednak zakupic, chociaz szkoda mi troszke kasy - bo to kolejny wydatek - wlasciwie w celach kontrolnych.
Jest jeszcze jedna szansa - znalezc na forach mojego miasta, jakich akwarystycznych zapalencow Smiley

Dzieki ludziska za ciepliwosc na problemy Kennetha
Pozdrawiam
kenneth
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Październik 08, 2008, 17:08:11 »

Zrobilem test na PO4. Poziom fosforanow w zbiorniku wynosi 0,4mg/l
Wiec chyba nie tu tkwi problem. Niestety testu na Fe nie dostalem.
Sam juz nie wiem co robic dalej Sad
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Październik 08, 2008, 19:36:21 »

Lanie nawozow w tak zaglonialym akwa /zdjecia/ to pogorszenie sprawy .Za duzo eksperymentujesz .Nie ma srodka cudownego ,ktory w ciagu godziny czy dnia zamieni Twoje akwarium w ..... . My tylko podajemy mozliwosci ,ktore moga miec wplyw i ewentualne srodki zaradcze . Ktore poskutkuja Huh -nikt nie wie ,poniewaz na warunki ma wplyw wiele z nich . Nadal /z uporem maniaka/ bede sie czepial zbyt wysokiego No3. Masz niedojrzale zloza w filtrze .-cierpliwosci .Rosliny badz liscie mocno pokryte glonami ,bez mozliwosci oczyszczenia nalezy usunac .Podmiany wody i nieco nitri vec.Filtr musi dojrzec .
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: