IWONA
Zainteresowany

A bez rybek smutno...
|
 |
« : Wrzesień 22, 2008, 19:37:40 » |
|
Witam, mam takie pytanko. Do akwa 160 litrów chciałabym dodać jakieś 'większe' i spokojne rybki. Moi mieszkańcy to: neony innesa, otoski, kiryski panda, razbory hengeli i krewetki red cherry. Wszystki rybki są w stadkach (min. 10 szt.) Narazie te się dobrze uzupełniają i nie ma miedzy nimi konfliktów. Co mogę dodać żeby było dobrze i bezpiecznie dla krewetek?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam z Myszkowa!
Akwarium 160 litrów. Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 23, 2008, 10:54:13 » |
|
Tu aż się prosi o jakieś piękne pielęgniczki tylko te red cherry... większość pielęgniczek potraktuje je jako przekąskę choć u mnie przy boliwijskich redki dawały radę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Kvasir
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 23, 2008, 10:59:00 » |
|
Redki dadzą radę zawsze  Jakieś małe pielęgniczki sobie pooglądaj, Ramirezy,kakadu,żółte itd... jest tego trochę, takie żeby nie więcej niż do 1-8 cm dorastały. Zawsze możesz dołożyć gurami lub prętnika zamiast pielęgniczek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 23, 2008, 11:40:51 » |
|
No no... jakie wymiary ma to akwarium?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
IWONA
Zainteresowany

A bez rybek smutno...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 23, 2008, 21:50:49 » |
|
wymiary akwa to dł 110 x szer 40 x wys 50. Myślałam już nad kakadu lub ramirezkami w układzie 1 + 3 ale boję sie, żeby nie były bardzo agresywne do reszty. I nie mogę znaleźć którą część akwa one zajmują. Dół jest już raczej zagospodarowany więc wolałabym jakieś wyżej pływające.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam z Myszkowa!
Akwarium 160 litrów. Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
|
|
|
Cheww
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2008, 22:25:56 » |
|
Taaaak... Zgadzam się z przedmówcami... Prosi się o pielęgniczki... Ja polecę Ramirezki  Śliczne i spokojne... Powiedz co Ci się podoba, a spokojnie pomożemy dobrać liczbę...
|
|
|
|
|
|
395l (niewymiarowe)
* 5 Skalar (Monocapuru) * 5 Molinezji (Takie białe, nie znam nazwy) * 15 Otoski * 10 Kosiarki * 2 Inspector * 4 Bocje Wspaniałe (dość małe, bez obaw) * 4 Bocje Karłowate
|
|
|
IWONA
Zainteresowany

A bez rybek smutno...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 23, 2008, 22:31:20 » |
|
No te ramirezki lub kakadu w układzie 1 + 3 mogą być bo już o nich myślałam, ale czy nie będzie za dużo ryb w dolnej części akwarium. Chodzi mi o to, że neony innesa, razbory hengeli to dwie ławice, które często 'giną mi wśród roślin. A otoski, kiryski panda, i krewetki to dno. Chcę coś większego i na wyższe części akwarium.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam z Myszkowa!
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2008, 07:39:31 » |
|
Coście się tak na te ramirezy uparli jakby to były jedyne pielęgniczki na świecie? Jeśli mieszkasz w Myszkowie pod domem masz świetny sklep, jeden z lepszych w okolicy jeśli chodzi o ciekawe ryby - Ichtios a tam pewnie znajdziesz ciekawsze ryby niż ramirezki. Informacje szczegółowe o pielęgniczkach znajdziesz na www.apisto.plPS. To akwarium ma 220 l a nie 160.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 07:42:00 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
IWONA
Zainteresowany

A bez rybek smutno...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2008, 17:04:43 » |
|
O sklepie wiem, byłam. Faktycznie fajny. Chciałabym mieć jednak jakieś 'typy' i coś wiedzieć o jakich ewentualnie rybkach mam myśleć. A jeśli chodzi o akwarium, to wiem, że jest większe, ale 'odjęłam' korzenie, żwirek, powietrze od góry itd... więc tyle mi wyszło. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam z Myszkowa!
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 25, 2008, 10:26:35 » |
|
Przeważnie podaje się wymiary szkła a resztę sami ludzie już odejmują  Iwonko, a jakie ryby Ci się podobają?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IWONA
Zainteresowany

A bez rybek smutno...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 25, 2008, 16:08:58 » |
|
Chcę coś większego i na wyższe części akwarium. Teraz to już sama nie bardzo wiem. Myślałam już nad kakadu lub ramirezkami ale one są w dolnej części akwarium. Guraminy i prętniki też są niezłe, pływaja po całym akwa więc dobrze. I to tyle moich typów.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam z Myszkowa!
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2008, 16:12:45 » |
|
ja ci proponuje prętniki (plywaja pod lustrem wody) 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 26, 2008, 08:21:13 » |
|
A tęczanki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 26, 2008, 13:02:20 » |
|
teczanki sa ladne ale niewiem gdzie plywaja 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 26, 2008, 13:21:24 » |
|
W środkowej części zbiornika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|