sakaguczi
Zainteresowany

|
 |
« : Wrzesień 22, 2008, 09:22:31 » |
|
Do 25L kupilismy 6sztuk red cherry. Pierwszego dnia slicznie smigaly z zadowoleniem po calym akwarium (temperatura 24C). Parametrow wody nie znam. Jednak z dnia na dzien coraz bardziej sie chowaly (wygladaja na zestresowane). Dzisiaj rano naliczylem 4sztuki i wszystkie pochowane byly w roslince.
W akwarium plywaja rowniez gupiki endlerki (2 samce, 1 samica, 8 malenstw).
Ktos wie co moze byc przyczyna? Testow wody mi sie nie oplaca teraz robic, bo i tak mamy zamiar zmigrowac do 205L a to akwa zostawic dla bojownika albo jako kotnik.
|
|
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
Kvasir
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2008, 09:49:41 » |
|
krewetki mogą być zestresowane obecnością gupików. Poza tym fakt pochowania w roślince jest dla red cherów dość normalny. Osobiście poradził bym wam zostawić krewetki w tych 25 litrach i zostawienie ich jako krewetkarium. 25 litrów to najczęściej używany rozmiar dla krewetek. Jak maluch będą same w zbiorniku będą ślicznie wyglądać. Odpowiednia aranżacja i będzie ślicznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2008, 09:52:49 » |
|
Osoba od ktorej dostalismy te akwarium trzymala te krewecie w ogolnym (tam rowniez bylo sporo endlerkow). Mialem nadzieje ze dla krewetek to nie bedzie duza zmiana. Hmm same krewetki to mi sie to tak srednio usmiecha. 25L mialo byc na bojownika  A bojownik z krewetkami to chyba zle polaczenie
|
|
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
Kvasir
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2008, 11:44:23 » |
|
Rozumiem że były inne plany. Tak tylko powiedziałem bo po prostu z doświadczenia wiem że z red cherami w dużym ogólnym robi się później problem. w 112 litrach z 6 sztuk zrobiło mi się około 100 pomimo bocji i kirysków które powinny się odżywiać małymi krewetkami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2008, 11:53:18 » |
|
Bocje i kiryski to rybki denne więc jak masz tam trochę ziela w górze to krewetki się tak pochowają, że ryby mogą sobie tylko pomarzyć o krewetce 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2008, 12:08:46 » |
|
Dla mnie red cherry moga sie rozmnarzac, nie ma problemu. Chetnych na nie jest wielu, porozdajemy, tak jak zrobilismy z gupikami. W 25L z 7 doroslych sztuk (5 samic i 2 samce) mielismy blisko 20malenstw Wazne jest aby sie dobrze czuly a nie non stop chowaly sie po katach.
|
|
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2008, 12:25:49 » |
|
Może coś nie tak z wodą?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2008, 12:29:40 » |
|
Do 25L nie kupilismy testow. Za tydzien ruszamy z nowym akwarium i mysle ze wtedy kupienie testow jest nieodzowne. Wtedy sprawdzimy co i jak. Woda wyglada ok, gupiki nie maja problemow. Ale z tego co mi wiadomo to moze niewlasciwe ph ma wplyw na samopoczucie krewetek.
|
|
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2008, 13:57:00 » |
|
Ph, temperatura, zawartość azotu i fosforu.... podmień wodę i zobacz czy się wyluzują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2008, 14:38:16 » |
|
Ok, zgodnie z planem i tak jutro wieczorem miala byc podmianka.
Teraz sobie przypomnialem ze male gupiki (3-4tygodniowe) juz pierwszego dnia podszczypywaly krewetki. Podejrzewam ze to tez moze byc przyczyna ich stresu.
|
|
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
|