Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobry wybor roslin?  (Przeczytany 1683 razy)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« : Wrzesień 20, 2008, 23:18:02 »

Witam Wink
Planuje dolozyc jeszcze jedna swietlowke 15W do swojego 60l akwa. Lacznie bedzie 30W.
Swietlowki jakie planuje gupic to aqua glo + sun glo.
Jako podloze zwykly zwir rzeczny o granulacji 3-5mm.
Roslinki nie beda niczym nawozone.

Czy ten zestaw (sklep KASANDRA) bedzie odpowiedni:

Cladophora Aegagropila - Gałęzatka Kulista
Alternanthera Bettzickiana Green
Echinodorus Bleheri - Żabienica Blehera
Cryptocoryne Wendtii Green - Zwartka Wendta Zielona
Egeria Densa - Moczarka Argentyńska
Vallisneria Americana - Nurzaniec Amerykański

Obsada jaka plywa w akwa typowo amerykanska: neony, gupiki, ramirezy, kirysy, otoski Wink

Ewentualnie jakie szerokie niewysokie roslinki moglibyscie polecic?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 23:37:23 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2008, 19:01:12 »

Naprawde nikt?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 21, 2008, 19:57:30 »

hym.....jestem tu nowa i z moich oserwacji jestes tu najbardziej udzielajaca sie i wszystko wiedzaca osoba i pytasz sie o dobor roslinek...hym...i masz nadzieje ze ktos Ci pomoze...heh a tak miedzy nami to dzis wlasnie sobie zamowilam ta galazatke kulista bo jest qiut i nie wiem jakie mam oswietlenie dokladnie(chyba 2x8W) ale jak sie nie przyjmie to kupie sobie cos inneg (a w akwa mam narazie dwa rodzaje dracenki i liscie lotsa ktore wygladaja troszke marnie wiec chce je wymienic)...na zasadzie prob i bledow:)
szacuneczek
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 21, 2008, 19:59:55 »

czy dobry czy zly dobor rolin niestety ci niepowiem poniewaz nieznam sie na tym specjalnie ale wg. mnie bedzie to ladnie wygladalo  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2008, 21:01:41 »

monik Kazdy sie uczy Wink
Nie jestem specjalista od roslin ale wydaje mi sie ze ten moj zestaw nie pownien byc najgorszy ale tylko mi sie tak wydaje, dlatego chce to skonsultowac z kims kto sie zna na tym.

GG 12591627

160l na ziemi!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2008, 11:39:03 »

Alternatery zielonej Ci nie polecę bo mimo, iż fajnie wygląda odniosłam wrażenie, ze lepiej jej w emersie niż submersie. Cała reszta urośnie przy jednej świetlówce i wcale jej 2 nie potrzeba  Wink Nurzaniec amerykański nie wiem czy nie będzie za długi do 60 l akwa i będziesz go musiał przycinać. Spróbuj z Vallisneria torta albo asiatica. Tak samo z żabienicą Blehera. U mnie ma ok 30 cm wysokości i tyle samo szerokości więc zastanów się czy chcesz jej poświęcić pół akwarium  Good !

Jesli chodzi o ładne rośliny, które rosną na boki to hygrophila difformis i hemianthus micranthemoides. To takie moje ulubione, które nie są zbyt wymagające jeśli chodzi o nawożenie, dobrze rosną bez CO2 i ładnie się krzewią.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2008, 11:54:48 »

Tak, moze bedzie im dobrze przy jdmej swietlowce ale wole juz zaopatrzyc sie w dwie bo z czasem na pewno roslinki dojda bardziej wymagajace i byc moze dojdzie jakies nawozenie wiec lepiej juz miec te 2  Grin
Dzieki Emi Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2008, 11:58:09 »

Wiadomo, ze co 2 to nie jedna ale obserwuj rośliny i sprawdzaj częściej czy nie ma jakichś niedoborów itp. bo im więcej światła tym akwarium wskakuje na wyższe obroty. W razie czego wprowadź jakieś delikatne nawożenie i kontroluj czasem parametry  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2008, 21:05:44 »

Wiec zamist tego amerykanskiego nurzanca bedzie Vallisneria Torta Wink
To chyb ostateczna lista roslin Wink

Cladophora Aegagropila - Gałęzatka Kulista
Echinodorus Bleheri - Żabienica Blehera
Cryptocoryne Wendtii Green - Zwartka Wendta Zielona
Egeria Densa - Moczarka Argentyńska
Vallisneria Torta
Sagittaria Subulata - Strzałka Pływająca

Co do tej zabienicy to mam nadzieje ze nie sprawi mi klopotow bo bardzo mi sie podoba Wink
Rosliny beda zamawiac jak tylko dojedzie sprzet ze swietlowkami  Grin

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: