Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Lucky - 5 l / 30 l - pomału startujemy
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Lucky - 5 l / 30 l - pomału startujemy  (Przeczytany 19638 razy)
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #90 : Wrzesień 25, 2008, 19:09:54 »

hmmmm

mieczykow nie oddam bo - wiem ze wszyscy chca ale....ja nie chce stada ryb:) wiem ze ono ma swoj urok jak jest razem  - ale ja wole obserwowac poszczegolna rybke - jej zachowanie - a stadne ryby poprostu plywaja jak im sie zachce ... wolalbym dokupic parke/dwie parki jakichs konkretnych rybek (jakich?Huh?)

Zwirku powinno byc dosc - z tylu tam gdzie sadzilem roslinki jest go wiecej - usypalem kupki, na przodzie minimalna ilosc okolo 0,5 cm...ale w sumie:

1. mech nie ma korzeni
2. moczarka tez nie ma korzeni
3. ta "trawa" ma - stad tam usypalem wiekszosc
4. roslina na korzeniu w srodku - nie wiem jak sie nazywa - tworzy "kupe" i postaralem sie upchnac ją przy korzeniu
5. roslinka z duzymi liscmi ma male korzonki od lodygi wiec przysypalem cala lodyge i ladnie pnie sie w gore wypuszczajac nowe pąki:)
6. cryptocoryna miala male korzonki i jakos je uchnalem bo 1.5 cm warstwe

A ta rosline o ktorej mysli "matka siedzi z tylu" - mowimy o tej po lewej stronie tuz przy grocie z "lawy"? mysle czy jej nie wywalic poprostu...

Wiec z ramirezami nie bede ryzykowal:/ a szkodaaaaaa:/  a co do 30L - sam nie moge w to uwierzyc ze to ma tylko tyle, no ale tyle ma:) jak dla mnie wyglada na 150 Tongue
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #91 : Wrzesień 25, 2008, 19:13:32 »

Moim zdaniem, jeśli nie zamierzasz oddać mieczyków, to absolutnie nic więcej nie powinieneś dokupować.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #92 : Wrzesień 26, 2008, 08:35:27 »

4. to jaskieś mikrozorium, nie sadzi się go w podłożu tylk9o przywiązuje do korzenia albo kamienia z korzeniami w wodzie
6. kryptokoryny mają olbrzymi system korzeniowy

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #93 : Październik 17, 2008, 19:43:18 »

Aktualnie po jakichs 3 tygodniach akwarium wyglada tak:

http://img147.imageshack.us/my.php?image=99524683ci4.jpg

http://img147.imageshack.us/my.php?image=54929534od3.jpg

Obsada nieco sie zmienila i teraz buja sie po tej willi:

Bojownik x 1+2
Mieczyki x 2
Pielegniczki boliwijskie x2
Kirysek spizowy x1
Zbrojnik nieb x1

W sumie 9 cudnych rybek;) temp ok 27-28 C
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #94 : Październik 17, 2008, 20:13:58 »

wolę nie myśleć co będzie jak pielęgniczki albo bojowniki zechcą mieć tarło...  Undecided

na twoim miejscu zrobiłabym albo "małą Amerykę" - czyli pielęgniczki, kilka otosków i kilka neonków/zwinników itp., albo "małą Azję" - czyli bojownik, krewetki i razborki (np espei - są mniejsze od klinowych)
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #95 : Październik 17, 2008, 20:20:59 »

Obawiam sie ze takie male razborki bylyby przegonione przez tego ogiera bojownika;) bo tak sredniio goni inne rybki godzine dziennie hehe ale im to nie przeszkadza skoro reszta dnia go nie unikają;)  nie chcialbym rezygnowac z zadnego z tych gatunkow - bo oba wioda ciekawe zycie, a obserwowac je moge godzinami - te ich poczynania, podchody, zdobywanie terenu i przeganianie sie;)
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #96 : Październik 17, 2008, 20:23:32 »

Bojownik jest prześliczny, chciałabym takiego mieć Smiley

Ogólnie akwarium mi się podoba, chociaż wolałabym korzenie zamiast kamieni.

Chyba ryb jest trochę za dużo na ten litraż

P.S. U mnie już drugi bojownik mieszka z razborami espei i żaden im krzywdy nie zrobił, one są bardzo szybkie i zwrotne.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #97 : Październik 17, 2008, 20:30:12 »

matka siedzi z tyłu - tylko dwa razy u nas widzialem takie zolte bojki - przyjedz jak bedzie kolejna okazja do kupna;)
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Październik 17, 2008, 20:30:40 »

Troche malo podloza . Jezeli parametry jak z pierwszego wpisu ,to kiepsko . Ten bialy zwir razi oczy -kwestia gustu . Malo roslin . Podaj najnowsze parametry . Ogolnie :spoko .
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #99 : Październik 17, 2008, 20:36:43 »

Parametry sie raczej nie zmienily - dorwalem paski do pomiaru pH ale nie wiem czy im wierzyc bo wskazuja jakies 6,5 a mysle ze powinno byc wyzsze.... twardosci sie nie zmienily, temp staram sie utrzymywac wyzsza okolo 28 C

Zwir razi - ale tutaj jest kwestia fotografi - naswietlenie i odbijanie swiatla - kontrast z czarnym - i na zdjeciu wychodzi jakby naswietlony, normalnie jest poprostu bialy - ale mysle czy nie zastapic calosci czarnym. Roslin moze nie duzo - al enie mam pomyslu jakie i w ktore miejsce moglbym tam upchnac zeby bylo ladnie - a typowego gąszczu tez nie chce robic
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #100 : Październik 18, 2008, 12:58:36 »

Jak dla mnie żadna z ryb w twojej obsadzie nie nadaje się do 30l, oprócz bojownika (bez samic !)
jak sądze i tak jej nie zmienisz więc no coment ...
a aranż .... hmm... kulawy ...
2/10

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #101 : Październik 18, 2008, 16:29:03 »

Te akwarium nie wygląda na 30L wygląda na dużo więcej... Ale fajne  Good !

250L słodkie
540L + 112L morskie
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #102 : Październik 18, 2008, 19:21:28 »

Wyglada na sporo wiecej, przynajmniej ze 3 razy wiecej:)  Wlasnie dokupilem trawnik w siatce na dno - poczekam az ladnie sie rozrosnie i zakryje syntetyczna siatke:) korzen po prawej obrocilem tak, ze jego najwyzsza czesc jest przy filtrze - widac wiecej trawy:) przy okazji zobaczylem ze wspominana przeze mnie dawno temu krewetka - zyje
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #103 : Październik 21, 2008, 14:48:56 »

http://img88.imageshack.us/my.php?image=11hx1.jpg - taki wyglad jest aktualny, aktualna obsada to:

2x pielegniczka boliwijska - jedna chowa sie po katach;/
1x bojownik
2x mieczyk
1x zbrojnik nieb
1x kirysek spiż

I tak sie zastanawiam - ryby przydenne pochowane, mieczyki owszem - plywaja, bojownik tez, ale sporo pustej przestrzeni ciagle jest, pielegnica jedna schowana, druga aktywna....

Co z rybek moglbym tu dorzucic, zby bylo żywiej i kolorowiej??
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #104 : Październik 21, 2008, 14:54:59 »

Wymień może kiryska spiżowego na 4-5 kirysków panda. Kiryski to rybki stadne.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
  Drukuj  

Skocz do: