Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « artur.93... Akwa 12L ( moje pierwsze)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: artur.93... Akwa 12L ( moje pierwsze)  (Przeczytany 4114 razy)
artur.93
Nowy
*

« : Wrzesień 09, 2008, 20:50:14 »

Siemka...
Już od jakiegoś miesiąca mam akwarium... ma ono 12L a wymiary to 330x160x230mm

oto one :

Sprzęt:

-Filtr Atman do 30L z napowietrzaczem o przepływie 100L/h

Grzałki nie potrzeba bo temperatura jest cały czas w granicach 22-25oC
Oświetlenie:

-Zwykła lampa biurkowa ( daje dosyć mocne światło)

Rośliny:

- Dużo Moczarki Argentyńskiej

Żwirek- niestety nic nie pisało na opakowaniach prócz "żwirek akwarystyczny" ale przypuszczam że ten biały to marmur a czarny to nie wiem ale na pewno nie bazalt

Dekoracje:

-jeden duży łupek położona pochyło

-grota zrobiona z 6 łupków

-1 czarny kamień z tyłu akwa z czerwonymi przebarwieniami
-1 kremowy kamień podtrzymujący kokos

Tło: Zwykła czarna tektura

Zwierzaki:

-5 karlików szponiastych (przynajmniej tak przypuszczam że to te)

-6 gupików pawie oczko
-1 neon innesa (reszta została przypadkowo zabita przez moją małą siostre która wrzuciła kamień do akwa który wyrzucił reszte neonów z wody i dostały jakiś obrażeń... były wtedy bardzo malutkie... miały jakieś 5mm)

-2 kiryski (niestety nie wiem jakie)

Od razu zaznaczam że niektóre ryby przejdą do większego zbiornika od mojego brata gdy go kupi ( będzie miał jakieś 160L)

A tu reszta fotek mojego akwa:

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 20:54:54 wysłane przez artur.93 » Zapisane
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2008, 20:57:45 »

akwa całkiem całkiem...te kiryski to kiryski pstre Wink ale to ryba stadna wiec jak je przeniesiesz do większego akwa to będziesz musiał ze 3 dokupić Wink troche małe akwa jak na taką obsadę ale jak masz zamiar je przenieść to ok  Good !

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2008, 21:01:35 »

Jaka jest docelowa obsada?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
artur.93
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2008, 21:04:07 »

Aha dzięki... n o właśnie zastanawiałem się nad pstrymi ale coś mi nie pasowało ale już nie pamiętam co... jak je włoże do tej 160 to dokupię jakieś 5 xD
Jaka jest docelowa obsada?
5 żabek xD
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2008, 18:46:27 »

Kolejny przykład, że małe też piękne Smiley  Good !
 ile ta żarówka w lampce ma wat?

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
artur.93
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2008, 08:27:28 »

heh xD

A lampa ma 20 Wat xD ( niektórzy mówią że to za dużo jak na moje akwa ale to światło bardzo się rozchodzi... Jak dla mnie jest na prawdę wystarczająca jak na moje akwa xD
michaelx
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2008, 15:59:54 »

Ech ilez to się namęczylem z małym zbiornikiem, nieźle to wygląda u ciebie.
pozdrawiam
freex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2008, 16:23:40 »

ładne akwarium

Tigerek
Zainteresowany
**

Jedne z najsłodszych na świecie ...

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2008, 16:33:04 »

Akwarium bardzo ładne. Ciut przerybione , ale jak przeniesiesz niektóre to będzie ok  Good !

Tyle pytań a tak mało czasu ...
artur.93
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2008, 18:48:44 »

Dzięki xD
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2008, 21:42:48 »

heh xD
A lampa ma 20 Wat xD ( niektórzy mówią że to za dużo jak na moje akwa ale to światło bardzo się rozchodzi... Jak dla mnie jest na prawdę wystarczająca jak na moje akwa xD
w teori powinno być to okolo 6w ale pewnie mniej lumenow itd. Jeśli zaczną Ci wchodzić zielone glony to lepiej zmnień na mniejszą...

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 12, 2008, 07:46:14 »

heh xD
w teori powinno być to okolo 6w ale pewnie mniej lumenow itd. Jeśli zaczną Ci wchodzić zielone glony to lepiej zmnień na mniejszą...

W teorii teoretyczne minimum dla roślinek to 0,5W/l a patrząc po akwariach jakie się ludzie mają często tego progu nie osiągają właśnie z powodu wymienionych przez Ciebie glonów, faktycznie Artur tego światła ma za dużo bo licząc wychodzi ok 1,6W/l co jest ogromnie niewyobrażalnie dużo, ALE! światło jest to zwykła lampka biurkowa, jest umieszczona nad akwarium co powoduje że można powiedzieć 40-60% światła rozchodzi się poza akwarium, akwarium jest jeszcze przykryte szybką co jak wszyscy wiemy też w pewnym stopniu hamuje drogę światłu. Więc tak jak mówię teoretycznie na tę jedną moczarkę powinien mieć o 0,3-0,4W/l (tym bardziej że moczarka nie potrzebuje solarium) ale praktycznie na razie jest dobrze Smiley. Dużo osób nawet posiadając w swoim akwarium sporą ilość roślin i dozując CO2 ma 0,48W/l a jak wiemy w takim wypadku teoria nawet zaleca 0,7W/l także teoria teorią a praktyka zawsze co innego pokaże pozwolę sobie tutaj zacytować Emi z prywatnej rozmowy o roślinkach (może nie na temat ale kontekst ten sam)

"z doświadczenia wiem, ze czasem łatwe rośliny, ktpre teoretycznie powinny u nas rosnąć nie chcą rosnąć a te uznawane za trudne plenią się jak chwasty"
Akwarium chodzi jakiś miesiąc jak nie dłużej i na razie (odpukać) nie ma żadnych problemów z glonami (może to też częściowo zasługa TetraBalance)

A właśnie skąd to wiem? Artur to mój brat i mieszka pokój obok  Grin Grin
No i to by było na tyle;D papa

artur.93
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 12, 2008, 11:43:27 »

Dzięki bracie xD
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: