Jacky X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 11, 2008, 19:24:11 » |
|
Filt wydajny-24h.Rośliny na korzeniu.rednio duzo.Zamierzam dokupic jakąś trawę.
Ryby wpuściłem po 3 godzinach. Dziecko nie zrozumie,że ma akwarium a ryby za tydzień.
PS. Kupiłem coś przeciw pierwotniakom.Pokarm stop na dwa dni.Potem bakterie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #31 : Październik 11, 2008, 19:50:09 » |
|
Ryby wpuściłem po 3 godzinach. Dziecko nie zrozumie,że ma akwarium a ryby za tydzień.
Rolą rodzica jest dziecko uczyć i wychowywać, a nie spełniać wszystkie jego zachcianki.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #32 : Październik 11, 2008, 19:52:02 » |
|
Po 3h?No...to poszalałeś. Bakterie daj jak najszybciej bo to one są teraz najważniejsze. Akwarium nie powinno czekać tydzień ale minimum 2:-) Koniecznie rób podmianki,żeby się pozbyć No3. Zrób testy na poziom No2 i No3.Koniecznie Przynajmneij będziesz wiedział czy masz już za sobą "szczyt azotowy"czy jeszcze nie, Przez kilka najbliższych dni nie karm ryb.Nic się im nie stanie. Jeśli już m usisz to odrobinkę, na czubeczek palca raz dziennie. Koniecznie dosadź też szybkorosnące rośliny (będą pochłaniać no3) Do niestabilnego zbiornika nie lałabym "czegoś przeciwko pierwotniakom". Jakie wkłady masz w filtrze?
ps. ja też mam w domu małe dziecko (siostrę pięcioletnią) i byłam w stanie jej wytłumaczyć,że nie możemy kupić jej do akwarium jakie chce mama (ok 20l) takiej dużej welonki. Stanęło na tym,że mała sama z akwarium zrezygnowała póki co. Razem oglądamy ksiażki akwarystyczne a ona pyta mnie "co potrzebuje ta rybka" a "co tamta" i "jakie duże to akwarium musiałoby być". Tak więc da się wytłumaczyć.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2008, 20:11:58 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #33 : Październik 11, 2008, 21:18:30 » |
|
Zrestartowalem swoje akwarium 70L i po kilku dniach zauwazylem, ze woda zaczyna metniec. Co dziwniejsze, metna robila sie najbardziej wieczorem. Rano byla juz praktycznie krystalicznie czysta. Wydaje mi sie, ze to moga byc pierwotniaki ale moze sie myle? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #34 : Październik 11, 2008, 21:38:24 » |
|
Nie mylisz się. Wieczorem bo po calym dniu świecenia a rano czystrza bo po nocy ciemności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #35 : Październik 11, 2008, 21:40:38 » |
|
Czyli pierwotniaki lubia swiatlo, tak? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #36 : Październik 12, 2008, 14:59:09 » |
|
Rolą rodzica jest dziecko uczyć i wychowywać, a nie spełniać wszystkie jego zachcianki. Jego matka tez tak mówi. Ale ojcowie mają inne zdanie na temat synów  A do akwarium: 1)testy niedługo zrobię i dosadzę roślin. Na tych zauważyłem ,że pojawiły się jakieś ... kłaki  2)Wkłady w filtrze to gabka i nasypany węgiel aktywny.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 15:04:36 wysłane przez Jacky X »
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #37 : Październik 12, 2008, 20:38:17 » |
|
Pozbądź się węgla aktywnego. Wyjaławia tylko akwarium Węggiel stosuje się wtedy gdy chcesz się pozbyć z wody nadmiaru subsancji chemicznych np,po leczeniu ryb. I tak tam nie masz bakterii nitryfikacyjnych za dużo. Dolej bakterii nitryfikacyjnych. Dobrze rozwijają się na wkłądzie ceramicznym Wiesz... jeśli za niedługo to za jakieś 2tyg to może być "po ptokach już":-) Rób podmianki,usuniesz chociaż No3 zielone te kłaki? jak długo świecisz w akwarium? Edit: do poczytaniahttp://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16615.30;topicseen
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 20:46:59 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
Jacky X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #38 : Październik 12, 2008, 20:48:14 » |
|
1) Święcę w akwarium tak jak żyję. Od 7 rano do 22.00-23.00 2)Te kłaki na roślinach mają kolor szarawy i brązowawy.
Jutro zamierzam iść do sklepu zoo bo ryba też stworzenie Boże i choć nie mówi to jestem zdania,że powinna mieć odpowiednie warunki. Plan reaktywacji : 1) Wkład ceramiczny 2)Rosliny 3)Testy NO 4)Więcej bakterii nitro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #39 : Październik 12, 2008, 22:40:02 » |
|
Jak dla mnie świecisz stanowczo za długo -prez większą część doby. To nitkowate to glony (prawdopodobnie okrzemki) - jeśli będziesz tak intensywnie świecil jeszcze Ci się rozrosną. To normalne w dojrzewających akwariach. Okrzemki powstają w wyniku niedostatecznego oświetlenia Zmniejsz świecenie do 8h dzienniie. Odpowiednie (odpowiednio mocne oświetlenie - ok 0,4-0,5 W/l <przyczym 0,5 jest książkowe, odpowiada większośći roślin>) nie oznacza długie świecenie;) Tutaj link,poszukaj sobie "okrzemki" w wyszukiarce http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6056.msg47092#msg47092W sklepach budowlanych można czasem kupić takie "przełączniki automatyczne" które będą zapalać i gasić światł oza Ciebie. Nie podawaj nawozów do roślin (jeśli podajesz)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 22:48:42 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #40 : Październik 13, 2008, 14:40:38 » |
|
2)Te kłaki na roślinach mają kolor szarawy i brązowawy.
. To nitkowate to glony (prawdopodobnie okrzemki)
Glony o których pisze JackyX to są KRASNOROSTY! Nitki to co innego a okrzemki zupełnie co innego Atria. Jackyx plany masz dobre ale dodaj do tego skrócenie czasu świecenia i podmiany co drugi dzień z odmulaniem ,b. oszczędne karmienie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #41 : Październik 13, 2008, 15:42:59 » |
|
1) Rośliny posadzone,wkład ceramiczny. 2) Azotany .... niskie. NO3 - 10, NO2-0. Chyba,że źle zmierzyłem ale to raczej było proste. 3)Zauważyłem,że akwarium jest bardziej klarowne rano. 4)Karmienie obnizone,naświetlanie osłabione. 5)Filtr wyczyszczony.Byłem zaskoczony ile błota z niego wyciagnąłem po 2 tygodniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #42 : Październik 15, 2008, 08:45:18 » |
|
I dalej woda jak jest mało przejrzysta tak jest.Taka lekko biaława.Podłoże mam wypłukane,nie wiem o co chodzi.Ale rybki nie zdychają i olewam. Może z czasem się wyklaruje,cały czas dolewam bakterii i zamierzam robic podmianki 10L/tyg.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #43 : Październik 15, 2008, 08:47:08 » |
|
Cierpliwości. Zmętnienie minie po jakimś czasie jak akwarium się ustabilizuje ale pamiętaj aby nie przekarmiać ryb. To najczęstszy powód powstawania i krasnorostów i zakwitu. Czasem trwa to 2 dni, czasem 2 tygodnie ale w końcu jest ok.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 08:48:41 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Gworas1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #44 : Październik 16, 2008, 08:01:22 » |
|
Hej!!! Mam podobny problem do tych opisywanych. zmienilem wystoj akwa ok 2 tyg temu,podłoże gruboziarnisty żwir 2 korzenie pare kamieni i pare roślin, filtr fluval 105 wkłady węglowe i ceramiczne. Aha litrów 100. A woda jakby miała humory raz mętna ze sie patrzec nie chce a niekiedy w miarę czysta. Mam pytanie czy rośliny mają na to wpływ??? niestety nie znam nazw. Były przycinane może puszczają jakies soki    Prosze o pomoc co mam zrobic zeby byl krysztal?  kolega ma ten sam filtr i u niego daje rade.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|