Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda!  (Przeczytany 21929 razy)
mateusz705
Nowy
*

« : Wrzesień 05, 2008, 19:38:20 »

Witam wszystkich!Czy ktoś mógłby mi udzielic odpowiedzi:mam nowe akwarium 120 litrów,wszystko zrobiłem jak należy(tzn. tak mi się wydaje) a jednak z dnia na dzień woda jest coraz gorsza(mętna) dobrze że co tydzień wymieniane 20% tak to by ryb już widac nie było :(Co mam zrobic,proszę o jakieś porady dotyczące tego problemu.Mam urządzic je od nowa z tymi wszystkimi czynnościami?Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich miłośników rybek Smiley
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2008, 20:16:50 »

Miałam podobny problem jakis czas temu. Tylko w moim wypadku wode mecił jeden z pokarmow od kiedy przestałam go używac problem zniknął. Moze na poczatku rowniez poszukaj jakiejs błachej przyczyny. Wyczysc filt itd. Byc moze restert akwa nie jest potrzebny.
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2008, 22:20:48 »

Skoro zrobiłeś wszystko dobrze i twoje akwarium jeszcze nie dojrzało(tak sądzę z wypowiedzi "mam nowe akwarium"), to ta mętność powinna zniknąć po kilku dniach, więc nie zaśmiecaj forum takimi rzeczami  Tongue(że tak się zabawię w moderatora Wink)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2008, 23:31:54 »

Czy to akwarium wogole dojrzewalo? Jedna z najczestszych przyczyn metnienia wody jest zbyt duza obsada i za wczesnie wpuszczone ryby... Roll Eyes

Michji, wez sobie na wstrzymanie... Angry Kolega sie grzecznie pyta i nalezy mu odpowiedziec, od tego jest wlasnie to forum! Undecided
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 23:34:11 wysłane przez Mechanic » Zapisane
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2008, 23:37:14 »

Witam! Ja również mam problem z przejrzystością wody. Dzisiaj zamieniłem podłoże na drobny piasek kwarcowy (taki jak nad morzem) wymieszany pół na pół z drobnym żwirem kwarcowym. Przy okazji była podmianka wody. Podłoże jest nowe, ze starego nic nie zostało. Każdą torebkę płukałem ok 4 razy, jednak mimo wszystko woda jest mętna. Filtr (hailea BT-400) wypchałem watą perlowaną, w koszyczku zaś jest świeży węgiel aktywny. Od całej operacji minęło ok 5 godzin, jednak przejrzystość wody polepszyła się nieznacznie, pomimo iż wymieniłem już raz watę na nową. Pomóżcie proszę! Czy dalsze stosowanie takiej konfiguracji ma sens (+ podmianki waty) czy zmienić główne medium filtracyjne na inne (jakie?)

Pozdrawiam  Wink

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2008, 23:46:54 »

Polecam zamiast waty wklad ceramiczny. Temu zbiornikowi potrzeba teraz rozwoju flory bakteryjnej, ktora doprowadzi wode do czystosci. A bakterie oczyszczajace najlepiej rozwijaja sie w ceramicznych pierscieniach (np. Sera Siporax). Wegiel moim zdaniem jest niepotrzebny - nie ma chyba w twojej wodzie toksyn, ktore mialby usuwac? Wink
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2008, 00:03:34 »

Węgiel profilaktycznie po ospie. A pierścienie ceramiczne dojrzewają zalane nitriveciem Wink Zobaczę rano jak będzie, bo wydaje mi się że z godziny na godzinę jest coraz lepiej Smiley

Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2008, 07:24:11 »

Też piaskiem kwarcowym sypnełem i dwa - trzy dni czekałem, aż sie woda klarowna zrobi. A płukałem wcześniej, płukałem, aż mie się palce pomarszczyły a paseczek był taki czyściutki.... A i tak zmętniała. Teraz jest OK

Akwarium ogólne 240l
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2008, 21:14:29 »

A pierścienie ceramiczne dojrzewają zalane nitriveciem Wink

Bakterie zawarte w Sera Nitrivec potrzebuja tlenu by sie rozwijac i uwazam, ze miejsce, w ktorym je "hodujesz" powinno byc dodatkowo napowietrzane. papa
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2008, 21:49:36 »

Dojrzewały w szklance z dodatkiem wody z akwarium i zalane nitriveciem... Tak mi poradziła kobita w sklepie Smiley

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2008, 22:11:26 »

Dojrzewały w szklance z dodatkiem wody z akwarium i zalane nitriveciem... Tak mi poradziła kobita w sklepie Smiley

Rzadko korzystam z rad sprzedawcow, najczesciej sa bledne. Ok, zrobisz jak chcesz ale lepiej rozwijalyby sie w natlenionej wodzie. Undecided
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 22, 2008, 21:38:32 »

No akurat to jest akwarystka pracująca w sklepie sieci zoo-centrum Wink Ale fakt, w tych małych budach to nawet czasami nie wiedzą co sprzedają.

IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2008, 12:29:11 »

No akurat to jest akwarystka pracująca w sklepie sieci zoo-centrum Wink Ale fakt, w tych małych budach to nawet czasami nie wiedzą co sprzedają.
To chyba nie ma znaczenia... w zoo-centrum też pracują osoby co nie mają pojęcia o akwarystyce. Przykład: Zoo-centrum w Łodzi. Pan usilnie starał się wmówić nam, że otoski, które chcieliśmy kupić to kosiarki (bo otosków nie dostali tylko kosiarki). Radzę takie rady sprzedawców konsultować z doświadczonymi akwarystami Wink

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 24, 2008, 19:03:31 »

Podobnie było ze mną...
wczoraj kłóciłam się sprzedawczynią w zoologiku
próbowała mi wmówić że proporczykowiec sheela którego chciałam kupić to jakiś szczupieńczyk Roll Eyes
http://republika.pl/blog_jm_1242587/2552376/tr/proporczykowiec_scheela.jpg
nawet w nazwie linku jest nazwa a ona się kłóci Roll Eyes
ale zapłaciłam o 2 zł mniej więc nie narzekam Grin
ale możesz trafić na gorszą sytuację i
np.ryba którą sprzedawczyni ci sprzeda jako spokojną i malutką,
urośnie olbrzymia i zje ci połowę obsady  Tongue
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 19:28:31 wysłane przez lauri24 » Zapisane

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2008, 19:17:54 »

Lauri . Czy moglabys napisac pierwsze zdanie jeszcze raz ? Ale po polskiemu . Good !
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: