mateusz705
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 05, 2008, 19:38:20 » |
|
Witam wszystkich!Czy ktoś mógłby mi udzielic odpowiedzi:mam nowe akwarium 120 litrów,wszystko zrobiłem jak należy(tzn. tak mi się wydaje) a jednak z dnia na dzień woda jest coraz gorsza(mętna) dobrze że co tydzień wymieniane 20% tak to by ryb już widac nie było :(Co mam zrobic,proszę o jakieś porady dotyczące tego problemu.Mam urządzic je od nowa z tymi wszystkimi czynnościami?Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich miłośników rybek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
początkująca20
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2008, 20:16:50 » |
|
Miałam podobny problem jakis czas temu. Tylko w moim wypadku wode mecił jeden z pokarmow od kiedy przestałam go używac problem zniknął. Moze na poczatku rowniez poszukaj jakiejs błachej przyczyny. Wyczysc filt itd. Byc moze restert akwa nie jest potrzebny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2008, 22:20:48 » |
|
Skoro zrobiłeś wszystko dobrze i twoje akwarium jeszcze nie dojrzało(tak sądzę z wypowiedzi "mam nowe akwarium"), to ta mętność powinna zniknąć po kilku dniach, więc nie zaśmiecaj forum takimi rzeczami  (że tak się zabawię w moderatora  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2008, 23:31:54 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 23:34:11 wysłane przez Mechanic »
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2008, 23:37:14 » |
|
Witam! Ja również mam problem z przejrzystością wody. Dzisiaj zamieniłem podłoże na drobny piasek kwarcowy (taki jak nad morzem) wymieszany pół na pół z drobnym żwirem kwarcowym. Przy okazji była podmianka wody. Podłoże jest nowe, ze starego nic nie zostało. Każdą torebkę płukałem ok 4 razy, jednak mimo wszystko woda jest mętna. Filtr (hailea BT-400) wypchałem watą perlowaną, w koszyczku zaś jest świeży węgiel aktywny. Od całej operacji minęło ok 5 godzin, jednak przejrzystość wody polepszyła się nieznacznie, pomimo iż wymieniłem już raz watę na nową. Pomóżcie proszę! Czy dalsze stosowanie takiej konfiguracji ma sens (+ podmianki waty) czy zmienić główne medium filtracyjne na inne (jakie?) Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2008, 23:46:54 » |
|
Polecam zamiast waty wklad ceramiczny. Temu zbiornikowi potrzeba teraz rozwoju flory bakteryjnej, ktora doprowadzi wode do czystosci. A bakterie oczyszczajace najlepiej rozwijaja sie w ceramicznych pierscieniach (np. Sera Siporax). Wegiel moim zdaniem jest niepotrzebny - nie ma chyba w twojej wodzie toksyn, ktore mialby usuwac? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2008, 00:03:34 » |
|
Węgiel profilaktycznie po ospie. A pierścienie ceramiczne dojrzewają zalane nitriveciem  Zobaczę rano jak będzie, bo wydaje mi się że z godziny na godzinę jest coraz lepiej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2008, 07:24:11 » |
|
Też piaskiem kwarcowym sypnełem i dwa - trzy dni czekałem, aż sie woda klarowna zrobi. A płukałem wcześniej, płukałem, aż mie się palce pomarszczyły a paseczek był taki czyściutki.... A i tak zmętniała. Teraz jest OK
|
|
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2008, 21:14:29 » |
|
A pierścienie ceramiczne dojrzewają zalane nitriveciem  Bakterie zawarte w Sera Nitrivec potrzebuja tlenu by sie rozwijac i uwazam, ze miejsce, w ktorym je "hodujesz" powinno byc dodatkowo napowietrzane. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2008, 21:49:36 » |
|
Dojrzewały w szklance z dodatkiem wody z akwarium i zalane nitriveciem... Tak mi poradziła kobita w sklepie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2008, 22:11:26 » |
|
Dojrzewały w szklance z dodatkiem wody z akwarium i zalane nitriveciem... Tak mi poradziła kobita w sklepie  Rzadko korzystam z rad sprzedawcow, najczesciej sa bledne. Ok, zrobisz jak chcesz ale lepiej rozwijalyby sie w natlenionej wodzie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 22, 2008, 21:38:32 » |
|
No akurat to jest akwarystka pracująca w sklepie sieci zoo-centrum  Ale fakt, w tych małych budach to nawet czasami nie wiedzą co sprzedają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IzzY
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2008, 12:29:11 » |
|
No akurat to jest akwarystka pracująca w sklepie sieci zoo-centrum  Ale fakt, w tych małych budach to nawet czasami nie wiedzą co sprzedają. To chyba nie ma znaczenia... w zoo-centrum też pracują osoby co nie mają pojęcia o akwarystyce. Przykład: Zoo-centrum w Łodzi. Pan usilnie starał się wmówić nam, że otoski, które chcieliśmy kupić to kosiarki (bo otosków nie dostali tylko kosiarki). Radzę takie rady sprzedawców konsultować z doświadczonymi akwarystami 
|
|
|
|
|
|
Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 24, 2008, 19:03:31 » |
|
Podobnie było ze mną... wczoraj kłóciłam się sprzedawczynią w zoologiku próbowała mi wmówić że proporczykowiec sheela którego chciałam kupić to jakiś szczupieńczyk http://republika.pl/blog_jm_1242587/2552376/tr/proporczykowiec_scheela.jpgnawet w nazwie linku jest nazwa a ona się kłóci  ale zapłaciłam o 2 zł mniej więc nie narzekam  ale możesz trafić na gorszą sytuację i np.ryba którą sprzedawczyni ci sprzeda jako spokojną i malutką, urośnie olbrzymia i zje ci połowę obsady 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 19:28:31 wysłane przez lauri24 »
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2008, 19:17:54 » |
|
Lauri . Czy moglabys napisac pierwsze zdanie jeszcze raz ? Ale po polskiemu . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|