Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Azaichi 112 litrów - ogólny  (Przeczytany 5181 razy)
Azaichi
Zainteresowany
**

« : Sierpień 31, 2008, 19:12:17 »

Witam wsyzstkich:)nareszcie mogę sie pochwalić moim wymarzonym akwa...lecz to co narazie zobaczycie to przedsmak tego co tak naprawde bede mial;D

Akwarium zostało zalane dnia 4 sierpnia:)w podlozu sa 4 warstwy...:
najwiecejz  tylu piasek nawozacy specjalny dla roslin. pozniej wieksze kamyszki bialo czarne(mieszanka), jeszce drobniejsze kamyszki...Tongue...i żwirek:). Wszystko przed wlozeniem do akwarium bylo wielokrotnie plukane i dokladnie rozporwadzane po akwarium. A oto zdjecie moich pierwszych kroków:)
A tak juz po zasadzeniu"pierwszych" roślin:)

Rosliny
i tutaj bardzo przepraszam...ale nie jestem pewien do końca jakie to roslinki;/Mam nadzieje, ze ktoś mi pomoże. A w sklepach...to wogóle nazw nie było:P. Masakra;p.

Moczarka Kanadyjska
Kabomba
Orzech
Trawa:P

Filtracja-Filtr wewnętrzny HAILEA HL-BT700
Grzałka-WEIPRO 100W
Oświetlenie-wx 18W---12-13 h dziennie.

Obsada(obecna):
1x-Zbrojnik (Huh)

moze moglby mi ktos pomoc jego zydentyfikowac?Cheesy..z gory thx:)
5x-zbrojnik niebieski...dostalem...ale cos czuje, ze bede musial sie ich pozbyc..przeciez to za maly baniak;/...one sa male narazie...maja 4-5 cm. Zdjeica nie zrobilem:P...bo akurat wszystkie sie pochowaly:)
6x-molinezja...chcialbym sobie te 2 żółte zostawic a reszty sie pozbyc...wydam komus albo oddam do sklepu akwarystycznego.

3x-Kirysek Spiżowy

7x-neon inessa

Narazie to wszystko...Lecz planuje... 20 neon inessa,1-2 pary zbrojnikow(nie wiem czy niebieskich), 15 danio(pregowane albo teczowe) 1samiec i 1-2 samiczki pretnika karlowatego i jakies 6 otoskow. Taka obsada powinna byc idealna:D. Tutaj mam jeszcze obecne zdjecie mojego baniaka:)Dzisiaj jedno zdjecie ale jutro postaram sie zrobic bardziej szczegolowe...Podkreslam, ze chce kupic wiecej roslinek lecz moj stan finansowy na to mi nie pozwala...A jutro kurcze do szkoly...;/:P:P.

Jestem przygotowany na krytyke:D..poprawiajcie nowicjusza...wlasnie po to piszę ten wątek:)Smiley

IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 19:52:50 »

Chociaż zbiornik jeszcze w powijakach to już zaczyna mi się podobać i ciekawie się zapowiada  Good ! oby tak dalej i tylko powodzenia życzyć.
Jeśli chodzi o zbrojnika to chociaż zdjęcie nie jest zbyt wyraźne to obstawiałabym:
a) Zbrojnika lamparciego (jeśli to on to będzie za mały do tego akwa. Rośnie do 35 cm)
b) Zbrojnika Eigenmanna (rośnie do ok 13 cm).

Czemu chcesz pozbyć się reszty Molinezji?? To fajne rybki. Btw. żółte są bardzo ładne Smiley
aaa i jeszcze jedno. Ile masz tych świetlówek 18w? Jeśli masz tam kabombe to musisz mieć dużo światła czyli np. 3 świetlówki
 papa

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2008, 20:10:04 »

Jakies tło by sie przydalo Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2008, 20:56:47 »

Mógłbym poprosić o nazwę łacińską? Pierwszy raz się spotykam z tym zbrojnikiem i z ciekawości chciałbym go obejrzeć.
IMHO to jest pewnie Gibbicepis (Lamparci) bo chyba częściej jest widywany w handlu niż ten drugi gatunek, zresztą wygląda jak Gibbiceps Smiley Dostrzec na nim można jakiś biały (bakteryjny pewnie) nalot, powinna pomóc kąpiel w Baktopurze, akryflawinie bądź MFC.

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2008, 20:59:32 »

Za malo roslin . Przy tym zarybieniu powinienes obsadzic zbiornik w ok 70-ciu procentach z czego 50-at to gatunki szybkorosnace .
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2008, 21:24:34 »

Mógłbym poprosić o nazwę łacińską? Pierwszy raz się spotykam z tym zbrojnikiem i z ciekawości chciałbym go obejrzeć.
Oczywiście. Hemiloricaria eigenmanni.
IMHO to jest pewnie Gibbicepis (Lamparci) bo chyba częściej jest widywany w handlu niż ten drugi gatunek, zresztą wygląda jak Gibbiceps Smiley
Też mi się tak wydaje jednak nie byłam na 100% pewna. Btw. końcówka -is w Nominativie sing. nie istnieje Wink

Cytat: owlman
Za malo roslin . Przy tym zarybieniu powinienes obsadzic zbiornik w ok 70-ciu procentach z czego 50-at to gatunki szybkorosnace .
Trzeba czytać a nie tylko oglądać Wink  Azaichi napisał, że jak będzie kasa będą też rośliny Smiley

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2008, 21:29:07 »

Izzy .Daruj sobie zlosliwosci blondynki. Najpierw sie zaroslinia potem zarybia . A moze sie myle....? papa
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2008, 21:36:03 »

Izzy .Daruj sobie zlosliwosci blondynki. Najpierw sie zaroslinia potem zarybia . A moze sie myle....? papa
Daruj sobie osobiste uwagi bo to nie jest na to miejsce. Masz rację... ale pewne rośliny już są. Jeśli ryby też to i tak już tego nie zmienisz. Trzeba teraz czekać i już...

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2008, 21:49:26 »

Czekac ..? Do sniecia ryb ..? Tu trzeba dzialac .Przeczytaj uwaznie o obsadzie. Ciekaw jestem parametrow .Gosciu ,jak sam pisze ;przygotowany na krytyke .-samobojca.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2008, 22:18:07 »

Matko... Az strach tu swoje akwaria przedstawiac. Shocked Moim zdaniem zbiornik z biegiem czasu stanie sie pieknym kawalkiem przyrody. Polecam zastosowanie ciemnego tla. W ta pokrywe raczej wiecej swiatla nie wsadzisz. A szkoda, bo by sie przydalo tak 50-60W... Undecided
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 31, 2008, 22:24:43 »

Czekac ..? Do sniecia ryb ..? Tu trzeba dzialac .Przeczytaj uwaznie o obsadzie. Ciekaw jestem parametrow .Gosciu ,jak sam pisze ;przygotowany na krytyke .-samobojca.

Sam przeczytaj dokładnie. Te ryby nie są na tyle duże żeby tak strasznie brudzić a same rośliny mimo wszystko są i one też się rozrastają. Zwyczajnie dramatyzujesz. Mnie podoba się podejście Azaichiego. Sam wie, że roślin jest zbyt mało i jak to podkreślił będzie więcej. I napewno oczekuje krytyki... konstruktywnej krytyki...

Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2008, 11:48:38 »

uhh no niestety pokrywa jest juz zrobiona specjalnie na 2 swietlowki...;/. A tło...myśle, ze nie będe go potrzebował:D...roslinki mi sie porozrastaja..dokupie...dostane...Tongue...i bedzie git a te wspaniale kolorki neonow inessa beda wspaniale sie prezentowaly:)mam tylko 2 zolte molinezje a te 4 sa takie sraczkowate:P...pozdrawiam i dzieki za niektorych ocene:)

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 01, 2008, 13:55:56 »

A ja uważam, że akwarium zapowiada się bardzo dobrze. Sama, jako niedoświadczona (i nadal taka jestem) zaczynałam z bardzo małą ilością roślin, sądząc, że tak jest dobrze. Aktualnie, opierając się na wskazówkach forumowiczów poprawiam swój błąd i zrezygnowałam z wcześniejszej wizji (mnie to wyszło chyba na dobre). Azaichi, słuchaj dawanych Ci rad, one na pewno się przydadzą Smiley Moim zdaniem, Twoja aranżacja zapowiada się bardzo dobrze.(co do Twojego składu rybek nie wypowiadam się, bo sama w tym względzie w przypadku swojego akwarium w pełni zaufałam forumowiczom i myślę, że to zaufanie procentuje  Cheesy )

375 litrów
Kondii
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 12, 2008, 17:17:55 »

Mi sie tez naprawde podoba akwarium:) ja zaczolem z 50l XD A teraz mam 110l:) glowne Wink Zapowiada sie bardzo dobrze to akwarium, a jesli chodzi o ryby to tez ladnie Smiley ja sam na poczatku mialem 5 mieczykow i 1 glonojada to jeszcze lepiej xD

2x gurami
5xglonojadow
2x bocje wspaniale
4x kiryśniki
3x neonki innesa
3x danio różowe
5x mieczyków
a akwarium to 110l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: