Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonek - niejadek  (Przeczytany 2737 razy)
Jędrula
Zainteresowany
**

« : Sierpień 31, 2008, 01:24:45 »

Witam i pozdrawiam!

Razem z dziewczyną postanowiliśmy sprawić sobie rybki, przy czym jesteśmy kompletnymi nowicjuszami posiadającymi jedynie zlepek informacji od znajomych i sprzedawców w sklepach. Zbiornik z odzysku (28 litrów), po siostrzeńcu który się rybkami zanadto nie opiekował, ale po 3 dniach od założenia akwarium już wiem że za jakiś czas sprawię sobie co najmniej 60 l  Wink. Akwarium umyte, zastosowane środki "aqua safe" i "aqua start". Do tego filtr z napowietrzaczem "aqua szut mini", grzałkę na razie uważam za zbędną, gdyż wolframowa żarówka świecowa zapewnia temperaturę w okolicach 24 stopni.

Obsada: 3 x gupik - jeden samczyk, 2 samiczki (z czego przynajmniej jedna samica w stanie błogosławionym), 3 x żałobnica, 3 x platynka, 3 x neon + jeden glonojad w celach wykonywania "usług komunalnych" Tongue Są oczywiście i roślinki: Cacomba, Echinodrus maior i taka malutka, podobna do echidronusa.

Wszystkie rybki zadomowiły się znakomicie, każdy gatunek znalazł sobie miejscówkę (gupiki tuż pod powierzchnią wody, nad cacombą), są dosyć ruchliwe, mają apetyt, poza jednym gatunkiem...   Sad Mianowicie neonki. Co sypne trochę żarcia (jak na razie mam tylko "Ichtio - vit" z tropicala) to wszystkie rybki wpierdzielają, a neony jakby w ogóle tego żarcia nie widziały. Na łamach Waszej stronki wyczytałem, że niektóre ryby suchego pokarmu nie jedzą, aczkolwiek w opisie ryb napisane było że neony do suchego trzeba przyzwyczaić. Co robić? Kupić mrożony pokarm? Dafnie? Czy może coś jeszcze innego? Czekać aż neonki się zaaklimatyzują? A może dokupić więcej neonów? Z tego co wiem, są to rybki które najlepiej czują się w sporej ekipie, tylko czy akwarium nie jest za małe? No jak na 28 litrów 12 ryb i jeden glonojad to tak trochę ciasno się zrobi jak zaczną rosnąć. A przecież głupiczka spodziewa się potomstwa, i to licznego...  Sad

Jeśli to ma pomóc, poniżej dorzucam zdjęcie owego neona - niejadka, gdyż nie pamiętam dokładnie co ta za odmania:

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 07:01:44 »

Powodow moze byc kilka . Miedzy innymi : stres po transporcie , stres zmiana parametrow wody / wysokie ph na przyklad/, temperatury , malo roslin, wysokie No3 . Jest to neon czarny /ryba stadna/ . Napisz jakie masz parametry wody .Zapodaj zdjecie zbiornika .Moze chetniej skubnie pokarm ,jezeli ten bedzie opadal a nie z powierzchni .
MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2008, 16:00:34 »

Może to byc spowodowane że po po prostu masz za dużo rybek na taki litraż Glonojad w 28l  Shocked wybierz 1 gatunek na taki litraż aha żałobnica to rybka stadna jak neonek co najmniej  7-8 sztuk ja bym polecał stadko tylko neonków 7sztuk Wink

112l
Obsada:
-1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P)
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2008, 16:23:14 »

Ja ta daję swoim neonkom graulki Sery i zajadają  Cool
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2008, 13:34:24 »

Witam ponownie. Trochę się zmieniło w moim akwarium od ostatniego postu. A własciwie zmnieniło się akwarium. Pod starym nie było maty i je szlaken trafen ;P Teraz mamy panoramę 60 l. Dokupiłem roślinki i kilka rybek. Tak więc teraz jest tak: 4 głupiki, 3 żałobniczki, 3 platynki, 6 neonków czarnych (dzięki owlman!), 2 kiryski i jeden glonojad. Co myślicie o takiej obsadzie? Jeszcze takie pytanko: Niebawem głupiki będą mieć potomstwo. Nie chcę żeby wszystkie zostały zeżarte, bo fajnie patrzeć jak się pojawiają nowe rybki i dorastają. Co myślicie? Zainwestować w kotłownik czy wystarczą wysokie wodorosty w których młode będą się ukrywać?

Ktoś prosił o zdjęcie mojego akwa. Pozdrawiam Wink

Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 07, 2008, 13:35:35 »

Acha! Zapomniałbym. Neonki zakończyły głodówkę Smiley

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 07, 2008, 13:56:10 »

Jak długo akwa stało z sama woda?? Jest ona za małe na glonojada. Powinienes go oddac. Kiryski to ryby stadne minimum 4 powinny byc.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2008, 14:12:22 »

Co to są głupiki i co to jest kotłownik?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2008, 14:16:50 »

No woda nie odstała, ale użyłem uzdatniacza sery "aquatan" ("błyskawicznie uzdatnia wodę"). No więc chyba jest ok, co nie? A nawet jeśli nie no to już się odstała (minął tydzień) a rybki zachowują się ok. Co do glonojada to kłóciłbym się. Znalazł sobie miejsce za grzałką, komponując się z czarnym tłem i jest nieaktywny w dzień. Jest mały, ok 6 cm ma. Chyba że chodzi Ci o to, że szybko rośnie. Jaki może być maksymalnie? (jest taki ciemno szary, prawie czarny, i nie był drogi. Kosztował ok. 10 zł. Wolałbym go zatrzymać bo myślę że pomoże utrzymać czystość w akwarium.

@matka siedzi z tyłu

Skoro matka siedzi z tyłu, to dlaczego Cię nie skarci że kpisz sobie z początkujących zamiast okazać im trochę zrozumienia?

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2008, 14:22:30 »

No woda nie odstała, ale użyłem uzdatniacza sery "aquatan" ("błyskawicznie uzdatnia wodę"). No więc chyba jest ok, co nie? A nawet jeśli nie no to już się odstała (minął tydzień) a rybki zachowują się ok. Co do glonojada to kłóciłbym się. Znalazł sobie miejsce za grzałką, komponując się z czarnym tłem i jest nieaktywny w dzień. Jest mały, ok 6 cm ma. Chyba że chodzi Ci o to, że szybko rośnie. Jaki może być maksymalnie? (jest taki ciemno szary, prawie czarny, i nie był drogi. Kosztował ok. 10 zł. Wolałbym go zatrzymać bo myślę że pomoże utrzymać czystość w akwarium.

Nie jest ok. Woda powinna odstac sie minimum dwa tygodnie przy właczonym filtrze itd. Teraz moze byc wszystko ok ale pozniej moga sie pojawic choroby w akwa. Na przyszłosc nie uzywaj uzdatniaczy. A co do glonojada to po prostu sa zle warunki dla niego powinien miec duzo wieksze akwa. Inaczej moze zkarłowaciec i mimo ze wszystko wyglada w porzadku to on sie tam zle czuje. Oddaj glonojada i kup sobie za niegonp 4 otoski albo krewetki, ślimaki. Tylko oddaj tego glonojada.
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2008, 14:44:01 »

Hmmm... Skoro tak mówisz to przemyśle to Smiley Jesteś przeciwna wszelkiej maści chemii? Bo stosuje zapobiegawczo MFC z tropicala żeby chorób nie było  Huh

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 07, 2008, 14:46:03 »

Jestem pewnaa na 99% ze robisz żle. Tego sie nie stosuje zapobiegawczo!!! Gdzies to czytałam ostatnio na forum. Nie wiem czy jestem przeciwna ale jak nie trzeba to po co to robic. Szkoda ryb.
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 07, 2008, 14:48:46 »

Jak to nie stosuje się zapobiegawczo skoro na etykiecie jest podane dawkowanie przy zapobiegawczym stosowaniu? Dałabyś radę znaleźć link do tego forum?

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 07, 2008, 14:49:55 »

Na tym forum to pisze. Chyba nawet wczoraj to gdzies czytałam. Nie używaj tego!!! Naprawde. Nie ma takiej potrzeby.
Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 07, 2008, 15:55:35 »

ja stosuje to samo mfc  z tropicala ale bez pzresady raz na miesiąc daje 5 kropel  i jakoś obeszło sie bez żadnych chorób teraz mam w 60l tylko bojownika i 1 kiryska < (pozostałośc po starej obsadzie jutro ide po wiecej kirysków
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: