Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Danio pręgowany i coraz większ brzuch
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Danio pręgowany i coraz większ brzuch  (Przeczytany 11287 razy)
beata100
Nowy
*

« : Sierpień 26, 2008, 08:19:35 »

Poczatkowo miałam parkę danio Od jkilku miesięcy obserwuje samiczke , której powoli roście brzuch. Sad Teraz to ma już od tego garba i siedzi sama w akwarium na dnie. Poczatkowo myslałam, że bedzie to bedzie składała ikre , samiec cały czas ja ganiał.
2 m-ce temu kupiłam jeszce 2 samice danio i teraz wszyskie maia zaokraglone brzuchy ( kupiłam normalne) . Ta pierwsza napewno nie bedzie składała ikry jest sama w akwarkiu od 2-3 tyg

Czy ktoś miał podobyn przypadek, co jej moze dolegać i jak jej pomóc  Huh
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2008, 08:29:52 »

samice są grube bo mają ikre w brzuchu niezapłoddnioną...przesadź je do mniejszego akwa z dużą ilością roślin i mchu...samiec wytrze samice i zostanie złożona ikra na dnie (powinnaś mieć ruszt ikrowy Wink ) samice i samca przesadź spowrotem do dużego akwa, Po 3 dniach z jajeczek wypłyną małe rybki ,które po tygodniu dopiero zaczną pływać Wink

myślę że co nie co wytłumaczyłam

Powodzenia papa

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
beata100
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2008, 08:41:45 »

Myślisz, że tak długo ta niezpłodniona ikra moze byż w jej brzuchu - szok szkoda mi jej bardzo Smiley Tak zrobie. Czyli ikra zostanie sama w roślinkach  Wink A powiedz mi jeszcze czy moge wpuscic do małeko akwa 3 samice i  1 samca. Nie wiem czy biedaczek da radę. W sumie w ogólnym cały czas sie ganiają   Smiley  dzięki za info
beata100
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2008, 08:42:40 »

Ta  najgrubsza samica z garbem jest juz taka ja ok pól roku
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #4 : Sierpień 26, 2008, 09:01:37 »

moje danio też były długo grube a teraz mam 11 małych rybci Smiley ...Myślę że jeden samczyk może się nie wyrobić z całą trójką Wink mogłabyś dokupić samca ale w innym sklepie niż kupiłaś te rybki żeby to nie było rodzeństwo
      Good !

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #5 : Sierpień 26, 2008, 10:56:45 »

Słuchaj, to normalne, pewnie jest bez samca co ?  Kiss MIalem parke danio, wycierały się regularnie, nagle samiec zdechł ( lata hehe  Grin ) Samica była okoła miesiąca bez samca, garba jej się zrobił i strasznie duży brzuch. Kupiłem samca, rano wstaje samiczka chuda jak holera Cheesy

beata100
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 27, 2008, 12:12:35 »

Zrobiłam wszystko wg instrukcji. Samica ledwo sie rusza , wieczorem samiec próbował ja zaczepiać skubał, kręcił sie dookoła niej i nicccc. Dalej ma brzuch jak balon.

Może jestem za mało cierpliwa ale samiec strasznie nerowo pływa w tym małym akwarium- hmmmm a moze to z nim jest cos nie tak Huh

Chciałam spróbować z inna samicą bardziej "rześką" też juz z duzym brzuszkiem ale co z tą garbatą ?? Ile moze potrwac takie "ocieracie"
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2008, 12:19:39 »

Przeczytaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Danio_pr%C4%99gowany
Słuchaj, to normalne, pewnie jest bez samca co ?  Kiss MIalem parke danio, wycierały się regularnie, nagle samiec zdechł ( lata hehe  Grin ) Samica była okoła miesiąca bez samca, garba jej się zrobił i strasznie duży brzuch. Kupiłem samca, rano wstaje samiczka chuda jak holera Cheesy

Moim zdaniem mało prawdopodobne aby wytarła ci się para danio.

beata100
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2008, 14:07:54 »

Mi tez tak się wydaje w ogólnym ganiały się a teraz samica wyglada jakby padała. Za to 2 samice, które zostały w ogólnym pływaja jak wściekłe prawie po dnie akwarium Angry
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2008, 20:49:58 »

a czy ona nie ma przypadkiem nastroszonych łusek na brzuchu, wytrzeszczonych oczu. czy ona żeruje? ja bym zastosował tabletkę sera baktopur direct w osobnym zbiorniku.
beata100
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2008, 09:31:01 »

Nie zauważyłam nastroszonych lusek, oczy ma normale, praktycznie nie przemieszcza się tylko tyle co samiec ja "do tego zmusi" . Je tylko tyle co uda jej się złapać. dzis rano to juz teżała prawie na boku.
Kurcze może coś z tym samcem jest nie tak - jakiś niepłodny czu co.  Musze chyba dokupić samca i spróbować tez z innymi samicami  sama nie wiem Sad
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2008, 22:00:32 »

daj spokój, ryba jest chora.
zastanawiam się też czy nie jest to otłuszczona wątroba (przekarmienie).
spodziewaj się zgonu Cry
beata100
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 02, 2008, 09:01:49 »

Rybka zmarła Cry
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: