Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy 28 stopni to zbyt dużo?  (Przeczytany 2561 razy)
Danuta
Bywalec

« : Lipiec 26, 2004, 10:20:17 »

Przyjechałam z wekendu i temperatura w moim akwa wynosiła 28 stopni nagle prętnik dziwnie się zaczął zachowywać: pływał kilka sekund slalomem i zdechł na moich oczach. Nie wiem co mogło być przyczyną? Czy brak wietrzenia? Oglądałam rybę- żadnych oznak choroby. Jej towarzyszka jakaś bardzo spokojna. Nie wiem, czy z tęsknoty czy też pójdzie w jej ślady. Czyżby przegrzanie? :cry:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2004, 10:38:31 »

Mi się wydaje ze 28 stopni to zaduzo mimo ze prętniki są to ryby pochodzące z wód o podobnym stopniu ciepła jednak mogły to zle zniesc bo wczesniej były pewnie w twoim akwa przyzwyczajone do nizszych temperatur w akwarium. Uważam ze 28 stopni to za duzo mimo ze sam mam taki okres w akwarium ze temperatura sięga 28 stopni ale nic się moim rybkom nie dzieje a na taki upał trudno jest utrzymac mniejszą temperaturę  Sad

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2004, 10:39:03 »

Prętniki karłowate (chyba o takich mowa) wymagają temperatury 24-30 st, więc 28 st. to nie jest zbyt wiele. Inna sprawa to skok temperatury, który ryby znoszą fatalnie. Jeśli temperatura w Twoim akwarium zmienia się szybko to może to mieć zabójczy wpływ na ryby.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: