Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie do 240 l  (Przeczytany 1170 razy)
miktor
Nowy
*

« : Sierpień 22, 2008, 14:16:27 »

Hiho, jak w temacie, pytam o dobór oświetlenia do 240l akwarium, rezygnuję ze starego oświetlenia i zmieniam na nowe, po głowie chodzą mi trzy modele świetlówek
Philips 865
Philips 965
Philips Aquarelle

Akwarium jest prowadzone jako low-tech, z racji wymiarów dostępnych świetlówek decyduję się na pewno na 54 watowe modele T5.

Wygląda to tak:

Philips 865 / 54W      - 6500k / 4850L
Philips 965  /54W      - 6800k / 3800L
Philips Aquarelle/54W -10000k/ 2800L
(jeśli dane które znalazle są błędne niech ktoś mnie poprawi -mogę się mylić w przypadku 865)

No i mam lekki dylemat, z tego co wyczytałem 965 zasadniczo da mi "ladniejszy kolor" , nie powinienem raczej wychodzić powyżej 0,5w litr, z kolei jakoś uparłem się na to żeby mieć jedną aquarellę Smiley.
Akwarium to typowy biotop ameryki południowej, dosyć duża obsada roślinna (same żabienice - magdalensis, quadricostatus,tenellus,ocelot,red flame, bleheri, marble queen, parviflorus).
Więc jaki układ proponowalibyście? (nie kieruję sie w tym przypadku kosztami).
Kichu
Początkujący
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2008, 18:19:13 »

IMO wybrałeś bardzo dobrze. Tylko zamień tą 865 na 965. W pierwszym przypadku współczynnik oddawania barw (Ra) wynosi nie co powyżej 80%, natomiast w drugim blisko-równo 100%. Uwzględniając, że obie mają tą samą temperaturę barwową 6500K wybierasz zawsze najwyższy współczynnik - w tym przypadku - oddawania barw. Aquarelle + Philips 965 mają dobre widma dopasowane do fotosyntezy a ich używanie w zestawie daje wymieszane światło o naturalnej barwie. Ponadto dołożyłbym jeszcze jedną Aquarelle i ułożył je naprzemiennie. Pozwoli to zachować odpowiednie proporcje co do ilości i jakości światła. Roślinki będą się miały wyśmienicie. IMO 0,5W/l to minimum, nie bój się dać więcej światełka.

Pozdrawiam

Krzyś

Kichu
miktor
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2008, 19:25:35 »

Dzięki za odpowiedź, jedna korekta tylko, nie boję się więcej światła, ale to zbiornik Low Tech który musze prowadzić z niższą ilością aniżeli dawaną w High tech, ale tak, myślę że 965 będzie dobrym rozwiązaniem
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: