Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Neony Inessa ciągle przy lustrze wody.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Neony Inessa ciągle przy lustrze wody.  (Przeczytany 6658 razy)
magik1217
Nowy
*

« : Sierpień 13, 2008, 14:15:24 »

Dziś zauważyłem, ze moje Neonki Inessa cały czas dziubki mają skierowane do lustra wody i caly czas są przy lustrze wody.. czy wie ktoś o co moze chodzic.?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2008, 14:28:39 »

Moze slabo napowietrzona woda i masz przyduche w akwa.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2008, 14:47:32 »

posiadam filtr aquel fan mini plus i posiadam taki wężyk:

w jaki sposób mam go zamontować.? bo podobno jest to napowietrzacz, bo w akwa posiadam tylko grzałke i ten filtr. i ten wezyk da sie wlozyc w filt ale z jednej stronyt jest zamykany wezyk takim korkiem i moge go wyjac, i jak mam to zamontowac czy to ma byc w wodzie czy na wierzchu.??
prosze o szybka odpowiedź...
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2008, 14:49:21 »

Nasadzasz koncowke na wylot filtra i ustawiasz ten wylot tak by poruszal tafla wody. Odkrecasz ten zaworek z drugiej strony tego wezyka tak by lecialy babelki. A filtr ustawiasz na max. Oczywiscie ten zaworek nie oze byc w wodzie tylko ma wystawac z akwa.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2008, 15:03:10 »

Czy ma to wyglądać mniej więcej tak. ?

?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2008, 15:04:16 »

Tylko tak zeby ten zaworek nie stykal sie z woda.

GG 12591627

160l na ziemi!
magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2008, 15:08:01 »

ale jak czesto trzeba napowietrzacz??.
bo wtedy rybki niebardzo mogą pływać bo jest silne ciśnienie
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2008, 15:22:11 »

To zależy od obsady, temperatury ilości żywych roślin
Ustaw filtr tak żeby wylot był na ścianę albo przynajmniej w poprzek akwa a nie wzdluż, a najlepiej jakbyś miał nakładkę żeby go skierować w górę. jak prąd nadal będzie za duży to zmniejsz przepływ
Jak Ci neonki stoją pod powierzchnią to chyba powinieneś napowietrzać cały czas
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 15:24:01 wysłane przez Toxic » Zapisane

magik1217
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2008, 15:36:12 »

A mam jeszcze jedno pytanie, bo mam strasznie brudną wode, są to chyba resztki pokarmu które ciągle pływają po calym akwarium, co mam z nimi zrobic. ? filtr chyba nic nie da .
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 13, 2008, 17:55:30 »

A mam jeszcze jedno pytanie, bo mam strasznie brudną wode, są to chyba resztki pokarmu które ciągle pływają po calym akwarium, co mam z nimi zrobic. ? filtr chyba nic nie da .

Na czas karmienia wyłączaj filtr i karm małymi dawkami. Podawaj następną jak większość zostanie zjedzona.

Nic na siłę. Weź większy młotek!
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #10 : Sierpień 13, 2008, 20:47:34 »

Najlepiej by chyba bylo gdyby wylot filtra caly czas poruszal tafla wody.

GG 12591627

160l na ziemi!
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2008, 21:02:15 »

a masz jakieś rośliny?? bo te na sztuczne wyglądają..., filtr chodzi 24hna dobe?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 21:04:00 wysłane przez tedy87 » Zapisane

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2008, 02:10:59 »

Jeśli powiem coś nie tak, to od razu dajcie znać, nie chcę magikowi mieszać w głowie. Jednak mi przy filtrze wewnętrznym kazano znacznie przyciąć wężyk, tak by nie zwisał z boku ściany akwarium (jak na zdjęciu u magika), ale by koniec wężyka wraz z końcówką z zaworkiem był po prostu bezpiecznie nad wodą. Po tej operacji rzeczywiście zauważyłam pozytywną zmianę w wydajności filtra.
Magik, absolutnie nic nie rób z wężykiem dopóki nie wypowie się na ten temat akwarysta bardziej doświadczony ode mnie. Chciałam się jedynie podzielić radą którą mi kiedyś dano i moimi spostrzeżeniami po zastosowaniu się do niej. Poczekaj na kolejne wypowiedzi, bo może ten pomysł jest absolutnie nietrafiony.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 02:13:35 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 14, 2008, 06:35:25 »

Na czas karmienia wyłączaj filtr i karm małymi dawkami. Podawaj następną jak większość zostanie zjedzona.
[/quote]

nie podoba mi się ten pomysł. po wyłączeniu filtra powinno się go umyć, a dopiero włączyć szczególnie jeśli mija więcej niż 20 min. (zdychają bakterie). druga sprawa, że jeśli jest on zabrudzony to po włączeniu sporo syfu wypływa do wody nawet po krótkim wyłączeniu.
odnośnie resztek jedzenia to karmić trzeba oszczędnie. jaki jest też litraż zbiornika. i jak często jest podmieniana woda - jeżeli tam pływają resztki jedzenia to proponuję częste podmiany w niewielkich ilościach (10-15%).
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 14, 2008, 13:54:27 »

nie podoba mi się ten pomysł. po wyłączeniu filtra powinno się go umyć, a dopiero włączyć szczególnie jeśli mija więcej niż 20 min. (zdychają bakterie).

[/quote]

Może się mylę, ale pierwsze słyszę, że bakterie zdychają po 20 min od wyłączenia filtra - wydaje mi się to wielce nieprawdopodobne (opieram się na doświadczeniu) aczkolwiek różne dziwa się zdarzają, a mycie filtra po wyłączeniu uważam już za absolutną fanaberię, chyba że ktoś używa zwykłej niezasłoniętej obudową gąbce, która spełnia rolę filtra wewnętrznego.

Pozdrawiam

Nic na siłę. Weź większy młotek!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: