Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « BeStol / 375litrów / towarzyskie
Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  
Autor Wątek: BeStol / 375litrów / towarzyskie  (Przeczytany 15380 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #60 : Wrzesień 20, 2008, 08:35:11 »

Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w dwie lampy 150W HQI - ładniejszy efekt możesz osiągnąć przy zbiorniku otwartym i z metahalogenowym oświetleniem... te refleksy... echhh:)))

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #61 : Wrzesień 20, 2008, 09:45:11 »

Groszek - masz całkowitą rację i tak jak pisałam wcześniej planuję właśnie oświetlenie hqi Smiley Byłam jednak ciekawa Waszych opinii na temat pokrywy, do której wcześniej podałam linka. Tak jak piszesz, ja również chciałabym wprowadzić hqi dwa razy 150W. Mam nadzieję, że uda mi się to wszystko jakoś ogarnąć.
Speedeecat, niestety, na razie nie podaję CO2. Wiem, że będę musiała jednak w nie zainwestować. Tym bardziej, że coś złego dzieje się z kryptokorynami (tymi największymi) zaczęły w szybkim tempie dziurawić się, tracić liście lub ich kawałki. Aktualnie są bardzo przerzedzone, a ich stan mimo podania potasu i fosforu nie poprawia się. Dlatego też mam nadzieję, że planowane zmiany znacznie poprawią ich kondycję, jak i wpłyną na rozrost innych roślin.

375 litrów
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #62 : Wrzesień 20, 2008, 13:14:48 »

Podajesz nawozy bez budulca CO2 - ja bym od tego zaczął, nawet bimbrownia znacznie poprawi kondycje roślin. Zanim zacząłem gazować mój baniaczek też miałem problemy z roślinami (200l) ale kiedy podłączyłem bimbrownie 2,5l rośliny odżyły. Teraz kupiłem butlę i dawkuję dwutlenek węgla zgodnie z tabelą i nie widzę żadnej różnicy pomiędzy butlą czy bimbrownią tylko tyle, że łatwiej jest kontrolować ilość podawanego CO2 natomiast po roślinach różnicy nie widać.
Proponuję abyś spróbowała podawać CO2.
P.S. 29 sierpnia 2008 akwarium było przepiękne i tajemniczy klimat miało, a teraz to takie "oklepane" Sad
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 13:42:00 wysłane przez speedeecat » Zapisane

Strony: 1 ... 3 4 [5]
  Drukuj  

Skocz do: