|
|
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2008, 14:24:22 » |
|
Jak dla mnie super chociaż uwielbiam mocno zarośnięte baniaczki to ten też mi się podoba  Fajna ta mini plaża z domkiem kokosowym  Powiedz mi tylko tło sama wykonałaś czy kupiłaś, z czego jest wykonane i masz je wewnątrz akwarium czy poza nim?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 03, 2008, 14:42:06 » |
|
Zawsze bardzo podobały mi się tła strukturalne, jednak ich cena zwaliła mnie z nóg. Moje tło to fototapeta imitująca 3D z motywem skał, naklejone jest na zewnątrz akwarium. Jego cena to 1,80zł za fragment o długości: 10 cm i wysokości: 49 cm, u mnie całkowity koszt wynosił ok 30zł (nie 300zł jak za tło strukturalne  )
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2008, 14:44:13 » |
|
Powiem Ci ze czekalem kna to kiedy w koncu zaprezentujesz swoj baniaczek.  Sledzilem te Twoje watki i jestem pelen podziwu dla Ciebie  Akwa bardzo ładne 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2008, 18:17:51 » |
|
Dla mnie już sam litraż zrobił wrażenie nie mówiąc już o reszcie 
|
|
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 03, 2008, 18:19:16 » |
|
Bardzo ladnie i wszystko ma swoje miejsce. Ciekawa aranzacja, chociaz stawialbym na wieksza ilosc roslin.  Pozdrawiam i zycze samych sukcesow. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 03, 2008, 18:35:57 » |
|
BeStol, gratulacje  Bardzo udane akwarium, bardzo mi się podoba. Z jednej strony takie jakby surowe ale z drugiej widać, że wszystko ma swoje miejsce. Fajnie wygląda korzeń okryty mchem.... 
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
Andrzej92189
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 03, 2008, 18:39:21 » |
|
Świetne akwarium!  Też byłbym za większą ilością roślin ale wg mnie i tak jest super  (Co do tła to w ogóle nie widać że to fototapeta, byłem przekonany że to tło strukturalne  ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 03, 2008, 22:45:38 » |
|
Bardzo dziękuję za Wasze rady. Już myślę nad większą ilością roślinności, właśnie czytam wątki, w których forumowicze doradzają dobór gatunków roślin. Trochę obawiam się, czy podołam w ich utrzymaniu. Jednak będę starała sie, by akwarium było mniej surowe. Cały czas śledzę wątki innych forumowiczów w temacie : "Nasze akwaria" i staram się korzystać z Ich pomysłów na aranżację (mam nadzieję, że żaden Forumowicz nie będzie zły, jeśli Jego pomysł wykorzystam u siebie) Jeśli chodzi o mój skład rybek to mam wrażenie, że giną w moim akwarium. Oczywiście, jeśli wyjdą bocje wszystko wygląda pięknie. Jednak gdy siedzą w ukryciu wszystko wydaje się diabelnie ciemne. Mimo, iż innesa pływają piękną ławicą to i tak generalnie są mało widoczne. Goniące się w większości jeszcze maleńkie żałobniczki z daleka przypominają jedną czarną plamę. Być może to wina oświetlenia, popracuję nad tym. Jednak im bardziej wpatruję się w moje akwarium, tym bardziej kojarzy mi się ono ze sceną z mrocznego horroru. Jeśli zatem macie jakiekolwiek uwagi i pomysły, co powinnam dodać (w aranżacji lub składzie rybek) proszę piszcie o tym. To dla mnie bardzo ważne informacje.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 12:32:35 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
IzzY
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 05, 2008, 20:38:28 » |
|
Bardzo ładne akwarium  dosadziłabym jednak trochę roślinek i może trochę przyciemniła ten żwirek. Ale i tak robi na mnie duże wrażenie 
|
|
|
|
|
|
Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 05, 2008, 20:53:55 » |
|
Masz rację Izzy, mnie również wydaje się, że podłoże jest zbyt jasne. Osobiście podoba mi się ubarwienie podłoża w akwarium Szymonowa http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15131.0 , jednak czytając Jego wątek widzę, że sam je odradza. Właśnie przeglądam kolory podłoża w internetowych sklepach. W roślinności również muszę zrobić porządek. Kryptokoryny przesadzę w tył akwarium. Zastanawiam się co do roślinności w przednich bokach akwarium oraz w jego centrum.
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 05, 2008, 20:57:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 05, 2008, 21:27:17 » |
|
Na bokach i w centrum polecam żabienice blehera i żabienice lamliwą. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 05, 2008, 21:43:16 » |
|
Po bokach akwarium bardzo ładnie wygląda także Hygrophila Rosaeaustralis. 
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 06, 2008, 13:12:09 » |
|
Zamówiłam doradzone przez Was roślinki, szukam też innych. Myślałam o takim doborze: 1 x SYNGONIUM PIXIE 6 x HYGROPHILA ROSAE AUSTRALIS 1 x NYMPHAEA ZENKERI LOTUS 1 x CERATOPTERIS THALICTROIDES 2 x ECHINODORUS BLEHERI (nie znajduję lamliwej) 1 x FITTONIA SUPERBA RED Czy te roślinki w wystarczający sposób wzbogacą moje akwarium? Niestety muszę się zdecydować na ściągnięcie i wyrzucenie mchów z korzenia (porośnięty jest christmas moss oraz mchem jawajskim).Szkoda, bo ładnie się prezentuje, jednak mech na korzeniu bardzo napęczniał, oblegają go krasnorosty lub inne glony (nie widzę ich na innych roślinkach). Obawiam się, że może on stanowić niebezpieczną pułapkę dla rybek. Od kiedy wprowadziłam ten korzeń z mchem do akwarium na innych korzeniach zaczęły pojawiać się "placki zielonego meszku". Trudno, myślę, że "czysty" korzeń też ładnie ozdobi akwarium.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 14:44:22 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
|