Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [molinezja] biała narośl nad okiem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [molinezja] biała narośl nad okiem  (Przeczytany 4289 razy)
kasiam
Nowy
*

« : Lipiec 25, 2008, 22:16:08 »

Witam,
przyjęłam ostatnio do mojego akwarium (25l) 3 molinezje black molly. Wiem, że to dla nich zupełnie za mało, ale wcześnij były trzymane w kuli 10l, więc z dwojga złego lepsze to 25l,  Embarrassed a niedługo będę miała już jakiś konkretny zbiornik. Wtedy warunki będą OK. Problem jest taki, że jedna z rybek (najmniejsza) ma nad okiem białą narośl. Dziwnie też się zachowuje- raz kładzie się na dnie, a chwilę potem pływa sobie razem z innymi rybkami. Jest też problem z drugą molly- zachowanie podobne (wczoraj nawet myślałam, że zdechła) a dzisiaj śmiga jak gdyby nigdy nic. Ma na głowie i wzdłuż grzbietu taką szarawą plamę, wygląda to trochę, jakby schodziła jej skóra Tongue. Zupełnie nie wiem co im może dolegać, przeszukałam kawał tego forum i co do pierwszej molinki jedyne co mi się nasuwa to jakiś pasożyt czy grzyb  Huh Druga molinezja? Nie wiem- może to otarcia? Tylko o co? Mam jeszcze stanowczo za mało doświadczenia  Embarrassed Liczę na pomoc, mam nadzieję że nic im nie będzie  Cry

Aha- parametry w normie, temperatura- 25 st.
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2008, 22:24:38 »

Zaczął bym od podniesienia temperatury do 31 stopni i mocno przewietrzał wodę - niektóre pasożyty giną w takiej temperaturze. Może zamieścisz zdjęcia kiedy rybki pokładają się wtedy najłatwiej będzie je sfotografować.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2008, 22:25:21 »

A co to znaczy w normie???
może to plesniawka? składaja płetwy? a może jest to podrażnienie sluzówki  spowodowane gwałtowną zmiana wody ?
Podaj więcej szczegółów .

kasiam
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2008, 22:36:06 »

Nie wiem co mogło spowodować chorobę, ponieważ gdy wzięłam ryby do siebie (wczoraj) one już miały te objawy. Wszystkie inne ryby które były u mnie wcześniej są wolne od wszelkiego rodzaju zarazy i są zdrowe. Płetw nie składają. Zaraz coś poczytam o tej pleśniawce i profilaktycznie podwyższę temperaturę. Podrażnienie śluzówki to to raczej nie będzie.
Postaram się zrobić zdjęcie ale mam tylko komórkę. Poza tym na razie rybki się nie pokładają.
kasiam
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2008, 21:52:27 »

Wróciłam właśnie do domu i od razu poszłam sprawdzić jak się miewają molinezje- ta z naroślą chyba ozdrowiała  Good ! Może to dzięki podwyższeniu temperatury a może był to jakiś uraz "mechaniczny" Huh Druga molinezja ma jeszcze plamy, poczekam jednak i może to rany które same się zagoją. W razie czego będę pytać dalej  Grin

PS: Moja gupiczka właśnie zaczęła rodzić!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2008, 22:01:02 wysłane przez kasiam » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: