|
Mechanic
|
 |
« : Lipiec 22, 2008, 20:25:41 » |
|
Mam dziwna sytuacje. Wszystkie rosliny rosna mi w miare dobrze, ale Zabienica czterozebrowa i Alternanthera splendida maja dziury w lisciach, co powoduje ich powolny rozpad. Pierwsza roslina wypuszcza pedy, z ktorych wyrastaja nowe sadzonki, a druga w gornej czesci ma ladne, czerwone liscie. Uwazam, ze to dosc dziwna sytuacja i prosze o pomoc. Gdyby warunki byly zle, to chyba rosliny nie rozrastalyby sie dalej?  Opis akwaiurm znajduje sie ponizej. >>>>> http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15879.0
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 20:30:11 wysłane przez Mechanic »
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2008, 20:34:22 » |
|
Poprosimy o zdjęcie tych dziur w liściach. Może to być objaw niedoboru potasu. Podobno nadmiar żelaza (zatrucia żelazem) może powodować nadżery i dziury w liściach (gdzieś to wyczytałem)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2008, 20:39:24 » |
|
W porzadku, niebawem dostarcze foto jesli uda mi sie zrobic w dobrej jakosci... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2008, 23:04:38 » |
|
jeżeli masz bocje to idę z każdym w zakład, że to one.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2008, 00:16:22 » |
|
Nie mam czym zrobic zdjec...  Nie mam bocji. Tu musi chyba chodzic o brak jakiegos pierwiastka. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2008, 07:49:34 » |
|
Sprawdź azot i fosfor. Nie nawozisz niczym roślin więc może to być też brak jakiegoś mikroelementu albo węgla.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2008, 22:53:45 » |
|
Ostatnio nawozilem Sera Florena, ale to chyba jest nawoz glownie dla lisci... Musialem z niego zrezygnowac (tymczasowo) z powodu glonow zielonych. Ale nawet, gdy go uzywalem, dziury byly i sa nadal (ale czemu tylko na 2 gatunkach roslin?!).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2008, 10:19:06 » |
|
Sera florena nie zawiera zdaje się azotu i fosforu. A jak z CO2? Podajesz coś? Masz dość spore światło na to akwarium i dodatkowe CO2 by sie przydało.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 24, 2008, 21:26:54 » |
|
Wlasnie z CO 2 mam dylemat... Bimbrownia to chyba taka "prowizorka", a na butle narazie mnie nie stac. Wiec uwazasz ze powinienem wzbogacic wode w azot i fosfor? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2008, 22:07:04 » |
|
Mechanic? A patrzyłeś na allegro? Czasami można trafić na bardzo korzystną aukcję. Ja kupiłam używany zestaw od gostka, który likwidował akwa. Działa bez zarzutu.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2008, 22:12:01 » |
|
To widac mialas szczescie... Ja sie troche boje uzywanych rzeczy... Ile zaplacilas jesli moge wiedziec i za co dokladnie?  Dobrze ci teraz rosliny rosna? Oplaca sie w to inwestowac? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2008, 22:18:51 » |
|
Wybacz moją ignorancję w nazewnictwie  Kupiłam butlę , te dwa zegary , wężyk z czymś takim, co się nazywa zaworek i szklany dyfuzor - dzwon. Dzwon od razu mi pękł więc dokupiłam spiralkę JBL. Wszystko możesz przeczytać tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=11625.0za samą butlę+zegary+dyfuzor coś ok 300 zeta Opłaca się inwestować w CO2, naprawdę, po 2 tygodniach zmiana jest kolosalna, roślinki nabierają siły, energii.... moim zdaniem, jak najbardziej warto zainwestować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 24, 2008, 22:25:38 » |
|
A co na to glony i parametry wody? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 24, 2008, 22:29:18 » |
|
Dobre pytanie  O mojej walce z glonami też możesz przeczytać.... CO2 pomogło mi obniżyć PH, parametry prawie zawsze miałam dobre. Przekarmiałam ryby więc walczyłam też raz z NO3 ale dzięki pomocy forumowiczów wyszłam na prostą i tak już jest od kilku miesięcy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 24, 2008, 22:59:17 » |
|
No to gratuluje. Zastanowie sie nad tym CO 2, ale chyba dopiero jak zalozymy z Iza 300l... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|