tomas2610
Stały użytkownik

Posiadam akwarium 60L :P
|
 |
« : Lipiec 20, 2008, 09:33:24 » |
|
Tak j/w
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek19
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2008, 09:36:03 » |
|
Raczejc nie, chyba że labiryntowce jak bojek
|
|
|
|
|
|
akwarium 60l -9 gupikówi -2 mieczyki (małe) -5 neonków innesa -1 zbroinik niebieski -bojownik syjamski -2 skalary(małe)
|
|
|
|
|
Mango
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2008, 10:37:20 » |
|
Bez napowietrzania tzn. chyba także bez takich bajerów jak deszczownia.
Rośliny produkują tlen tylko w dzień... a jak będzie ich dużo to tym gorzej w nocy.
Więc może Cie rankiem spotkać niemiła niespodzianka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2008, 11:24:42 » |
|
A nie masz tego napowietrzania czy po prostu nie chcesz napowietrzac?
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2008, 17:36:28 » |
|
Ryby wytrzymają bez napowietrzania, ale labirynty jak bojki to już tak? Ja w żadnym akwarium nie mam napowietrzacza, tylko są filtry i ich wyloty są ustawione tak, żeby poruszały taflę wody i to w zupełności wystarczy, na tym polega napowietrzanie 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2008, 17:43:39 » |
|
Ryby wytrzymają bez napowietrzania, ale labirynty jak bojki to już tak? Ja w żadnym akwarium nie mam napowietrzacza, tylko są filtry i ich wyloty są ustawione tak, żeby poruszały taflę wody i to w zupełności wystarczy, na tym polega napowietrzanie  Niezły pomysł...  ale mój filtr nie ma żadnej regulacji wypływu  Niektórzy niestety tak nie mogą zrobić i wtedy to chyba pozostaje tylko kupić filtr napowietrzający albo napowietrzacz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2008, 20:24:19 » |
|
Nie ma jak standardowa podluzna kostka napowietrzajaca i brzeczyk...  A tak powaznie to mysle, ze poruszanie tafla wody daje dobre rezultaty. Jesli nie mozna tego wykonac, to polecam pompke i kostke. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomas2610
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 20, 2008, 22:28:18 » |
|
chodziło mi tylko czy ryby pociagna przez pewien czas bez brzęczyka bo mi sie spalil i musze kupić nowy :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 20, 2008, 22:31:34 » |
|
chodziło mi tylko czy ryby pociagna przez pewien czas bez brzęczyka bo mi sie spalil i musze kupić nowy :/
Toż było tak od razu 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
tomas2610
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2008, 22:35:20 » |
|
heh napisałbym wczesniej ale neta było brak xD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 21, 2008, 14:56:21 » |
|
Ludzie, nie panikujcie, ze Wam się brzęczyk spalił. Napowietrzać akwarium nie trzeba cały czas. Można na zegarze ustawić napowietrzanie brzęczykiem co godzinkę po 10 minut albo deszczownię podłączyć. W przypadku kaskady napowietrzanie w ogóle wg mnie nie ma sensu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 08:14:49 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 21, 2008, 21:15:14 » |
|
Rośliny produkują tlen tylko w dzień... a jak będzie ich dużo to tym gorzej w nocy.
Więc może Cie rankiem spotkać niemiła niespodzianka.
A ja myślę, że rośliny wcale tak dużo tlenu w nocy nie zużywają. W końcu ich metabolizm (jeśli tak to można nazwać) na noc bez światła mocno spowalnia i rośliny zużywają tylko tyle tlenu ile jest im potrzebne. Nawet przy dużej ilości roślin jeśli nie podaje się w nocy CO2 ryby są bezpieczne (pod warunkiem, że ilość ryb też jest rozsądna). U mnie jest tak, że tafla wody ledwo ledwo się porusza, (akwarium na bazie ziemi ogrodowej) i jeszcze nie miałem przypadku, żeby ryby się podusiły. A funkcjonuje to wszytko w ten sposób od około 4 miesięcy. Wg mnie duże znaczenie ma tu temperatura wody - im wyższa tym mniej tlenu rozpuszczonego w wodzie a tym samym ryzyko poduszenia się ryb większe. W druga stronę też nie można przeginać - jak za dużo tlenu w wodzie też nie dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 21, 2008, 21:21:21 » |
|
Wg mnie duże znaczenie ma tu temperatura wody - im wyższa tym mniej tlenu rozpuszczonego w wodzie a tym samym ryzyko poduszenia się ryb większe. Oczywiscie. Sa nawet tabele opisujace rozpuszczalnosc tlenu w wodzie w poszczegolnych temperaturach... http://www.akwarium.net.pl/adv/tlen.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 22, 2008, 11:48:18 » |
|
Ja mam bardzo dużo roślin w akwarium, napowietrzacza nie stosuję, ale mam deszczownicę która delikatnie porusza taflą wody... i dwa razy miałem bardzo niemiłą sytuację - zapchał się filtr (gąbka na wejściu do filtra) Rano wszystkie ryby i krewetki u góry, pod samą taflą wody z trudem walczyły o życie, za pierwszym razem strałem 1/3 obsady w większym zbiorniku (tam jeszcze dochodziło dawkowanie CO2), za drugim razem 1 molinezję w mnejszym akwarium. Gdyby rośliny nie zużywały dużo tlenu w nocy - to sądzę, że ryby dałyby radę przetrwać do rana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|