Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Rozrost glonów, a umieranie roślin
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozrost glonów, a umieranie roślin  (Przeczytany 6580 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Lipiec 14, 2004, 08:37:31 »

Niestety po dwóch miesiącach przyklejenia folii odblaskowej zauważyłem tylko bujny rozrost glonów (może to przez letnie nasłonecznienie), a rośliny dalej umierają. Ale to może inny problem:
Mam dwie świetlówki po 30 W: jedna OSRAM Fluora, a druga zwykła. Czy wymiana tej zwykłej na PHILIPS Aquarelle znacznie poprawi przyrost roślin :?:  Zaznaczam, że zielone glony ostatnio mocno atakują, więc światła im chyba nie brakuje? Przecież kiedyś było dobrze zarówno z glonami i roślinami. Czyżby warunki w akwarium tak się zmieniły?
Cały szereg pytań ale rośliny po roku przygody z akwarystyką to dla mnie dalej temat tabu albo jeszcze gorzej. Dodam jeszcze, że rosną dobrze nurzańce, zwartki, ludwigia i hygrofilia, ale to są mało wymagające. Moczarka, żabienice, dziurawieją, pokrywają się glonami, o kabombie nie wspomnę bo już jej nie ma.
PS. Ręce opadają z tymi roślinami. Jak ja zazdroszczę tym co muszą co tydzień wyrzucać wiadro roślin, bo wyrastają z akwarium.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2004, 13:05:33 »

Dziury w liściach wskazują na brak żelaza, rozrost glonów na wysoki poziom fosforanów. Stosujesz jakieś nawożenie?
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2004, 13:55:34 »

Tylko Tetry PlantaMin 10 ml do podmienianej wody. Czy te 2 x 30 W to nie za mało. Niektórzy piszą, że im to wystarcza i rośliny szaleją.
Oprócz zamiany zwykłej świetlówki na Philips Aquarelle, myślę też o zamontowaniu dwóch żarówek energooszczędnych. Pokrywa Aquaela nie pozwala jednak na dodatkowe świetlówki, więc może żarówki energooszczędne. Nie do końca jestem jednak przekonany do tych żarówek, czy mają odpowiednie widmo?

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2004, 18:44:41 »

Jak by nie liczyć masz mało światła, 0.3 W/l i coś około 20 lm/l, przy zmianie na Philips Aquarelle strumień świetlny bedzie jeszcze niższy, lepszym rozwiazaniem byłoby np TLD 940 ale to i tak mało.Przy dobieraniu oswietlenia wg mocy optimum to 0.5 W/l, wg strumienia około 50 lm u ciebie to prawie o połowe mniej. Sprawdź parametry wody tj NO3 i PO4, możliwe że masz jakieś niedobory (lub nadmiary) makroelementów, Fe narazie bym wykluczył, predzej potas lub magnez (jeśli azotany i fosforany są ok).

385 l - dyskowce
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2004, 18:54:03 »

Przy takim oświetleniu jak u Ciebie nawożenie płynami raczej mija się z celem...wystarczą podmiany i ewentualnie 1/3 tego co podajesz. Rośliny mają za mało energii(światła) to fotosyntezy. Sam napisałeś że rośliny cieniolubne rosną dobrze natomiast z tymi o troche większych wymaganiach (echinodorusy, Cabomba, moczarka) są problemy. Wymiana świetlówki na Aquarell niewiele pomoże. Dla akwa 200l minimum to 3x30W i to w dobrych świetlówkach TLD/BIOLUX 840/950 (duża ilość lumenów).
Co do przeróbki pokrywy Aquaela to bez przesady. Da się włożyć nawet 5rur T8.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2004, 21:21:05 »

ja stosuję świetlówki sunglo i floraglo. w 126l 2x20W. nawożę co jakiś czas sera florena. zero glonów, nie nadążam z koszeniem zielska. Cheesy

gg:1384140
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2004, 07:13:43 »

Włożyłem tego Philipsa Aquarelle. Zobaczę co będzie dalej. Na razie ładny efekt wizualny.
Wiadomo, że kolejne świetlówki weszłyby, podtę pokrywę, ale wiąże się to z poważną przeróbką.
Jeszcze raz zapytam o żarówki energooszczędne. Byłaby najmniejsza demolka pokrywy. Pewnie weszłyby po jednej z każdego boku. Czy warto je stosować?, jeśli tak to w jaki sposób przymocować uchwyty tych żarówek?

Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2004, 15:23:33 »

Ja osobiscie stosuje dwie swietlówki dzienne i dwie zarówki energooszczedne philipsa tyle ze ja mam robioną pokrywe i problemów z zamontowaniem nie miałem a zamocowalem je uchwytami metalowymi takimi jakby sciskaczami i całe obudowy na zarówki sądo nich bardzo sarannie przymocowanie drutem tak zeby nie było go wogóle widac i zarówki philisa sztywno wiszą nad lustrem zbiornika. Akwarium mam 100 l  i dodam ze nawoze gakwa Tetrą PlantaMin i tabletkami Crypto i rosliny rosną mi dobrze zarówno te lubiące duzo swiatła jak i te cieniolubne. Pozdrawiam

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 09, 2004, 09:33:43 »

No i dołożyłem dwie żarówki energooszczędne. Jest bardziej "żółto" w akwarium.
Reasumując mam 2 x 30 W (Osram Fluora i Philips Aquarelle) oraz 2 x 20 W żarówki energooszczędne Philips'a. światło świeci się około 10 godzin. Czy teraz będzie lepiej z roślinami i glonami?

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 09, 2004, 12:29:27 »

Małe sprostowanie: czas świecenia to 13 godzin, a nie 10.

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 09, 2004, 13:26:00 »

Cytat: Duch
Wymiana świetlówki na Aquarell niewiele pomoże. Dla akwa 200l minimum to 3x30W i to w dobrych świetlówkach TLD/BIOLUX 840/950 (duża ilość lumenów).

Sprawdziłem w katalogu Philipsa i świetlówka TLD950 30W to tylko 1700 lm, a Aquarelle to 1820, więc nie za bardzo Cię rozumię. Może o inną świetlówkę Ci chodziło.

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 09, 2004, 13:54:39 »

Mój błąd.Chodziło mi o TLD/Lumilux 850 które mają około 2300lm (przynajmniej świetlówka Osrama). Co do TLD 950 30W to raczej ich już nie dostaniesz... te 120lm to IMO niewielka różnica za to różnica w cenie(TLD 950/Aquarelle) to około 40% :wink:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 10, 2004, 12:58:18 »

Dzięki za odpowiedź. Nie wiedziałem, że jest taka dużo różnica w cenie. To Aquarelle to chyba po części efekt marketingowy.
Przyznasz jednak, że TLD/Aquarelle mają różne widma. Czy się tym przejmować, czy dać sobie spokój i kupić kiedyś TLD? Tylko czy Osram, czy Philips?

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 10, 2004, 14:29:00 »

Nie ma zasadniczej różnicy między Osramem a Philipsem (tak BTW: Osram to to samo co Sylvania :lol: )...to tak jak porównywać Ferrari i Lamborghini. Temperatura barwowa nie ma zasadniczej różnicy dla większości roślin dlatego 5200,6500K jest uniwersalne. 4000K może dla niektórych być zbyt żółte, 10000K natomiast zbyt fioletowe....kwestia gustu. Ważne aby świetlówki pochodziły z serii 9xx lub 8xx.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2004, 12:18:06 »

Jeszcze raz wrócę do tematu bo sprawdziłem świetlówki na stronie OSRAMA i jestem w szoku. Fluora ma tylko 1000 lm, a w szystkie w serii 8xx 2350 lm. 9xx mają mniej lumenów. Co ciekawe Fluora przy mniejszej ilości lm ma prawie dwa razy krótszą trwałość w stosunku do 840, a powinna mieć chyba większą? Gdybym ja to wcześniej wiedział... Nie rozumiem tylko dlaczego wciskają ludziom tę Fluorę. Chyba, że chodzi tylko o widmo.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: