GP
Stały użytkownik

|
 |
« : Lipiec 14, 2004, 08:37:31 » |
|
Niestety po dwóch miesiącach przyklejenia folii odblaskowej zauważyłem tylko bujny rozrost glonów (może to przez letnie nasłonecznienie), a rośliny dalej umierają. Ale to może inny problem: Mam dwie świetlówki po 30 W: jedna OSRAM Fluora, a druga zwykła. Czy wymiana tej zwykłej na PHILIPS Aquarelle znacznie poprawi przyrost roślin :?: Zaznaczam, że zielone glony ostatnio mocno atakują, więc światła im chyba nie brakuje? Przecież kiedyś było dobrze zarówno z glonami i roślinami. Czyżby warunki w akwarium tak się zmieniły? Cały szereg pytań ale rośliny po roku przygody z akwarystyką to dla mnie dalej temat tabu albo jeszcze gorzej. Dodam jeszcze, że rosną dobrze nurzańce, zwartki, ludwigia i hygrofilia, ale to są mało wymagające. Moczarka, żabienice, dziurawieją, pokrywają się glonami, o kabombie nie wspomnę bo już jej nie ma. PS. Ręce opadają z tymi roślinami. Jak ja zazdroszczę tym co muszą co tydzień wyrzucać wiadro roślin, bo wyrastają z akwarium.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2004, 13:05:33 » |
|
Dziury w liściach wskazują na brak żelaza, rozrost glonów na wysoki poziom fosforanów. Stosujesz jakieś nawożenie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2004, 13:55:34 » |
|
Tylko Tetry PlantaMin 10 ml do podmienianej wody. Czy te 2 x 30 W to nie za mało. Niektórzy piszą, że im to wystarcza i rośliny szaleją. Oprócz zamiany zwykłej świetlówki na Philips Aquarelle, myślę też o zamontowaniu dwóch żarówek energooszczędnych. Pokrywa Aquaela nie pozwala jednak na dodatkowe świetlówki, więc może żarówki energooszczędne. Nie do końca jestem jednak przekonany do tych żarówek, czy mają odpowiednie widmo?
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2004, 18:44:41 » |
|
Jak by nie liczyć masz mało światła, 0.3 W/l i coś około 20 lm/l, przy zmianie na Philips Aquarelle strumień świetlny bedzie jeszcze niższy, lepszym rozwiazaniem byłoby np TLD 940 ale to i tak mało.Przy dobieraniu oswietlenia wg mocy optimum to 0.5 W/l, wg strumienia około 50 lm u ciebie to prawie o połowe mniej. Sprawdź parametry wody tj NO3 i PO4, możliwe że masz jakieś niedobory (lub nadmiary) makroelementów, Fe narazie bym wykluczył, predzej potas lub magnez (jeśli azotany i fosforany są ok).
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2004, 18:54:03 » |
|
Przy takim oświetleniu jak u Ciebie nawożenie płynami raczej mija się z celem...wystarczą podmiany i ewentualnie 1/3 tego co podajesz. Rośliny mają za mało energii(światła) to fotosyntezy. Sam napisałeś że rośliny cieniolubne rosną dobrze natomiast z tymi o troche większych wymaganiach (echinodorusy, Cabomba, moczarka) są problemy. Wymiana świetlówki na Aquarell niewiele pomoże. Dla akwa 200l minimum to 3x30W i to w dobrych świetlówkach TLD/BIOLUX 840/950 (duża ilość lumenów). Co do przeróbki pokrywy Aquaela to bez przesady. Da się włożyć nawet 5rur T8.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2004, 21:21:05 » |
|
ja stosuję świetlówki sunglo i floraglo. w 126l 2x20W. nawożę co jakiś czas sera florena. zero glonów, nie nadążam z koszeniem zielska. 
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2004, 07:13:43 » |
|
Włożyłem tego Philipsa Aquarelle. Zobaczę co będzie dalej. Na razie ładny efekt wizualny. Wiadomo, że kolejne świetlówki weszłyby, podtę pokrywę, ale wiąże się to z poważną przeróbką. Jeszcze raz zapytam o żarówki energooszczędne. Byłaby najmniejsza demolka pokrywy. Pewnie weszłyby po jednej z każdego boku. Czy warto je stosować?, jeśli tak to w jaki sposób przymocować uchwyty tych żarówek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2004, 15:23:33 » |
|
Ja osobiscie stosuje dwie swietlówki dzienne i dwie zarówki energooszczedne philipsa tyle ze ja mam robioną pokrywe i problemów z zamontowaniem nie miałem a zamocowalem je uchwytami metalowymi takimi jakby sciskaczami i całe obudowy na zarówki sądo nich bardzo sarannie przymocowanie drutem tak zeby nie było go wogóle widac i zarówki philisa sztywno wiszą nad lustrem zbiornika. Akwarium mam 100 l i dodam ze nawoze gakwa Tetrą PlantaMin i tabletkami Crypto i rosliny rosną mi dobrze zarówno te lubiące duzo swiatła jak i te cieniolubne. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 09, 2004, 09:33:43 » |
|
No i dołożyłem dwie żarówki energooszczędne. Jest bardziej "żółto" w akwarium. Reasumując mam 2 x 30 W (Osram Fluora i Philips Aquarelle) oraz 2 x 20 W żarówki energooszczędne Philips'a. światło świeci się około 10 godzin. Czy teraz będzie lepiej z roślinami i glonami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 09, 2004, 12:29:27 » |
|
Małe sprostowanie: czas świecenia to 13 godzin, a nie 10.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 09, 2004, 13:26:00 » |
|
Wymiana świetlówki na Aquarell niewiele pomoże. Dla akwa 200l minimum to 3x30W i to w dobrych świetlówkach TLD/BIOLUX 840/950 (duża ilość lumenów). Sprawdziłem w katalogu Philipsa i świetlówka TLD950 30W to tylko 1700 lm, a Aquarelle to 1820, więc nie za bardzo Cię rozumię. Może o inną świetlówkę Ci chodziło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 09, 2004, 13:54:39 » |
|
Mój błąd.Chodziło mi o TLD/Lumilux 850 które mają około 2300lm (przynajmniej świetlówka Osrama). Co do TLD 950 30W to raczej ich już nie dostaniesz... te 120lm to IMO niewielka różnica za to różnica w cenie(TLD 950/Aquarelle) to około 40% :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 10, 2004, 12:58:18 » |
|
Dzięki za odpowiedź. Nie wiedziałem, że jest taka dużo różnica w cenie. To Aquarelle to chyba po części efekt marketingowy. Przyznasz jednak, że TLD/Aquarelle mają różne widma. Czy się tym przejmować, czy dać sobie spokój i kupić kiedyś TLD? Tylko czy Osram, czy Philips?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 10, 2004, 14:29:00 » |
|
Nie ma zasadniczej różnicy między Osramem a Philipsem (tak BTW: Osram to to samo co Sylvania :lol: )...to tak jak porównywać Ferrari i Lamborghini. Temperatura barwowa nie ma zasadniczej różnicy dla większości roślin dlatego 5200,6500K jest uniwersalne. 4000K może dla niektórych być zbyt żółte, 10000K natomiast zbyt fioletowe....kwestia gustu. Ważne aby świetlówki pochodziły z serii 9xx lub 8xx.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2004, 12:18:06 » |
|
Jeszcze raz wrócę do tematu bo sprawdziłem świetlówki na stronie OSRAMA i jestem w szoku. Fluora ma tylko 1000 lm, a w szystkie w serii 8xx 2350 lm. 9xx mają mniej lumenów. Co ciekawe Fluora przy mniejszej ilości lm ma prawie dwa razy krótszą trwałość w stosunku do 840, a powinna mieć chyba większą? Gdybym ja to wcześniej wiedział... Nie rozumiem tylko dlaczego wciskają ludziom tę Fluorę. Chyba, że chodzi tylko o widmo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|