Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: kleo_marcin - 600l ogólne  (Przeczytany 9986 razy)
kleo_marcin
Nowy
*

« : Lipiec 10, 2008, 00:21:37 »

AKTUALIZACJA 21.07.08

Akwarium 150x50x80 cm
2 szt. filtr Fluwal 404
2 szt. grzałki Tetra 200W - nieużywane jak dotychczas
2 szt. napowierzacz MAXIMA - napowierzenie rozprowadzone po dnie (wykorzystane 50%)
pokrywa plastikowa (oryginalna)
oświetlenie 1 szt. ultraviolet + 1szt. (nie wiem jakiej)
dno to kamienie różnej wielkości

Fauna:
294 szt. neony innesa
11 szt. zbrojników (plus nowo wyklute około 40szt.)
10 szt. kirysów
5 szt. krewetki (widać tylko 1szt. nie wiem gdzie reszta)
5 szt. bocja wspaniała (młode około 3cm) tylko na 1m-c żeby wytępiły ślimaki

Flora:
2szt. anubis
3szt. trawy
3szt. moczarki
2 szt. nie wiem (jak się dowiem to dopiszę)
3szt. nie wiem (jak się dowiem to dopiszę)
1szt. Echnodorus Izabela (od dzisiaj)

dodatki:
2 szt. kamienie płaskie
1 szt. statek (tworzywo).

Parametry wody:
ph 7,4
KH 15
KG 13
NO2 0,1
NO3 30

Od dzisiaj podaję CO2 (na razie jedna dawka dziennie).

W planach:
Koniec tygodnia podmiana wody (około 150l)
Drugie akwarium (już jest, ale jeszcze nieaktywne) na hodowle roślin, bo w ogólnym non stop mi kirysy wykopują.

Jak w temacie, akwarium 600litrów (minus kamienie, około 100kg), 295neonków, 11 zbrojników, 9kirysków, parę roślin, 2 filtry fluwala 403 (o ile dobrze pamiętam oznaczenie).

Moje pytanie: co jeszcze???

ps. akwarium około 7tygodni, ryby wpuszczone po 2 tygodniach. Padły do tej pory: 1 kirys, 7 glonków (za wcześnie wpuszczone i nie miały co jeść)  i 1neonek (dostał się na szybę pod pokrywą nie mógł wypłynąć), z roślin padł mi ORZECH. Aktualnie borykam się ze złymi parametrami wody, przekroczone NO2 i NO3, w poniedziałek odbieram CO2 i podkarmię rośliny. Nie używam chemii i nie wlewałem nic poza nawozem dla roślin. Ph 7,2 no2 i no3 poza skalą Sad reszta Ok.
Wiem że no2 i no3 mam za wysokie bo "lekko" przekarmiłem ryby Smiley Uzbroiłem się w cierpliwość i postanowiłem (od jutra) karmić ryby raz dziennie, lekko je przegłodzę.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 14:42:24 wysłane przez kleo_marcin » Zapisane
Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2008, 06:30:34 »

Ph 7,2 no2 i no3 poza skalą Sad reszta Ok.
Wiem że no2 i no3 mam za wysokie bo "lekko" przekarmiłem ryby Smiley Uzbroiłem się w cierpliwość i postanowiłem (od jutra) karmić ryby raz dziennie, lekko je przegłodzę.

Moje pytanie: co jeszcze???

Przede wszystkim zaczął bym od dużej podmiany wody tak by NO2 i NO3 spadły do nietoksycznych wartości. A potem pilnowanie ich i częste mniejsze podmiany dopóki nie ustanowi się równowaga biologiczna. Inaczej w niedługim czasie mogą Ci zacząć padać ryby.

Dokarmiałeś czymś zbrojniki? Możesz je karmić tabletkami. Ja osobiście dokarmiam spiruliną.

Wybrałeś trochę zły dział chyba. Jeśli chcesz go utrzymać tutaj przeczytaj http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7228.0 i dostosuj do niego swój temat.

Pozdrawiam
Tomczyn
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 06:37:36 wysłane przez Tomczyn » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2008, 11:33:51 »

Jak się dodaje zdjęcie? img http://adres nie wyświetla. /img

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4540.0

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2008, 13:39:44 »

za wcześnie na lanie nawozów!! ( na ryby też) zbiornik musi najpierw dojrzeć. podmieniaj wode nic innego juz teraz nie zrobisz....

kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2008, 19:16:57 »

Ja mam swój serwer, nie potrzebuję rejestracji na fotosiku. Dlaczego nie pobiera obrazu z mojego serwera?
Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2008, 19:20:44 »

bo musisz zamiescic na fotosik.pl bez rejestracji i potem skopiowac z niego kod (lub imageshack)
kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2008, 21:33:20 »

Nowy narybek Smiley
Pojawiły się nowe rybki, a mianowicie, w poniedziałek wyszły na światło dzienne malutkie zbrojniki, około 30szt, a dzisiaj jeden kirysek (nie wiem czy się rozmnożyły, czy też wpuściłem jego z krewetkami, co raczej było by trudne bo sprawdzałem co wpuszczałem).
Następne zbrojniki się szykują Smiley dwa samce znowu siedzą w jednym miejscu wachlując płetwami i wychodzą tylko raz dziennie wieczorem na karmienie.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2008, 22:10:42 »

Hej  Cheesy
dostosuj wątek do regulaminu, łatwiej się wtedy czyta  Smiley
cholibka, to akwa nie wygląda na 600l, zamierzasz dodać więcej roślin?
Akwarium najwyraźniej nie dojrzało i na raz wpuściłeś zbyt dużo ryb.

podmiany, podmiany i jeszcze raz podmiany

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #8 : Lipiec 21, 2008, 07:46:32 »

Masz b. dużo zbrojników, czy ten stateczek nie stanowi dla nich zagrożenia? Jak dla mnie trochę mało roślin.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 21, 2008, 09:33:42 »

Granulacja Twojego podłoża jest moim zdaniem zdecydowanie za duża. Roślinom takie podłoże wcale nie służy ponieważ woda dośc swobodnie przez nie przepływa wypłukując z niego wszystko. Jak między te kamienie wpadnie jedzenie dla ryb i ich odchody to masz problem.
Rośliny wyglądają jak sztuczne. A jeśli są żywe to jest ich zdecydowanie za mało. Mała ilość roślin i dodatkowo dużo odchodów oraz niezjedzony pokarm zalegający w podłożu to moim zdaniem główna przyczyna problemów z NO2 i NO3. Z drugiej jednak strony nie bardzo wiem jak rozumieć:
...przekroczone NO2 i NO3, w poniedziałek odbieram CO2 i podkarmię rośliny...
CO2 nie pomoże w przypadku wysokiego NO2 i NO3. Poza tym rośliny nie samym CO2 żyją. Lanie nawozów przy tak małej ilości (w założeniu żywych) może skończyć się wysypem glonów.
Dorzuć do zbiornika dużo roślin najlepiej szybko rosnących - NO2 i NO3 powinno się wtedy unormować. No i te kamienie "robiące" za podłoże przysyp drobnym żwirkiem kwarcowym.

19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie

« Odpowiedz #10 : Lipiec 21, 2008, 10:15:52 »

Szczerze to akwa mi się nie podoba.
1.Mało roślin
2.Brak tła
3.Widać urządzenia i kable
3.Brak konkretnej kompozycji.
PS:Gdy bym miał akwa 600l to hodował bym dyskowce ale to twoje akwa i mozliwe że ci się nie podobają

63l Roślinne
Obsada w budowie Cheesy
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #11 : Lipiec 21, 2008, 12:57:12 »

Jaką masz pokrywe?i z czego?

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 21, 2008, 13:17:06 »

Jakos nie sprawia wrazenia . Wyglada jak pracownia dr.frankensteina  i nie wyglada na 600 l . Malo roslin . Undecided
kleo_marcin
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 21, 2008, 15:00:00 »

Jakos nie sprawia wrazenia . Wyglada jak pracownia dr.frankensteina  i nie wyglada na 600 l . Malo roslin . Undecided
Z co byś chciał po 6-ciu tygodniach? Gęstwiny?
Jaką masz pokrywe?i z czego?
Plastik (oryginalna).
Jakbyś dołożył czarne tło to widać by było neonki których jest 300sztuk Roll Eyes <swoja droga nie za dużo ich?
Może i za dużo, ale jak zamawiałem sprzedawca twierdził, że 1/3 odpadnie. Tła narazie nie planuję dopuki mi rośliny się nie rozwiną.
Masz b. dużo zbrojników, czy ten stateczek nie stanowi dla nich zagrożenia? Jak dla mnie trochę mało roślin.
Stateczek jest bardzo stabilny, nic się z nim nie dzieje, a ryby mają gdzie się chować (bardzo im on podpasował).
Tak z ciekawoci. Co zrobisz ze zbrojnikami jak juz Ci podrosna? Wink
Planuję je porozdawać Smiley Nie mam zamiaru na nich zarabiać Smiley Jak już Wszystkich moich znajomych uszczęśliwię to będę oddawał do sklepu.
Granulacja Twojego podłoża jest moim zdaniem zdecydowanie za duża. Roślinom takie podłoże wcale nie służy ponieważ woda dośc swobodnie przez nie przepływa wypłukując z niego wszystko. Jak między te kamienie wpadnie jedzenie dla ryb i ich odchody to masz problem.
Rośliny wyglądają jak sztuczne. A jeśli są żywe to jest ich zdecydowanie za mało. Mała ilość roślin i dodatkowo dużo odchodów oraz niezjedzony pokarm zalegający w podłożu to moim zdaniem główna przyczyna problemów z NO2 i NO3.
CO2 nie pomoże w przypadku wysokiego NO2 i NO3. Poza tym rośliny nie samym CO2 żyją. Lanie nawozów przy tak małej ilości (w założeniu żywych) może skończyć się wysypem glonów.
Nawozów na razie już nie leję, rośliny się zakorzeniają powoli. Granulacja jest naprawdę różna, od drobnicy po grubsze kamienie. Nie powinno być problemu z zakorzenianiem się roślin. Co do dużej ilości pokarmu miedzy kamieniami, to takowej nie ma, ruszyłem dnem i nawet woda się nie zmuliła.
Szczerze to akwa mi się nie podoba.
1.Mało roślin
2.Brak tła
3.Widać urządzenia i kable
3.Brak konkretnej kompozycji.
PS:Gdy bym miał akwa 600l to hodował bym dyskowce ale to twoje akwa i mozliwe że ci się nie podobają
1. Rozrosną się Smiley
2. patrz punkt 1, dopiero wtedy podejmę decyzję co do tła.
3. patrz poprtzednie
4. nie bardzo rozumiem

Każdy ma to co lubi, nie każdemu podoba się to samo.

Przyjmuję krytykę, ale ......... nie w jeden dzień powstał świat, to samo tyczy się akwarium, na to potrzeba czasu Smiley. Nie piszcie "za mało roślin", ja o tym wiem, ale nie mam zamiaru kupować "dorosłych" i dużych, one mają same urosnąć Smiley
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 21, 2008, 15:03:00 »

To tylko moje zdanie ale daj tam większe rośliny do tyłu, no i przede wszystkim ciemne tło , żeby było widać , że masz neonki, nie czekaj z tłem na rośliny , myślisz , że będą tak ogromne i gęste , że nie będzie widać ściany akwa? A poza tym nawet duże rośliny o wiele okazalej prezentują się na ciemnym tle.  A tu pytanie do znawców tematu tyle ryb nawet na takie akwarium , nie za dużo czasem?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 15:05:11 wysłane przez Smerfcio » Zapisane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: