akwarysta94
Zainteresowany

|
 |
« : Lipiec 07, 2008, 15:44:17 » |
|
Witam.Jeśli temat już był to przepraszam ale w "szukaj" nic nie znalazłem o co mi chodziło...A mianowicie w jakich składach moga byc gupiki czyli np czy moze byc 5 samców i 1 samica albo 5 samcow i 5 samic albo na odwrot 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2008, 15:53:50 » |
|
samiec gupika bardzo intensywnie nakłania samiczkę do tarła, wręcz nieustannie więc aby samiczki nie były zamęczane przez swoich macho  powinno ich przypadać ok 2-3 na jednego samca (jeśli źle piszę to poprawcie mnie:)) w necie i na samym forum już o tym było tak dla jasności 
|
|
|
|
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2008, 16:07:49 » |
|
Zawsze możesz dać same samczyki. Są bardzo dekoracyjne i nie będziesz miał problemów z młodymi. Samce gupików nie są agresywne w stosunku do siebie..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2008, 16:08:06 » |
|
Moim zdaniem to bez znaczenia 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2008, 16:23:04 » |
|
Moim zdaniem to bez znaczenia  Bez znaczenia czy będą samce czy samiczki z samcami?  Mi się wydaje że ta druga opcja co miesiąc pokazuje czym się różni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2008, 16:27:28 » |
|
tak samo trzymanie samych samiczek nie uchroni przed rozmnożeniem bo samiczki gupików mogą zmieniać płeć.. skądś to znam 
|
|
|
|
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2008, 17:12:38 » |
|
Dagnabit? skąd to znasz?  Nie slyszałam żeby gupiki zmieniały płeć. Robią to za to samiczki mieczyków. Za to gupiczki (chyba inne żyworódki też) mogą przechowywać w sobie nasienie i dlatego czasem kiedy jest nawet jedna samiczka wystarcza jej to na kilka ciąży,..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 17:17:48 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 07, 2008, 17:25:32 » |
|
nie wiem czy wszystkie żyworódki tak mogą ale słyszałem o mieczykach, gupikach i molkach u mnie właśnie coś takiego się stało była sobie samiczka gupika aż tu nagle.. wyrosło jej gonopodium nie wiem dlaczego bo bez samca była krótko trzymana, ale stało się, pisałem już o tym na forum wcześniej, ale konkretnych odpowiedzi nie było na temat więc przeminęło z wiatrem 
|
|
|
|
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 07, 2008, 20:43:54 » |
|
Moim zdaniem to bez znaczenia  Bez znaczenia czy będą samce czy samiczki z samcami?  Mi się wydaje że ta druga opcja co miesiąc pokazuje czym się różni  Wiesz to zaley od reszty obsady. Ja mialem swego czasu 7 gupikow w tym 5 samic - 2 kotne - i z narybku uratowaly mi sie tylko dwa male gupiki gdyz je wylowielm bo inaczej by zostaly pozarte  A reszte widzialem tylko pierwszego dnia a pozniej juz nigdy 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
kamyk
Zainteresowany

doświadczeni akwaryści górą.
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2008, 12:15:48 » |
|
Tak prawda , na jednego samca muszą przypadać 2 samice , bo inaczej je zamęczy.
|
|
|
|
|
|
akwaria: 250l: 2x mieczyki 2x miedziki 2x kirysy spiżowe 2x kirysy pstre 5xgupik p.w 2x zbrojnik niebieski kosiarka 2xmolinezja black molly 150l: 2xkardynałki 40l: puste. 
|
|
|
|
papuga1993
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2008, 16:22:38 » |
|
Ja ci bym radził zrobić takie trijo to znaczy 2 samice na jednego samca  Ale tych samiczek może być oczywiście więcej ;p Tylko pod żadnym pozorem nie kupuj więcej samców bo się będą "biły" a przy okazji zamęcza samice...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2008, 18:13:02 » |
|
pod żadnym pozorem nie kupuj więcej samców bo się będą "biły" a przy okazji zamęcza samice...
a skąd takie informacje bierzesz? jesze nie słyszałem żeby samczyki gupika się "biły"  w ogóle żeby u gupików występowała jakakolwiek agresja wewnątrzgatunkowa 
|
|
|
|
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
kamyk
Zainteresowany

doświadczeni akwaryści górą.
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 08, 2008, 18:39:25 » |
|
Ja ci bym radził zrobić takie trijo to znaczy 2 samice na jednego samca  Ale tych samiczek może być oczywiście więcej ;p Tylko pod żadnym pozorem nie kupuj więcej samców bo się będą "biły" a przy okazji zamęcza samice... Biły się ? Co ty mówisz człowieku. Samce gupika nigdy sie nie biją , wręcz przeciwnie , niekrórzy specjalnie kupują samce żeby stroiły w akwarium . ...
|
|
|
|
|
|
akwaria: 250l: 2x mieczyki 2x miedziki 2x kirysy spiżowe 2x kirysy pstre 5xgupik p.w 2x zbrojnik niebieski kosiarka 2xmolinezja black molly 150l: 2xkardynałki 40l: puste. 
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 08, 2008, 20:47:51 » |
|
w ogóle żeby u gupików występowała jakakolwiek agresja wewnątrzgatunkowa  Hmm...no to Ci napisze ze u mnie przed wczoraj samiczka gupika ktora juz byla u mnie od dluzszego czasu odgryzla pol ogona nowej samiczce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 08, 2008, 21:10:56 » |
|
Miałem kiedyś 3 gupiki w jednym akwarium, same samce... i po jakimś czasie 2 starsze gupiki wykończyły nowego. Nie wyglądało to jak zaloty, ale ewidentnie agresja wewnątrzgatunkowa.
Gupik - tak popularna rybka, tak mało o nim wiemy.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|